Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Liveblog – Finale Songfestival 2023

Welkom bij ons liveblog! Na twee halve finales, afgelopen dinsdag en afgelopen donderdag, is het zo ver: dé finale van het 67e Eurovisiesongfestival. Redacteur Dennis loodst je in dit liveblog doorheen de avond. Stay tuned!

De show is gestart! Ververs dit artikel dus regelmatig voor de nieuwste updates!

Openingsceremonie

De avond begint met de openingsceremonie. We zien het winnende nummer van afgelopen jaar, Stefania. Eerst in de vorm van een videoclip waaraan verschillende Britse artiesten, waaronder Andrew Lloyd Webber en Joss Stone, meewerken. Het optreden gaat live verder op het podium waarbij de groep Kalush Orchestra geflankeerd wordt door dansers. Ze laten ook hun nieuwe single Changes horen. Het optreden wordt afgesloten met het refrein van Stefania.

De vlaggenparade

Na de openingsact is het tijd voor de vlaggenparade! Alle 26 deelnemende landen komen aan bod, op basis van de startvolgorde waarin ze vanavond optreden. Deze startvolgorde is deels bepaald op basis van een willekeurige loting waarin werd bepaald in welke helft van de uitzending de landen verschijnen. Op basis daarvan maken de producers van de wedstrijd een startvolgorde. Daarbij wordt rekening gehouden met het streven naar diversiteit in songgenres en technische zaken, denk aan bijvoorbeeld de aanwezigheid van attributen op het podium.

Gustaph treedt vandaag als zestiende op en verschijnt tijdens de vlaggenparade dus ook na de eerste vijftien acts op het podium. Gustaph draagt de Belgische vlag en lijkt zelfverzekerd!

Tijdens de vlaggenparade zien we een drietal kleine onderbrekingen: Oekraïense oud-Songfestivaldeelnemers zingen een stuk van hun Songfestivalinzending. Achtereenvolgens zagen we Go_A, Jamala en Tina Karol. Verka Serduchka sloot het geheel af.

Daar zijn de presentatoren!

Vervolgens is het tijd voor de presentatoren! Alesha Dixon, Julia Sanina en Hannah Waddingham zagen we al tijdens de twee halve finales, nu worden zij bijgestaan door Graham Norton. De presentatoren verwelkomen de kijkers en laten een tabel zien met het aantal overwinningen per land. Het roep direct extra spanning op. Welk land mag vanavond een overwinning bijschrijven?

Luxemburg keert terug op het Songfestival!

Tijd voor leuk nieuws! Onze lezers en overige fans zijn gisteren natuurlijk al op de hoogte gebracht: Luxemburg keert volgend jaar terug naar het Songfestival! Zien we de gehele BeNeLux volgend jaar in de finale? De presentator leggen de stemprocedure uit en nu is het tijd voor de liedjes!

Dit was de opening! Tijd voor de liedjes. We beginnen met Oostenrijk!

OOSTENRIJK: Teya & Salena – Who the Hell is Edgar?

Het Oostenrijkse gelegenheidsduo trapt de finale af! De zangeressen probeerden eerder allebei als solozangeres deel te nemen aan het Songfestival, dit jaar bundelen ze hun krachten. Het aanstekelijke (zit ‘Poe Poe Poe’ nu niet in jouw hoofd?) nummer wordt vol overtuiging gebracht en de zangeressen hebben er zichtbaar plezier in. Niet alleen de twee dames genieten, ook het publiek klapt en zingt luidkeels mee. Een top tien notering voor Oostenrijk?

PORTUGAL: Mimicat – Ai coração

Het publiek is warm na de leuke start en dan is het al aan de gevreesde tweede startplek die dit jaar ingevuld wordt door Portugal. Zangeres Mimicat lijkt zich er niets van aan te trekken. Ze zingt in het nummer Ai coração dat ze niet weet wat er met haar gebeurt, maar toch staat ze krachtig op het podium. Zoals ons eerder al was opgevallen, lijkt deze zangeres toch echt wel op Ella Leyers, niet? De Portugese Leyers stelt niet teleur en is ook vandaag weer goed bij stem. Professionele act, helemaal in het rood gehuld. Naar het einde toe dartelt de zangeres over het bruggetje naar het middenpodium, Natalia-gewijs, inclusief tongetje uit. Ze pakt de laatste noten heel zuiver en het publiek reageert wild. Lijkt ons een nog overtuigendere prestatie dan de halve finale!

ZWITSERLAND: Remo Forrer – Watergun

Na twee opzwepende acts is het tijd voor het eerste rustige nummer van de avond. Remo Forrer won in Zwitserland eerder The Voice of Switzerland en weet nu ook in Liverpool te overtuigen. De zenuwen speelden de Zwitser tijdens de halve finale ietwat parten, maar van stress is er vanavond niks te bespeuren. Remo zet vocaal een zeer sterke prestatie neer. Het nummer Watergun heeft ook een mooie betekenis. De zanger hoopt op een einde van de crises en oorlogen in de wereld. Hopelijk weet Remo met deze mooie boodschap Europa (en de rest van de wereld) te overtuigen.

POLEN: Blanka – Solo

BEJBA! Het eerste woord van het nummer (‘Baby’) van de Poolse Blanka werd snel nadat de zangeres tijdens de Poolse preselectie werd geselecteerd een mikpunt van spot door haar belabberde Engelstalige uitspraak. Maar Blanka omarmde de (voornamelijk online) pesterijen en stond afgelopen week op de turquoise loper in een jurk waarin levensgroot het woord Bejba was genaaid. Haar Engelstalige uitspraak is niet verbeterd, maar de Poolse delegatie heeft echt wel het beste uit dit niemendalletje weten te halen. Voor de kijker thuis ongetwijfeld een leuk kijkstuk met fijne danspasjes en kleurrijke visuals. Ook de zang is best ok! De Poolse omroep hoeft ons inziens niet echt te besparen: opnieuw veel visuals en vuurwerk als Blanka over het bruggetje naar het middenpodium wandelt. Schuddende heupjes, maar wie het échte divawerk wil zien, gaat morgen beter naar Beyoncé in Brussel. Dit blijft allemaal nogal goedkoop en heel wannabe

SERVIË: Luke Black – Samo mi se spava

Het is tijd voor Servië! Luke Black zingt dat hij graag wilt slapen en lijkt dit kracht bij te zetten door het eerste gedeelte van het nummer liggend te zingen. Onze Luke begint alvast, net als in de halve finale, heel aarzelend en allesbehalve toonvast. Het blijft allemaal wat gehijg op een mysterieuze beat. Ook de vier dansers met mondmaskers (waarom ons herinneren aan die vreselijke ondingen?) en stofzuigergedoe zijn weer van de partij, maar zorgen voor ons voor geen beterschap. Beetje gehijg, beetje vals, beetje bizarre danspasjes. Dit is vermoeiend. Ga maar slapen, jongen! Morgen vroeg op, terug naar Belgrado. Wij zien hier geen herhaling van vorig jaar in, toen Servië vijfde eindigde.

FRANKRIJK: La Zarra – Évidemment

Onze zuiderburen! Frankrijk wordt vertegenwoordigd door La Zarra. De zangeres start op een metershoog platform in een glitterjurk. Het lijkt wel alsof de Eiffeltoren op het podium in Liverpool staat. De zangeres is vocaal krachtig en is een rasechte performer. De uithaal is perfect. We zien verschillende special effects: een projectie van de Franse vlag en een vuurwerkgordijn. Na het optreden ontvangt La Zarra, volkomen terecht, een groot applaus. Frankrijk gaat waarschijnlijk een mooie notering behalen!

Na Frankrijk is het tijd voor de eerste break. Er wordt teruggeblikt op de afgelopen week. We gaan door met Cyprus.

CYPRUS: Andrew Lambrou – Break a Broken Heart

Een waterval, vuur en spieren. Tot zover het zichtbare gedeelte van het optreden van de Australiër van Grieks/Cypriotische afkomst Andrew Lambrou. Ondanks dat er heel wat lust voor het oog is, toont de zanger aan ook nog eens in het bezit te zijn van een krachtige zangstem. Andrew staat zelfverzekerd op het podium en haalt het grootste gedeelte van de moeilijke uithalen. Het nummer zal zowel de vakjury als het thuispubliek aanspreken, maar naar verwachting bij beiden in de middenmoot belanden. Rest mij nog een vraag: hoe haalt iemand het in zijn hoofd het hart van deze jongen te breken?

SPANJE: Blanca Paloma – Eaea

Spanje staat als tweede land vanuit de ‘Big 5’ op het podium. De zangeres brengt een traditionele Spaanstalige op flamenco gebaseerde song en is vocaal zeer sterk. Wie eerder al de beelden uit de Spaanse voorronde zag, zal zien dat er weinig veranderingen aan de act aangebracht zijn; ook de styling is zeer gelijkaardig. Blanca begint zoals verwacht loepzuiver aan haar nummer. We kunnen de zangeres niet betrappen op mindere noten. Dit is toch wel het vreemde eendje in de bijt dit jaar, met veel voor- en tegenstanders. You hate it or you love it; wij zijn alvast benieuwd wat dat straks zal geven in de puntentelling straks. In ieder geval een puike, strakke class act uit Spanje; ook de laatste lange noot is er helemaal op. Objectief gezien weinig op aan te merken, de zangeres blijft trouw aan wie ze is. Of je ‘t leuk vindt, dat laten we volledig aan de persoonlijke smaak van iedereen. Voorspelling: een hoge score bij de jury, een lage score bij het publiek.

Na Spanje volgt opnieuw een korte break. Er wordt reclame gemaakt voor het Junior Eurovisiesongfestival, afgelopen editie won Frankrijk. De lichtbak staat inmiddels klaar: we gaan naar Loreen!

ZWEDEN: Loreen – Tattoo

Daar is ze dan! Loreen is al wekenlang dé favoriet bij de wedkantoren voor de overwinning en Tattoo is sinds haar zege in de Zweedse preselectie al in diverse landen, waaronder België en Nederland een grote hit. We zien een mysterieus optreden waarin de zangeres liggend tussen twee blokken start en naarmate het nummer vordert ze het bovenste blok steeds verder in de lucht duwt. We merken dat de vermoeidheid Loreen een beetje parten begint te spelen, maar op valse noten kunnen we haar niet betrappen. De zaal wordt gek. Hebben we de winnaar gezien? Het zou zomaar even kunnen. Gaan we volgend jaar naar Zweden?

ALBANIË: Albina & Familja Kelmendi – Duje

Het is tijd voor een familie-uitje! Geen weekendje weg naar de kust van Knokke, maar een tripje naar het Eurovisiepodium voor de familie Kelmendi uit Albanië. Zangeres Albina wordt geflankeerd door beide ouders, twee zussen en broer. De familie straalt kracht uit en brengt een krachtige etnische ballade. De staging toont de kleuren van de Albanese vlag. Albina haalt alle noten en de familie heeft ook zichtbaar plezier, onder andere tijdens de dancebreak waarin er met rode doeken wordt gewapperd. Een overtuigend optreden.

ITALIË: Marco Mengoni – Due vite

Marco Mengoni staat voor de tweede keer op het Songfestivalpodium. Tien jaar geleden eindigde hij als zevende. Gaat hij dit jaar voor een hogere positie? Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. De zanger, die gehuld is in een doorschijnende glittertop, weet vocaal te overtuigen. Due vite, twee levens in het Nederlands, is een meeslepende emotionele ballad en wordt vol overtuiging gezongen. Dit gaat punten scoren! Marco stond overigens niet alleen op het podium, op de achtergrond waren dansers te zien die veelvuldig gebruik maakten van een trampoline.

ESTLAND: Alika – Bridges

Het is de beurt aan Estland. Zangeres Alika brengt een overtuigende versie van het nummer Bridges, overigens van deels Belgische en Nederlandse makelij. Voor velen afgelopen donderdag wellicht een verrassing dat Estland zich plaatste voor de finale, maar zowel productietechnisch als vocaal is deze inzending dik in orde. Een magische inzending? De piano op het podium bespeelt zichzelf in ieder geval wanneer Alika gebruik maakt van de loopruimte op het podium en wanneer ze achter de microfoon staat. De laatste uithaal komt er goed uit en de zangeres ontvangt een warm applaus van het in Liverpool aanwezige publiek.

FINLAND: Käärijä – Cha cha cha

Wie net lekker rustig zat na de Italiaanse en Estse ballades, kan zich nu opmaken voor een feestje. De Finse Käärijä zingt over pina colada dat hem helpt om los te gaan, het publiek in Liverpool heeft aan de aankondiging van de Finse act al méér dan genoeg. Al voor de eerste tonen van het nummer barst er luid gejuich los in de arena. Het aanstekelijke nummer en de energie van Käärijä zorgen voor nog meer gejuich. De Fin is absoluut niet de beste zanger van deze editie van het Songfestival, maar maakt het uit wanneer je zo’n overtuigende act neer zet? Zoals verwacht: na het optreden krijgt Finland het grootste applaus. Nog een verwachting: Finland wint de televote. Nog een leuk weetje: net als bij Estland opnieuw een Nederlands tintje aan deze inzending: één van de dansers komt uit Nederland.

TSJECHIË: Vesna – My Sister’s Crown

Het is tijd voor de inzending uit Tsjechië. De dames stralen uniformiteit uit in kleding en haardracht en zingen hun nummer My Sister’s Crown in vier talen: Engels, Tsjechisch, Oekraïens en Bulgaars. De staging en LED-effecten zijn aangepast aan de roze kleding van de dames. Het is een heel roze geheel. De sierlijke choreografie gaat wel wat ten koste van de zang. Tijdens het nummer wordt dit direct opgelost door een rap van een van de dames. Maar dat was natuurlijk voorbereid en niet geïmproviseerd, voor de duidelijkheid. Jammer, want vooral naar het einde van het nummer toe is de frontzangeres buiten adem. Terecht in de finale, maar of het potten zal breken is twijfelachtig.

AUSTRALIË: Voyager – Promise

Nog één nummer en dan is het tijd voor België. Maar nu eerst Australië. De band Vogayer is blij dat het genre progressieve metal dit jaar in de finale van het Eurovisiesongfestival te horen is. De leadzanger, een advocaat trouwens, start opnieuw achter het stuur uit een, jawel, levensechte auto op het podium. Wellicht is deze geplukt uit DDT’s legendarische luxewagenpark. Dat hadden we, volgens ons eigen geheugen, nog niet eerder gezien op een Songfestivalpodium. Onze langharige advocaat begint wel aarzelend aan het nummer, met een paar vocale uitschuivertjes, maar tegen het oh oh oh-refrein schakelt hij toch een versnelling hoger (pun intented). Het wordt iets energieker en ook de legendarische Carola-windmachine wordt nog eens van stal gehaald. Die hadden we dit jaar nog niet zoveel gezien als andere edities. Het lied blijft energiek en de zaal lijkt het te smaken. De zanger eindigt toch wat vocaal vermoeid. Al bij al een ok prestatie van Australië. Nu is ‘t aan ons!

Een kleine break.. en dan.. GUSTAPH!

BELGIË: Gustaph – Because of You

HET IS ZO VER! Gustaph betreedt het podium samen met zijn drie achtergrondzangeressen Chantal, Monique en Sandrine en later sluit ook danseres PussCee West aan. Gustaph krijgt de hele arena in Liverpool mee! Het optreden is enorm energiek en het publiek geniet met volle teugen. Gustaph is vocaal fantastisch en krijgt het publiek op de banken met zijn uithalen. Hij krijgt, meer dan terecht, een enorm applaus. De redacteur die aan de slag is met dit artikel, is Nederlands, maar ontzettend trots op de Belgische inzending! België mag enorm trots zijn op de geweldige Gustaph, Chantal, Monique, Sandrine en PussCee.

Na Gustaph opnieuw een kleine break, die hebben we nodig! Na de break gaan we verder met de inzending uit Armenië.

ARMENIË: Brunette – Future Lover

De pauze kwam écht op het juiste moment. Want wat mogen we trots zijn op onze eigen Gustaph. De show gaat door. We zijn inmiddels aanbeland bij de zeventiende act van vanavond: Armenië. Brunette begint zingen en balancerend op een roze- en wit gekleurd platform. Tijdens de act wordt er gespeeld met deze kleuren en rookeffecten. De zangeres lijkt zich meer comfortabel te voelen ten opzichte van de repetities en schakelt na het zanggedeelte over op een rapgedeelte, overigens meer overtuigend in dit genre dan de dames uit Tsjechië. Dit is echter niet de enige verassing tijdens de act: er volgt een heuse dancebreak! Een prima opgevoerde act van Armenië!

MOLDAVIË: Sasha Parfeni – Soarele şi luna

Ook Pasha Parfeni staat voor de tweede keer als uitvoerend artiest op het Songfestivalpodium. Dit jaar brengt hij een ethnische dancepop song. Tijdens de act is er vanalles te zien op het podium. Parfeni lijkt zich te vermaken op het podium en straalt energie uit in een bijzondere outfit (een soort gewaad). Ook de andere mensen op het podium zijn gehuld in traditionele klederdracht. Parfeni is volgens ons al beter bij stem geweest; ook hier slaat de vermoeidheid van deze Songfestivalmarathon toe. Het blijft een vermakelijk stuk, al vinden we de neushoorntanden (of wat het moge zijn) op de hoofden van de danseressen nogal potsierlijk. Hier kon meer uitgehaald worden, volgens ons. Energiek optreden, maar naar het einde toe verrast het lied en de act niet meer. Pasha sluit ietwat onzuiver af, maar de zaal vindt het allemaal best ok. Fijne energie wel!

OEKRAÏNE: TVORCHI – Heart of Steel

Als negentiende act van vanavond staat TVORCHI op het podium. Tijdens het nummer zijn de kleuren van de Oekraïense vlag te zien. Er gebeurt niet zo heel veel op het podium en het nummer kabbelt zo’n drie minuten verder zonder echt een climax te bereiken. Het lied Heart of Steel is uniek in zijn soort, maar mist net de kracht en overtuiging om opnieuw een toppositie voor Oekraïne binnen te bemachtigen.

NOORWEGEN: ALESSANDRA – Queen of Kings

Tijdens de eerste halve finale zorgde de Noorse Alessandra voor een spetterende opening. De zangeres die naast Noors ook Italiaans bloed heeft staat al de hele week vol zelfvertrouwen op het podium en brengt het nummer Queen of Kings tijdens de finale met dezelfde zelfverzekerde houding, maar met een minder sterke stem ten opzichte van haar eerdere optreden. Opnieuw een artieste die last heeft van vermoeidheid? De hoge noot levert wél gejuich van het publiek op. De dans en act zagen er overigens tiptop uit en al met al kwam het nummer wél enorm binnen. Noorwegen krijgt dan ook een mooi applaus van het publiek.

DUITSLAND: Lord of the Lost – Blood & Glitter

Onze oosterburen zijn aan de beurt. De band Lord of the Lost zingt het nummer Blood & Glitter. Tijdens het optreden staat de zanger vooraan op het podium. De bandleden staan op een metalen driehoekconstructie achter hem. De groep begint heel energiek aan de performance en zet de zaal in lichterlaaie. De leadzanger is goed bij stem, maar het nummer kabbelt wat verder. Bij de kledij, visuals en de belichting is rood de overheersende kleur. Uiteraard komt er nog vuurwerk rond het bruggetje als de zanger naar het middenpodium stapt. De zaal is alvast heel enthousiast op het einde van het liedje; we vragen ons af of ze het een leuk liedje vonden of gewoon blij waren dat deze duivelse gezangen voorbij waren. Benieuwd of de Duitsers uit hun Songfestivalsukkelstraatje geraken dit jaar.

LITOUWEN: Monika Linkytė – Stay

Nog vijf deelnemers! Monika Linkytė staat bij het begin van het nummer in knaloranje jurkje helemaal alleen op het podium. Wanneer het refrein een eerste keer weerklinkt, wordt ze vergezeld door vier backings, die het nummer naar een hoger level tillen en haar helpen gezien niet alle noten raak zijn. De visuals zien er heel puik uit. Monika brengt een mooie boodschap over innerlijke healing. Dit zou wel eens kunnen verrassen in positieve zin! Een verbeterpunt: het vragen aan het publiek of ze willen meezingen kan de zangeres beter achterwege laten, gezien er al de hele week (ook tijdens de oefenshows) weinig animo voor bleek.

ISRAËL: Noa Kirel – Unicorn

Na het rustige Stay, nu tijd voor een ware oppepper! En wat voor een. Noa Kirel is een grote ster in eigen land, nu leert ook de rest van Europa (en Australië, én de rest van de wereld) haar kennen. Het nummer Unicorn kent verschillende melodieën. De staging en de danskwaliteiten van de zangeres zijn zeer opvallend te noemen. Noa gooit een aantal flexibele dansmoves eruit die weinigen haar zullen nadoen. Ik in ieder geval niet. Het geheel ziet er concertwaardig uit en weet te overtuigen. Dat blijkt ook uit de reactie vanuit de zaal. Een hoge notering is in het vooruitzicht!

SLOVENIË: Joker Out – Carpe diem

Daar is de poprockband Joker Out uit Slovenië. De sympathieke jongens kunnen het goed vinden met onze Gustaph en zongen al meermaals Because of You. Hun eigen nummer heet Carpe diem en wordt volledig in het Sloveens gezongen. Ze zijn veruit de populairste groep in hun thuisland en weten ook in Liverpool de zaal in lichterlaaie te zetten. Een leuk deuntje, waarvan de fun uitstraalt. Knap gedaan, jongens!

KROATIË: Let 3 – Mama ŠČ!

Als voorlaatste deelnemer staat het Kroatische Let 3 op het podium. De heren werden in ons liveblog van dinsdag al de meest carnavaleske act van dit jaar genoemd, en daar hebben we vandaag weinig aan toe te voegen of aan te passen. Er is veel kleur op het podium en dat zorgt voor de nodige afleiding van het gebabbel, want er wordt niet echt gezongen. Op het laatste van het nummer staan de heren in hun ondergoed op het Songfestival. Slechter dan dit wordt het niet, hopen we dan? Moeten we hier nu bij lachen of wenen, of zoals onze redacteur in Nederland zou zeggen, huilen? We blijven verward achter. Hoe gaan de thuisstemmers reageren?

VERENIGD KONINKRIJK: Mae Muller – I Wrote a Song

Het laatste optreden van vanavond! En dat is een optreden van het land waarin het Eurovisiesongfestival dit jaar plaatsvindt: het Verenigd Koninkrijk. Mae Muller zingt over het schrijven van een liedje, maar haar zang is al de gehele week niet on point. Tijdens de finale geen uitzondering. Mae krijgt een groot applaus van het publiek in de zaal, maar weet niet te overtuigen. De act ziet er leuk uit en de zangeres geniet op het podium, maar de zang is gewoon slecht. Vooral die laatste uithaal. Het publiek trekt zich er niets van aan: Mae krijgt een groot applaus.

Dat waren ze dan! Alle deelnemende nummers!

Stemperiode geopend!

De presentatoren komen weer in beeld en openen de stemperiode. Vanuit België is het mogelijk om te stemmen via sms. Nederlandse kijkers kunnen stemmen door middel van sms of telefoon. Vanuit België is het niet mogelijk om te stemmen op Gustaph. Nederlandse kijkers mogen uiteraard wél op België stemmen. Om ons geheugen op te frissen, volgt er een recap van alle nummers.

Terwijl Europa, Australië én de rest van de wereld aan het stemmen zijn geslagen, zien we de eerste interval act de revue passeren. Sam Ryder, de nummer twee van afgelopen jaar, zingt zijn nieuwe nummer Mountain. De presentatoren voeren wat korte gesprekjes en na een tweede recap is het tijd voor The Eurovision Songbook!

Tijdens The Eurovision Songbook zingen oud-Songfestivaldeelnemers een eigen versie van uit Liverpool afkomstige liedjes. We zien Mahmood (Italië 2019 en 2022), Netta (Israël 2018), Mahmood (Italië 2019 en 2022), Dadi Freyr (IJsland 2020 en 2021), Cornelia Jakobs (Zweden 2022), Sonia (Verenigd Koninkrijk 1993) en Duncan Laurence (Nederland 2019).

We zien nog één laatste recap en dan is het tijd om de stemming te sluiten. De hosts tellen af en sluiten de stemperiode. Nu is het wachten op de uitslag. Spannend!

Stemmen vakjury’s

De stemmen van de vakjury’s zijn gecontroleerd. We gaan beginnen!

Na tien jury’s volgt een eerste tussenstand: Zweden leidt met 102 punten, vóór Italië en Israël. Nederland heeft de punten van de vakjury inmiddels uitgedeeld. Gustaph ontving vier punten. De twaalf punten gingen naar Zweden.

Ook België heeft inmiddels de punten van de vakjury gegeven. Bart Claessens deelde de twaalf punten uit aan Oostenrijk. Verder had onze vakjury punten over voor: Israël (tien), Zweden (acht), Italië (zeven), Spanje (zes), Finland (vijf), Australië (vier), Tsjechië (drie), Polen (twee) en Frankrijk (een). Uiteraard lees je deze, en alle andere uitslagen, vannacht terug op onze website.

Graham Norton geeft een update van de tussenstand: Zweden heeft tot nu toe de meeste punten gekregen (194), Italië staat op plek twee (109). Israël nog steeds op nummer drie (108). Op de vierde plaats momenteel Estland (78). Finland completeert de top vijf van deze tussenstand (75).

Twaalf punten voor Gustaph! De Australische vakjury plaatste België op de eerste plek!

Een nieuwe tussenstand. De top drie blijft ongewijzigd: Zweden, Italië en Israël.

Nog tweemaal twaalf punten voor België! Ditmaal vanuit Georgië en Griekenland.

Het Verenigd Koninkrijk deelt de laatste punten uit. De jurystemming zit erop. Zweden staat op de eerste plaats met 340 punten. Israël staat op de tweede plek met 177, Israël staat op plek drie met 176 punten. België staat momenteel op plek zeven met 127 punten.

Stemming vanuit het publiek

Door naar de stemmen vanuit het publiek. Alle stemmen per land zijn bij elkaar opgeteld. België ontving 55 punten. Het publiek had de meeste punten over voor Finland. Het bleek echter niet genoeg voor de eindoverwinning. Loreen behaalde gecombineerd de meeste punten en wint voor de tweede keer het Eurovisiesongfestival! De volledige top drie:
1. Zweden
2. Finland
3. Israël

België eindigde op de zevende plek met een totaal van 182 punten, een enorm mooie prestatie van Gustaph!

Vannacht wordt de volledige uitslag bekend gemaakt, deze plaatsen wij uiteraard op onze site.

Bedankt voor het volgen van ons liveblog!