Italië

ITALIEMALMO 2024

Vanavond finale ‘Sanremo 2024’: dit zijn grootste kanshebbers voor winst

Vanavond is het 74ste Festival van Sanremo in Italië alweer afgelopen voor een jaar. Dan weten we wie zich kroont tot koning of koningin van Italië en de eerste kans krijgt het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Malmö. We lijsten even op wie op moment van schrijven de topfavorieten bij de bookmakers zijn om Sanremo 2024 te winnen. Gezien de superfinale met vijf zal zijn, geven we vijf namen.

Diodato en Mahmood behoorden ook bij het kransje van vijf, maar zakten gedurende het festival wat weg, onder invloed van de vijf best scorenden die avond na avond bekendgemaakt werden.

Loredana Bertè – Pazza

Loredana Bertè is een icoon in de Italiaanse muziekscene, met een carrière die zich uitstrekt over decennia. Haar krachtige stem en expressieve optredens hebben haar geliefd gemaakt bij generaties fans. Met Pazza laat ze zien dat ze nog steeds een krachtige en relevante artiest is. Loredana nam al elf keer eerder deel aan Sanremo maar ook zij kon de wedstrijd nog niet winnen. Haar beste resultaat is een vierde plaats, in zowel 2012 als 2019. Als ze wint, zou ze naar het Songfestival gaan, al is het maar om haar Zweedse ex-man Björn Borg te koeioneren.

play

Irama – Tu no

Irama, geboren als Filippo Maria Fanti, is een zanger en rapper die bekend staat om zijn eclectische stijl en pakkende nummers. Hij is nu al een van de meest succesvolle Italiaanse artiesten van het moment, met 29 platina platen, 3 gouden platen, meer dan 1 miljard streams en meer dan 650 miljoen views voor zijn video’s. Irama brak door in 2017, toen hij de Italiaanse talentenjacht Amici won. Hij nam al vier keer eerder deel aan Sanremo (waaronder in 2016 bij de nieuwelingen) maar kon de liedjeswedstrijd nog niet winnen. Zijn beste notering is een vierde plaats in 2022 met Ovunque sarai.

play

Annalisa – Sinceramente

Annalisa Scarrone, beter bekend als Annalisa, is een veelgeprezen zangeres en songwriter in Italië. Ook zij kon Sanremo nog niet winnen, ondanks vier eerdere deelnames. Haar beste resultaat is een derde plaats in 2018. Over het Songfestival laat ze weten dat het ‘een prachtige gelegenheid‘ is.

play

Geôlier – I’ p’ me, tu p’ te

Geôlier, geboren als Emanuele Palumbo in Napels, heeft de harten van het Italiaanse publiek veroverd met zijn kenmerkende rapstijl en diepgaande teksten. Hij debuteert dit jaar in Sanremo en zou zomaar eens bij zijn eerste poging al kunnen winnen. Al laat hij zelf weten dat hij niet denkt aan winnen. Hij bevestigt wel dat hij naar het Eurovisiesongfestival zou gaan voor Italië.

play

Angelina Mango – La noia

Vooraf was Annalisa de topfavoriete om het festival te winnen, tot het festival effectief begon. Na een dag of twee nam Angelina die eerste plek van haar over. Angelina Mango heeft het publiek verrukt met La noia. Ze werd vorig jaar bekend met een tweede plaats bij Amici en won er de zangcompetitie. Met haar zou ook een debutant het Festival van Sanremo kunnen winnen. Een uitspraak van haar over het Songfestival hebben we niet gevonden, maar we vermoeden dat ze die kans als jonge artieste niet zou laten liggen.

play

De kans lijkt dus groter dat een vrouw wint dan dat een man wint. Dat zou voor het eerst sinds Arisa in 2014 zijn, de vrouwelijke bassiste van Måneskin, Victoria De Angelis, niet mee gerekend. Vannacht weten we wie het is geworden.