Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

Gemor in Wit-Rusland en Cyprus over deelnemers

Hoe dichter we bij mei 2021 komen, hoe meer geruchten en informatie ons bereikt over mogelijke kandidaten voor Rotterdam. Nieuwe, maar ook oude kandidaten worden genoemd. Deze week kwamen de geluiden vooral uit Cyprus en Wit-Rusland.

Keert Eleni Foureira terug?

De geruchten dat Eleni Foureira haar rentree zou maken op het Eurovisiesongfesitvalpodium gaan al een tijdje de ronde. De Grieks-Albanese zangeres behaalde met het aanstekelijke Fuego nog een tweede plek in 2018 en zou nu opnieuw haar kans wagen. Donderdagochtend werden deze geruchten echter de kop ingedrukt door journalist Giannis Poulopoulos. In de Griekse ochtendshow Eftychite maakte hij bekend dat Eleni het voorstel zou hebben afgewezen en dus niet meer in de running zou zijn voor 2021. Een officiële reden werd niet gegeven, maar de restricties die invoegen zijn omwille van het coronavirus zouden er mogelijks iets mee te maken hebben.

Wie wordt het dan wel voor Cyprus?

Dat is nog onduidelijk. Wat ondertussen wel bekend is, is dat de Cypriotische openbare omroep op zoek is naar een grote Griekse naam ofwel een artiest van Cypriotische origine. Deze artiest hopen de Cyprioten te vinden bij Panik Records en Minos EMI, twee grote platenlabels waar ook respectievelijk Eleni Foureira (2018) en Tamta (2019) zijn bij aangesloten.

Een artiest die al eerder op het Eurovisiesongfestival is verschenen zit er echter ook nog altijd in. Giannis Poulopoulos bevestigde namelijk ook dat er nog altijd gesprekken gaande zijn met onder andere Elias Kozas (2013, lid van de band Koza Mostra) en Kalomira (2008). Wat Kalomira betreft maakte ze dit bekend in de Runner-up talk op onze site die je hier kan beluisteren.

Nieuwe artiest voor Wit-Rusland

Er bestaat geen twijfel meer over: het duo VAL (Vladislav Freimann & Valeria Gribusova) zullen we niet te zien krijgen op het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Dit nieuws kan niet worden gezien als een verrassing. De politieke onrusten en demonstraties tegen de zittende Wit-Russische president gaan al bijna twee maand door. Het waren ongeziene taferelen in de straten van Wit-Rusland waar ook de leden van VAL aan deelnamen. De voornaamste reden die werd gegeven door de Wit-Russische omroep (BTRC) was dan ook de ‘non-conformiteit‘ van de groep, of beter gezegd: het niet in de pas lopen van wat de omroep wil. BTRC verwijt de groep ook dat ze geen geweten zouden hebben.

Het statement van de omroep kwam er na een interview dat VAL gegeven had aan de site Interesnye Lyudi. Hierin gaven ze te kennen dat ze een ongeschreven overeenkomst (er zou dus geen formeel contract zijn geweest) hadden met de staatsomroep om geen interviews te geven aan andere journalisten dan die van de staatsomroep. Ze werden daarnaast ook verplicht om op te treden op evenementen van de staat en werden naar eigen zeggen onder de duim gehouden. VAL stelt dat voormalige artiesten hier blijkbaar geen probleem mee hadden, maar dat zij hier toch wel degelijk moeite mee hadden.

BTRC bood weerwerk tegen deze uitspraken en stelde dat de contracten enkel gaan over de voorbereiding en deelname op het Songfestival en over deelname in andere televisieprojecten. Het zou de omroep ook niet uitmaken wat zij naast het podium doen en stelt dat zij zich altijd constructief hebben opgesteld in de samenwerking met de groep.

Wie gaat dan wel naar het Eurovisiesongfestival voor Wit-Rusland?

Ook dit is nog onduidelijk. De Wit-Russen hebben nog niet te kennen gegeven of ze opnieuw een nationale selectie organiseren of toch opteren voor een interne selectie dit jaar. In normale omstandigheden wordt Eurofest georganiseerd maar de huidige omstandigheden in Wit-Rusland en bij de staatsomroep zijn verre van normaal. Zeer veel werknemers hebben de omroep verlaten, waaronder Evgeny Perlin. Perlin was betrokken bij de Wit-Russische deelnames aan het (Junior) Eurovisiesongfestival. Hij presenteerde zelfs het Junior Eurovisiesongfestival in 2018 toen het werd gehouden in Wit-Rusland.