Letland

LETLANDMALMO 2024

Dons wint Letse preselectie ‘Supernova’ en mag naar Malmö

Geen verrassing in Letland. De torenhoge favoriet bij de bookmakers, Dons, won vanavond de Letse preselectie Supernova. Hierdoor verdient de zanger het ticket naar Malmö. Met de song Hollow zal Dons aantreden op het 68e Eurovisiesongfestival.

Na een halve finale afgelopen week, vond zaterdagavond de finale van de preselectie in Letland plaats. Tien artiesten streden voor het felbegeerde ticket naar Zweden.

De preselectie met de naam Supernova werd gepresenteerd door Lauris Reiniks and Ketija Šēnberga. Naast de tien finalisten stonden er meer artiesten op het podium. Zo zong de Estse Alika haar Bridges, waarmee ze afgelopen jaar nog achtste werd op het Eurovisiesongfestival in Liverpool. Ook Gabrielius Vagelis, die al meerdere malen aan preselecties in Litouwen deelnam, bracht een nummer ten gehore.

Drie maal scheepsrecht

De einduitslag werd bepaald door 50% televoting en 50% jurystemmen. Dons staat bekend als één van de populairste zangers in Letland. Hij won al meerdere malen de prijs voor het meest afgespeelde nummer op de Letse radio. Voor de zanger is het drie maal scheepsrecht. Hij probeerde Letland al twee keer eerder te vertegenwoordigen. Zowel in 2010 als in 2014 werd hij tweede in de preselectie.

#Deelnemer(s)LiedJuryTelevotingTotaalPlaats
Alekss SilversFor the Show
AvéiMine
DonsHollow1
EctoOutsider
Edvards StrazdiņšRock n' Roll Supernova
FunkinbizNa Chystu Vodu
Katrīna GupaloThe Cat's Song3
Papīra LidmašīnasMind Breaker
Saint LevićaTick Tock
Vēstulēs Kur?2

Dons mag proberen de eerste Letse finaleplek sinds 2016 te scoren. Afgelopen jaar mistten de Letten nét de finale. Sudden Lights werd elfde in de halve finale. De zanger zal aantreden in de tweede halve finale op 9 mei.

Bekijk hieronder de Letse inzending voor Malmö 2024:

play