San Marino

SAN MARINOALGEMEENLIVERPOOL 2023VOORRONDES 2023

Belgische Davy Dilamo in preselectie San Marino

Naast Gustaph zien we mogelijk nog een andere Belg op het grote Songfestivalpodium in Liverpool. Davy Dilamo, een Belgische zanger met Italiaanse roots, neemt deel aan de preselecties voor het Songfestival in San Marino. Vandaag treedt hij aan in een casting van Una Voce per San Marino die een ticket voor de halve finale van de lokale voorronde in het ministaatje kan opleveren. Onze redactie nam even polshoogte bij de zanger aan de vooravond van zijn belangrijke optreden.

De naam Davy Dilamo doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen bij het grote publiek in België, maar de zanger is al jaren actief in de muziekwereld. Trouwe kijkers van Ment TV hebben hem wellicht al eens gespot. We nemen in dit artikel kort even de tijd om door het cv van Davy te gaan.

Ment/Vlapo Loftrompet

Dilamo is geboren en getogen in het Limburgse Maasmechelen, heeft een Italiaanse papa en een Belgische mama en is sinds een aantal jaar heel actief bezig met Italiaanstalige muziek. In eerste instantie trad Davy vooral op met Italiaanse klassiekers van ondermeer Luciano Pavarotti, maar een tijdje geleden is hij ook eigen liedjes met bijhorende videoclip beginnen maken. En met succes; in 2021 won hij de Ment/Vlapo Loftrompet voor beste videoclip met z’n lied Sexy per me (videoclip hieronder).

play

Kans gegrepen in San Marino met Italiaans lied en unieke act

Davy voelt zich naar eigen zeggen zowel Italiaan als Belg. ‘Het hangt af van de situatie, bij het voetbal bijvoorbeeld voel ik me eerder Italiaans (lacht). Maar ik zing vooral in het Italiaans en toen ik vernam dat San Marino voor het tweede jaar op rij een wereldwijde voorronde organiseerde, heb ik m’n kans gewaagd. Doordat ik in het Italiaans zing, was de keuze voor San Marino ook snel gemaakt,’ aldus de sympathieke Limburger. Aan de vooravond van de casting mocht Davy de titel van zijn ingestuurde liedje nog niet verklappen, maar hij vertelde wel dat het om een uptempo nummer gaat. ‘We hebben hard gewerkt en hebben een hele mooie act met twee dansers uitgewerkt. De dansact wordt verzorgd door twee artiesten van Les Filles de Malines, twee drag queens.’

Naar eigen zeggen zit er een mooi verhaal achter het lied dat Davy graag met ons zou delen, maar hij kan dat pas doen, mocht hij geselecteerd worden voor de halve finale van de San Marinese voorronde. Davy treedt vandaag op in de casting van Una Voce per San Marino, maar we zullen het optreden pas op 3 februari kunnen zien. Dan weten we ook of Davy doorstoot naar de volgende ronde.  Nog even wachten dus.

Ook na San Marino veel muzikale plannen

Wat het ook wordt in San Marino, Davy heeft alvast grootse muzikale plannen voor de komende periode. ‘Het liedje waarmee ik deelneem aan Una Voce per San Marino, wordt sowieso gereleaset als single met bijhorende videoclip en we werken ook aan een liveshow met exclusieve acts. De zanger combineert dit allemaal met zijn dagjob als freelance IT consultant. Op de vraag of we Davy ooit zouden kunnen warm maken voor een Belgische deelname aan het Eurovisiesongfestival klinkt de zanger heel vastberaden: ‘Absoluut, zonder twijfel!’ (lacht)