Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEEN

Britse vakbonden bezorgd over vrijwilligers Songfestival

De Britse vakbonden hebben hun bezorgdheid over het gevraagde vrijwilligerswerk tijdens het Songfestival in Liverpool geuit. Dat meldt BBC. Het stadsbestuur van Liverpool is momenteel op zoek naar meer dan 500 vrijwilligers om het Eurovisiesongfestival in mei te ondersteunen in diverse rollen, maar de vakbonden vinden dit niet helemaal kosjer. Ze vinden dat het vrijwilligerswerk te veel lijkt op betaalde jobs die broodnodig zijn in een noodlijdende economie.

We moeten een kat een kat noemen: het Eurovisiesongfestival is en blijft een commercieel en economisch interessant feestje. Talrijke fans in Europa zijn momenteel hopeloos op zoek naar een betaalbare slaapplaats in Liverpool in mei. De prijzen swingen de pan uit en de horeca en diverse andere sectoren in de buurt van de stad profiteren genadeloos mee van de klassieke economische wet van vraag en aanbod tijdens een groot evenement zoals het Songfestival.

Wervingsadvertenties lijken te veel op jobaanbieding

Hoewel er gunstige economische voordelen verbonden zijn aan het liedjesfestijn in Liverpool lijkt niet iedereen tevreden met de huidige gang van zaken. Het stadsbestuur zoekt momenteel om en bij 500 vrijwilligers om de organisatie van het Songfestival in mei te ondersteunen, in diverse rollen, zoals tickets scannen en toeristen reisadvies geven. Volgens de stad is dat een unieke kans om vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe mensen te ontmoeten.

De Britse vakbonden echter zien dit minder romantisch.  Ze vinden dat de wervingsadvertenties voor het vrijwilligerswerk te veel lijken op die van een betaalde job en bovendien zijn ze er niet mee opgezet dat er zoveel onbetaald werk zou geleverd worden terwijl de Britse bevolking onder een redelijk zware economische crisis lijdt. De vakbonden willen het vrijwilligerswerk verder onderzoeken en nagaan of er geen misbruiken zullen gemaakt worden van de volunteering, die overigens een veel courantere maatschappelijke rol speelt in het Verenigd Koninkrijk dan bij ons.

Geen andere aanpak dan andere edities

Harry Doyle, de plaatselijke schepen voor Cultuur, ziet geen graten in de aanpak. ‘We hebben intussen al 1500 enthousiaste inschrijvingen en de aanpak in Liverpool verschilt niet met die van andere edities van het Eurovisiesongfestival. Bij dergelijke grote evenementen doen we altijd een beroep op vrijwilligers, die overigens heel blij zijn om deel te mogen uitmaken van deze ervaring,’ aldus Doyle.

Gesprek tussen vakbonden en stadsbestuur

Het laatste woord is hierover alsnog niet gezegd. Binnenkort ontmoeten de vakbonden het stadsbestuur van Liverpool om de zaak verder uit te klaren. Wordt nog vervolgd ongetwijfeld.