Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020ROTTERDAM 2021

‘In deze coronatijden net méér nood aan Songfestival’

Nadat op 18 maart het Eurovisiesongfestival officieel werd afgelast door de EBU, zochten vele fans, Songfestivalsites, omroepen en de EBU zelf naar een alternatief voor het meest bekeken live tv-evenement ter wereld. Uiteindelijk kwam de EBU dan maar met de volgende show op de proppen: Eurovision: Europe Shine a Light. Dit is het enige evenement dat door alle omroepen zal uitgezonden worden, maar waarom is er net nu meer nood aan het Songfestival, in deze coronatijden? Gastbijdrage van Joris Nitelet.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival is er dit jaar geen editie van de wedstrijd. Maar dat is dan ook niet meer dan logisch, want het Songfestival is op zich maar een kleine bijzaak in deze coronacrisis, net zoals het voetbal dat nu bijvoorbeeld ook is. Covid-19 heeft al vele levens gekost en heeft de levensstijl van vele mensen drastisch veranderd. Ook zie je dat Europa uit elkaar aan het brokkelen is, elk land heeft wel zijn eigen manier om de crisis te lijf te gaan: zo is er in Wit-Rusland geen vuiltje aan de lucht en vertrouwen ze in Zweden op de burgerzin van de bevolking. Elk land keert zich in zijn eigen cocon en sluit zijn grenzen.

Europe: Come together

Nu Europa steeds meer uit elkaar spat, is het van cruciaal belang om alle Europese landen terug met elkaar te doen verbinden. De slogan van het Eurovisiesongfestival in 2016 is nu belangrijker dan ooit: Come together. Sommigen doen dat door te dansen op het aanstekelijke nummer van IJsland, anderen doen dan weer het gekke dansje van The Roop uit Litouwen na. Uiteraard zijn die gekke dansjes niet het enige wat Europa verbindt, zo wordt er in vele landen elke dag geklapt voor de helden van de zorg.

In deze barre tijden is er duidelijk nood aan positieve en verbindende dingen en hopelijk kan de show Europe Shine a Light een lichtpunt zijn in deze donkere dagen. Ondanks het feit dat vele Songfestivalliefhebbers teleurgesteld waren omdat het competitie-element van het Songfestival hiermee verloren ging, wordt deze show door velen van hen omarmd. Maar waarom zouden niet alleen Songfestivalfans hiernaar moeten kijken?

Kitsch en slechte muziek?

Als je aan de gewone Vlaming vraagt of hij naar het Songfestival kijkt, krijg je vaak volgend antwoord: ‘Naar Eurosong (sic) daar kijk ik niet naar, één grote show met kitsch en slechte muziek, vergeet het maar!’ Deze stelling is echter gedateerd: ten eerste is Eurosong de nationale voorronde en ten tweede is het Songfestival volledig veranderd. Zo zijn er elk jaar zeker tien à vijftien songs die je meteen op de radio zou kunnen spelen. Voorbeelden hiervan zijn de Billie Eilish uit Bulgarije, namelijk VICTORIA met Tears Getting Sober en Destiny uit Malta met haar popsong All of My Love. Natuurlijk zal het Songfestival nog steeds uit liedjes bestaan die je kan bestempelen als bagger en kitsch, maar het is juist de kracht van het Songfestival dat zulke zaken nog steeds kunnen.

De essentie van het Songfestival is mensen bij elkaar brengen over heel Europa en zelfs de hele wereld. Want de show Eurovision: Europe Shine a Light wordt uitgezonden van Australië tot Montenegro en van IJsland tot Kazachstan. Wat je nu nog moet doen is met al je huisgenoten naar deze uitzending kijken. Nog een tip: maak er één groot feestje van!

Heb je zelf een prikkelende opinie over het Songfestival? Mail ons op [email protected]!