Pre-parties

PRE-PARTIES

Zo zongen de artiesten tijdens ‘Eurovision in Concert 2019’

Gisteren ging het Songfestivalseizoen eindelijk echt van start. De elfde editie van Eurovision in Concert vond opnieuw plaats in AFAS Live. 28 delegaties trokken naar Amsterdam om hun Songfestivallied te promoten bij de fans. Hieronder kun je alle optredens (nog eens) bekijken.

Albanië – Jonida Maliqi – ‘Ktheju tokës’

De Albanese Jonida zong eigenlijk zoals we van haar gewend zijn, perfect. Overigens moet ze wel oppassen dat het niet saai gaat worden, het klinkt altijd precies hetzelfde, wat natuurlijk ook een minpunt kan worden. Al met al een goed optreden dat de finale wel zou moeten halen.

Armenië – Srbuk – ‘Walking Out’

De knappe verschijning uit Armenië heeft een sterk nummer, maar zong nog niet naar verwachting. Het was natuurlijk de eerste keer live in een grote zaal, dus met wat oefenen moet het voor Armenië zeker goed komen.

Australië – Kate Miller-Heidke – ‘Zero Gravity’

De zangeres die Australië koos via hun eerste nationale finale kreeg al heel wat kritiek over zich heen. Ze verklapte tijdens het interview al dat de staging ondertussen drastisch wordt veranderd. De 38-jarige Kate zong live erg goed, om kippenvel van te krijgen!

België – Eliot – ‘Wake Up’

Zoals Eliot zelf aan ons vertelde tijdens het interview de middag ervoor, klonk het voor Eurovision in Concert nog niet zoals hij zou willen. ‘s Avonds klonk het al een stuk beter, met hier en daar nog een schoonheidsfoutje. Eliot is hard bezig met de voorbereidingen voor Tel Aviv en weet ook dat hij er daar zelfverzekerd moet staan, dus met wat vertrouwen van de fans moet het voor België zeker goed komen.

Denemarken – Leonora – ‘Love is Forever’

Voor Denemarken pakte de avond wat minder goed uit. Tijdens de nationale finale in Denemarken klonk Leonora al niet perfect, maar haar optreden tijdens Eurovision in Concert leek geen verbetering. Het leek zelfs alsof ze ergens haar tekst even kwijt was.

Duitsland – S!sters – ‘Sister’

De Duitse ‘zusjes’, die eigenlijk geen zussen zijn, deden het zoals in de nationale finale van Duitsland. Niet bijzonder speciaal, maar vocaal niet heel slecht. Voor nu lijkt het een kanshebber voor de laatste plaats in de finale.

Finland – Darude feat. Sebastian Rejman – ‘Look Away’

Ook Finland was weer aanwezig in Amsterdam. De wereldberoemde Darude bracht samen met Sebastian Rejman een gemiddeld optreden. Veel gebeurt er nog niet, en qua zang is het niet heel speciaal.

Georgië – Oto Nemsadze – ‘Sul tsin iare (Keep on Going)’

De zanger uit Georgië zong eigenlijk verbazend goed. Vooraf werd Oto niet heel goed ingeschat, maar zou van de vakjury toch heel wat punten moeten krijgen. Het lied zelf is, in tegenstelling tot de zang, geen hoogvlieger.

Griekenland – Katerine Duska – ‘Better Love’

De Griekse kandidate van dit jaar staat redelijk hoog bij de bookmakers, het is bekend dat ze kan zingen. Katerine vertelde ons voor het interview dat ze zich ziek voelde, maar er toch heel graag bij wilde zijn. ‘s Avonds was dit ook duidelijk te horen, Katerine zong niet zoals we haar al hebben horen zingen.

Hongarije – Joci Pápai – ‘Az én apám’

De zanger voor Hongarije stond in 2017 nog op het Songfestivalpodium in Kiev. Deze keer probeert hij het met een lied over zijn vader. Zangtechnisch sterk, maar het nummer heeft minder impact dan zijn vorige inzending.

Ierland – Sarah McTernan – ‘22’

De Ierse zangeres was aanwezig, maar bleef niet echt hangen. Het nummer is kwalitatief geen hoogvlieger. Qua zang gebeurt er niet veel, maar het is natuurlijk nog een paar weken tot Tel Aviv.

Israël – Kobi Marimi – ‘Home’

Kobi zakte de laatste tijd erg bij de bookmakers, wat zeker niet verdiend is. De Israëlische zanger heeft een goede controle over zijn stem en klinkt live erg goed. Het nummer zelf wordt echter al snel saai.

IJsland – Hatari – ‘Hatrið min sigra’

De groep uit IJsland deed het bij het publiek erg goed. De heren zijn echte podiumbeesten, maar vocaal kan het nog een stukje beter. Dat het de finale zal halen is voor het publiek in Amsterdam wel duidelijk.

Litouwen – Jurijus Veklenko – ‘Run with the Lions’

Jurijus heeft geen slecht nummer, maar het lijkt toch niet opvallend genoeg. Vocaal klonk hij niet het beste, maar gelukkig maakt zijn uiterlijk veel goed blijkbaar.

Montenegro – D Mol – ’Heaven’

De groep die de nationale finale in Montenegro won met een kartonnen bord op de achtergrond heeft een vreemd nummer. Een van de mannelijke zangers zingt stukken erg goed, de rest van de groep heeft nog wat werk voor ze vertrekken naar Tel Aviv.

Moldavië – Anna Odobescu – ‘Stay’

Moldavië stuurt Anna naar het Songfestival. De zangeres was zeker niet een van de slechtste. Het lied doet het minder goed. Het had misschien een decennium eerder hogere ogen gegooid.

Noorwegen – KEiiNO – ‘Spirit in the Sky’

De groep uit Noorwegen heeft een erg aanstekelijk nummer. De drie artiesten komen goed tot hun recht en zingen erg goed. De zaal is zeker fan.

Nederland – Duncan Laurence – ‘Arcade’

Het nummer Arcade van Duncan Laurence werd tot het laatst bewaard. Het nummer werd goed onthaald door de zaal. Zeker een van de kanshebbers die het ook live kan waar maken.

Oostenrijk – Pænda – ‘Limits’

Oostenrijk stuurt een zangeres naar het Songfestival. Een erg mooi nummer, en vocaal niet slecht. We zullen volgende maand zien hoe ze het doet.

Polen – Tulia – ‘Pali się’

De dames uit Polen zijn een vrolijke verschijning. Het lied klinkt speciaal, het is maar waar je van houdt.

Roemenië – Ester Peony – ‘On a Sunday’

De Roemeense inzending is zeker niet slecht, maar er kan nog wat aan gewerkt worden. Misschien zijn het ook gewoon zenuwen.

San Marino – Serhat – ‘Say Na Na Na’

Ook de Turkse Serhat is weer terug van weggeweest. Blijkt verrassend leuk om live te zien.

Servië – Nevena Božović – ’Kruna’

De Servische zangeres die in 2013 al eens op het Songfestivalpodium stond, en in 2007 al op de Junior versie stond in Rotterdam en een derde plaats behaalde, is na zes jaar weer terug. Het lied doet weinig in de zaal, hopelijk doet het in Israël meer met het publiek.

Spanje – Miki – ’La venda’

De Spaanse zanger zingt niet als de beste, maar krijgt zeker het publiek mee. Het nummer lijkt sterk genoeg om goed te scoren.

Tsjechië – Lake Malawi – ‘Friend of a Friend’

De groep uit Tsjechië geniet duidelijk op het podium. Vooral de uitstraling van de heren tijdens het optreden doet het goed in de zaal.

Verenigd Koninkrijk – Michael Rice – ‘Bigger Than Us’

Michael won de nationale voorronde met een lied dat werd geschreven door de zanger die voor Zweden in Tel Aviv zal staan. Heel sterk nummer, maar de zanger komt nu nog wat schreewerig over.

Wit-Rusland – ZENA – ‘Like it’

Ook de Wit-Russchische zangeres was aanwezig. Afgelopen december presenteerde ze nog het Junior Eurovisiesongfestival dat in Wit-Rusland plaatsvond. Het lied is niet erg sterk, maar Zena zingt beter dan in de nationale finale.

Zwitserland – Luca Hänni – ‘She got me’

Zwitserland heeft een sterk nummer dit jaar. De zanger moet nog wat oefenen met zang en dans tegelijk. We zullen in mei zien hoe Luca het doet voor zijn land.

Natuurlijk bespraken Gunther en Joël alles nog eens in een nieuwe ‘Songfestival Highlights’.