Slovenië

SLOVENIELISBON 2018

Engels verboden in ‘EMA 2018’

De Sloveense songfestivalwebsite Evrovizija.com is te weten gekomen dat in de nationale finale van het land van volgend jaar de Engelse taal gebannen wordt bij de deelnemende inzendingen.

Op een vergadering van de omroep RTVSLO van 22 mei werd een voorstel goedgekeurd dat alle inzendingen voor EMA 2018 verplicht in het Sloveens gezongen te worden. Songs zijn ook welkom in de twee erkende minderheidstalen van Slovenië, het Italiaans en het Hongaars.

Ook bijvoorbeeld in IJsland worden artiesten verplicht in de nationale voorronde in een erkende landstaal te zingen. In het IJslandse geval mag er voor het songfestival een Engelstalige vertaling worden gemaakt. Of dat ook in Slovenië zal gelden, is nog niet duidelijk.

Verder werden nog geen details vrijgegeven over het concept of de data van de Sloveense songfestivalvoorronde van volgend jaar, al is hiermee natuurlijk wel meteen de deelname van het ex-Joegoslavische land bevestigd. Vorige maand in Kiev slaagde Omar Naber (foto) er voor de tweede keer in te blijven steken in de halve finale met zijn song On My Way. In 2005 deed hij hetzelfde al met Stop.