Nederland

NEDERLAND

Wie zijn Mia Nicolai & Dion Cooper, kandidaten voor Nederland op Songfestival 2023?

Dinsdagochtend presenteerde Nederland als derde van de in totaal 37 landen die in 2023 meedoen aan het Eurovisiesongfestival zijn inzending. Na Noa Kirel (Israël) en Andrew Lambrou (Cyprus) kunnen we nu de namen van Mia Nicolai en Dion Cooper toevoegen aan het lijstje van deelnemende artiesten in Liverpool. (dsm)

Het duo werd unaniem door de selectiecommissie van AVROTROS gekozen als opvolger van S10, die in Turijn als elfde eindigde met De diepte. Mia en Dion werkten afzonderlijk aan hun solocarrière en kenden elkaar nog niet, tot ze twee jaar geleden door oud-Songfestivalwinnaar Duncan Laurence en songwriter Jordan Garfield bij elkaar werden gebracht.

Met een artiestenvisum naar Los Angeles

Mia Nicolai (26 jaar) kwam op jonge leeftijd al in aanraking met muziek en het vertellen van verhalen. Ze begon in haar derde levensjaar met viool- en pianolessen. Ook werd de in Amsterdam geboren zangeres op jonge leeftijd door haar ouders meegenomen naar toneel- en balletles. Momenteel woont Mia door middel van een artiestenvisum in Los Angeles en wilt ze haar droom waarmaken: doorbreken in de muziek.

In 2020 bracht Nicolai haar eerste single Set Me Free uit. In hetzelfde jaar werd ook tweede single Mutual Needs gereleased. Deze single werd internationaal opgepikt en ging in première in The Zane Lowe Radio Show.

play

The Voice of Holland en voorprogramma Duncan Laurence

Evenals Mia kwam ook Dion Cooper (28 jaar) op zeer jonge leeftijd in aanraking met muziek. Zijn vader was drummer en op vijftienjarige leeftijd begon hij met gitaarspelen. Drie jaar later breidde de zanger zijn muzikale bezigheden uit met zingen. In 2015 deed Dion mee aan The Voice of Holland, met zijn eigen achternaam Cuiper. Coaches Ali B en Marco Borsato draaiden hun stoel om. Uiteindelijk verliet Dion als onderdeel van het team van Ali B de competitie tijdens de battleronde.

Na zijn deelname aan de talentenjacht richtte Dion zich naast zingen ook op songwriting. Na enkele singlereleases resulteerde dit in 2021 in de release van zijn eerste EP met de titel Too Young Too Dumb. In hetzelfde jaar verzorgde de 28-jarige zanger ook het voorprogramma van Duncan Laurence tijdens zijn Europese clubtour.

play

‘Onderscheidende, uitgesproken en betekenisvolle song’ voor Nederland

Over het nummer waarmee het tweetal Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival is nog weinig bekend. Het lied zal pas in het nieuwe jaar gepresenteerd worden. AVROTROS-directeur Eric van Stade vertelt in Algemeen Dagblad dat de selectiecommissie zeer te spreken is over de song waarin de stemmen van Nicolai en Cooper prachtig samenkomen. ‘Ondanks dat we over het nummer nog weinig gaan zeggen, kunnen we stellen dat het een onderscheidende, uitgesproken en betekenisvolle song is die in het Eurovisiesongfestival-deelnemersveld in positieve zin zeker gaat opvallen’.

Intussen meldt het Nederlandse showbizzprogramma RTL Boulevard dat de song van Mia en Dion Chasing Highs zou heten. Dat nieuws werd nog niet bevestigd, maar eerder ontrafelde Boulevard zo ook al de title van Arcade.