Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023ALGEMEEN

Polen kiest inzending voor Songfestival 2023 op 26 februari

Geen grote verrassingen uit het Poolse kamp: net zoals voor het Songfestival 2022 kiest de Poolse omroep (TVP) opnieuw voor een nationale finale als selectiemethode. In februari 2023 kennen we de Poolse inzending voor het 67ste Eurovisiesongfestival.

Het is niet de eerste keer in de Poolse Songfestivalgeschiedenis dat TVP gebruik maakt van een nationale finale. In het verleden konden we al genieten van Krajowe Eliminacje en Szansa na Sukces. Vorig jaar kreeg de nationale selectie de naam Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję. Of deze naam behouden blijft voor 2023, is nog niet geweten. De datum kennen we wel al: zondag 26 februari, een dag om vrij te houden in de agenda dus!

Wie kan deelnemen?

Iedereen die interesse heeft kan zijn/haar nummer insturen, althans voor zover je voldoet aan de voorwaarden die door de Poolse omroep zijn vooropgesteld. Geïnteresseerden moeten volgende datum in ieder geval goed in het oog houden: 15 januari, 22.00 uur. Dat is namelijk het ultieme tijdstip om een inzending in te sturen.

De Poolse selectie bestaat dit jaar opnieuw uit één finale met tien deelnemers. Niet iedereen die een inzending instuurt zal dus, tenzij de appetijt voor het Songfestival bijzonder laag ligt in Polen, te zien zijn tijdens de nationale finale. TVP kiest zelf de tien gegadigden die mogen strijden om het ticket naar het Songfestival in het Verenigd Koninkrijk. Op 25 januari komen we te weten welke artiesten te zien zullen zijn tijdens de finale.

Twee rondes

De nationale finale zal, zoals in 2022, bestaan uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde mag elke geselecteerde artiest zijn/haar inzending brengen op het podium. Een professionele jury en de Poolse kijkers zullen vervolgens, elk voor 50%, drie nummers kiezen die doorstoten naar de tweede ronde. In de tweede ronde volgen we hetzelfde procedé. Mocht er in de tweede ronde sprake zijn van een ex aequo, krijgt de professionele jury het laatste woord.

Polen op het Eurovisiesongfestival 2022

Polen werd op het Eurovisiesongfestival 2022 vertegenwoordigd door Ochman (foto) met het nummer River. Hij werd gekozen via de nationale finale Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję. Deze nationale selectie legde de Poolse delegatie in ieder geval geen windeieren. Ochman wist een plek in de finale te bemachtigen en een puike twaalfde plaats in de wacht te slepen. Dit was meteen het beste resultaat voor Polen sinds 2016. Of de Polen dit elan verder volgen in 2023, is afwachten.

Wie nog eens wil genieten van de Poolse inzending voor het Eurovisiesongfestival 2022 kan dat hier:

play