Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023

Repetities Songfestival 2023 in Liverpool – Zondag 30 april

Welkom bij ons overzicht van het reilen en zeilen in en rond de Liverpool Arena. In dit artikel updaten we je over alle repetities, en ook andere nieuwtjes, zodra beschikbaar. Ververs dit artikel dus geregeld om op de hoogte te blijven van de laatste verwikkelingen in Songfestivalland.

Net zoals vorig jaar worden er van de eerste repetities korte fragmenten gedeeld via TikTok. Gustaph en de Nederlandse kandidaten Mia & Dion zien we pas morgen voor het eerst aan het werk. Vandaag komen onderstaande tien artiesten aan de beurt.

Noorwegen | Alessandra – Queen of Kings

Alessandra, die semi 1 opent, heeft zich naar eigen zeggen enorm geamuseerd tijdens haar eerste repetitie. Ze lijkt goed bij stem te zijn, al hoor je op een onbenullige TikTok-snippet uiteraard heel weinig. Vooral de kroon op haar hoofd valt op, die was er niet in de Noorse preselectie. Ze lijkt haar act een niveautje hoger te hebben getild, maar blijft trouw aan wat ze al bracht. De Noren maken trouwens ook gebruik van de bewegende panelen op het podium.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Noorwegen:

@eurovision Her name is she, queen of the stage! 👑🇳🇴 #Eurovision2023 #Eurovision @Alessandra Mele ♬ original sound – Eurovision

Malta | The Busker – Dance (Our Own Party)

Veel kleur én ambiance bij Malta. In het oog springende visuals, een auto, een woonkamer en zelfs ‘kartonnen versies’ van Maltese Songfestivalcoryfeeën zoals Chiara en Destiny … Je krijgt het allemaal te zien tijdens dit ongetwijfeld vrolijke optreden. Om nog maar te zwijgen van de sweaters – ja, meervoud, van The Busker. Volgens de bookmakers geen zekere finalist … Think again?

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Malta:

@eurovision The Busker bring the party! 🎉🇲🇹 #Eurovision2023 #eurovision @the_busker ♬ original sound – Eurovision

Servië | Luke Black – Samo mi se spava

Ook de Serviërs lijken hun act uit de preselectie een update of liever upgrade gegeven te hebben. De nieuwe, verschillende projecties op de schermen geven deze inzending een duister kantje. Luke Black en zijn dansers (of zijn het levensechte stofzuigers?) spelen daar ook gretig op in. Benieuwd of een publiek hier na één keer meteen voor valt.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Servië:

@eurovision Hello? 🦞 Wake up…Luke has arrived! 🇷🇸#Eurovision2023 #eurovision @Luke Black ♬ original sound – Eurovision

Letland | Sudden Lights – Aijā

Een slaapliedje op het Songfestival. Niet onze woorden, maar die van Sudden Light zelf. Afgaande op de foto’s is er op het podium weinig intimiteit te zien. Terwijl je dat wel verwacht bij zo’n optreden. De opvallende verlichting, gegeerd bij de gemiddelde Dansaert Vlaming, uit de preselectie is meegekomen naar Liverpool. Dat zorgt voor een mooie, warme gloed tijdens dit optreden. Maar of dat alleen genoeg zal zijn om zaterdag terug te keren?

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Letland:

@eurovision Lights! Camera! Latvia! 🎸🇱🇻 #Eurovision2023 #Eurovision @suddenlights ♬ original sound – Eurovision

Portugal | Mimicat – Ai coração

Kort na de lunchbreak is het de beurt aan Mimicat. De Portugese lijkt net iets te veel naar de monsterhit Rood van Marco Borsato geluisterd te hebben. Zowel de zangeres zelf, de dansers en de belichting; de kleur van de liefde staat centraal. Mimicat zingt dan ook Ai coração, wat ‘Oh, hart’ betekent. In tegenstelling tot haar optreden tijdens Festival da Canção zien we in Liverpool geen Chesterfield-sofa. Dat attribuut heeft de zangeres allerminst nodig om een strakke, afgewerkte act neer te zetten. Mimicat staat met zelfvertrouwen op het podium en haalt met gemak de hoge noten. ‘We are going to nail it’, klinkt het zelfzeker. Daarvan zijn ook wij overtuigd.

Corine Cumming – EBU

TikTok-snippet Portugal:

@eurovision Bringing the CLASS and SASS 💃 ♥️ #Eurovision2023 #Eurovision @Mimicat ♬ original sound – Eurovision

Ierland | Wild Youth – We Are One

De mannen van Wild Youth, een band die in 2016 werd opgericht, zorgen voor vuurwerk in Liverpool. Letterlijk wel te verstaan. Frontzanger Conor O’Donohoe verschijnt in een glinsterende jumpsuit op het podium en heeft er duidelijk zin in. Op basis van de eerste snippet kunnen we de zanger niet betrappen op een valse noot, maar het klinkt en oogt allemaal nogal gewoontjes. Of het Iers feestje zal volstaan om door te stoten naar de finale zal nog moeten blijken. Volgens de bookmakers wordt het alvast een moeilijke klus.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Ierland: 

@eurovision Wild Youth’s first run through was as good as gold ✨🇮🇪 #Eurovision2023 #Eurovision @Wild Youth ♬ original sound – Eurovision

Kroatië | Let 3 – Mama ŠČ!

Wie stelt dat het Eurovisiesongfestival één groot carnaval is … kunnen we moeilijk ongelijk geven wanneer we de act van Kroatië zien. De mannen van Let 3 zingen dat hun moeder een tractor gekocht heeft en vervolgens een idioot kust. Ze hebben de reputatie om tijdens een optreden hun kleren uit te spelen en jawel, dat gaan ze ook doen in Liverpool. Op het einde van het nummer staan de vijf heren in hun ondergoed op het podium. Hun kepie houden ze wel netjes op, Joe Cocker is dus ook in Kroatië gekend.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Kroatië:

@eurovision Oh mama! Let 3 have revved up into Liverpool 🚜🇭🇷 #Eurovision2023 #Eurovision @Let 3 Mrle ♬ original sound – Eurovision

Zwitserland | Remo Forrer – Watergun

Remo laat zich op het podium omringen door vier dansers en – wat een grote verrassing blijkt te zijn – danst zelf ook tijdens de opvoering van Watergun. De choreografie is opnieuw van de hand van Sacha Jean-Baptiste, die ook vorig jaar en in 2021 ingeschakeld werd. Remo staat met een oversized doorzichtig zwart hemd en latex broek op het podium. Net zoals onze eigenste Femme Fatale (in een vorig leven gekend als slagersvrouw Betty) houdt Remo zijn dansers aan de leiband.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Zwitserland:

@eurovision A heartfelt and haunting call for peace✌️🇨🇭 #Eurovision2023 #Eurovision @remoforrer ♬ original sound – Eurovision

Moldavië | Pasha Parfeni – Soarele și luna

Op het eerste zich weinig wijzigingen in de act van Pasha Parfeni. De artiest uit Moldavië laat zich op het podium opnieuw vergezellen door een man met dwerggroei, twee trommelaars en evenveel backing vocals. De meisjes hebben niet langer een volledig gewei op hun hoofd, maar eerder een olifantenslagtand. Dit wordt ongetwijfeld één van de meest opvallende acts van deze editie.

Sarah Louise Bennett – EBU

TikTok-snippet Moldavië:

@eurovision Harnessing the power of the ☀️and the 🌕 🇲🇩 #Eurovision2023 #Eurovision @Pasha Parfeni ♬ original sound – Eurovision

Zweden | Loreen – Tattoo

De eerste repetitiedag wordt afgesloten met dé topfavoriet. Iedereen speculeert al weken hoe de act van Loreen er zal uitzien in Liverpool. Tijdens het interview met onze redactie in Amsterdam lichtte de artieste al een tipje van de sluier. Het team rond de Zweedse zangeres is er inderdaad in geslaagd het probleem met het te zware scherm op te lossen. De Zweden hebben gewoon een kleinere, lichtere versie meegenomen naar Liverpool. Net zoals in Melodifestivalen wordt er een mysterieuze sfeer gecreëerd door een licht-en mistspel. Loreen levert, zoals verwacht, een perfecte performance af.

Corinne Cumming – EBU

TikTok-snippet Zweden:

@eurovision Loreen ✅ Lightbox ✅ Liverpool ✅ #Eurovision2023 #Eurovision @Loreen ♬ original sound – Eurovision