Oekraïne

OEKRAINEKIEV 2017

EBU: Oekraïne kan rekenen op fikse boete

Oekraïne, dat het Eurovisiesongfestival dit jaar organiseerde, kan rekenen op een flinke boete van de European Broadcasting Union. De reden daarvoor is de weigering van het gastland om de deelneemster van Rusland – waarmee het op gespannen voet leeft – toe te laten tot het land en zo de deelname van het buurland te verhinderen.

De officiële reden om Joelia Samojlova de toegang tot Oekraïne te ontzeggen is dat zij over Oekraïens grondgebied naar het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim is gereisd; dat is volgens de lokale wet verboden.

Een woordvoerder van de EBU, David Goodman, heeft donderdag gezegd dat de weigering van Samojlova dus reden is tot sancties. Het bestuur van de overkoepelende organisatie voor Europese uitzendgemachtigden heeft volgens Goodman deze conclusie overgenomen en zal Oekraïne naar alle waarschijnlijkheid een forse geldboete opleggen.

Eerder probeerde de Oekraïense omroep UA: PBC 15 miljoen euro terug te krijgen die het gestort had als borg voor het organiseren van het Songfestival. Het is onbekend of er nog sancties komen voor Rusland; het is echter wel gemeengoed dat als een omroep het festival niet uitzendt (wat Rusland heeft gedaan) het de volgende editie niet mee mag doen.