Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

‘Snap’ bovenaan Ultratop: ook deze niet-winnaars scoorden in hitlijsten

Tijdens het Songfestival in Turijn finishte de Armeense Rosa Linn pas 20e met haar lied Snap. Na de wedstrijd kreeg de song een tweede leven op sociale media en inmiddels is het lied uitgegroeid tot een regelrechte hit. In Vlaanderen prijkt Snap op het moment van publicatie zelfs op de eerste plek van de Ultratop 50. Maar ook eerdere niet-winnende én niet-Belgische Songfestivalinzendingen boerden goed. Een greep uit het rijke aanbod.

Volare Piove (Italië 1958 & 1959)

Hét ultieme voorbeeld blijft de eerste inzending van Domenico Modugno. Herdoopt tot Volare werd het oorspronkelijke Nel blu dipinto di blu na een derde plek op het Songfestival in Hilversum een wereldhit die honderden keren gecoverd werd, zelfs door Koen Crucke.

play

In 1959 werd Modugno zesde op het ESF, en zijn song Ciao ciao bambina werd als Piove een nummer 1-hit in Vlaanderen en Wallonië.

play

Zwei kleiner Italiener (Duitsland 1962)

De Duitstalige schlager van Conny Froboess werd ook pas zesde op het Songfestival, maar groeide uit tot een klassieker. In Duitsland, Nederland én Vlaanderen kwam het lied bovenaan de hitparade.

play

Congratulations (Verenigd Koninkrijk 1968)

Cliff Richard mag uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Voor een thuispubliek werd hij met één punt verslagen door de Spaanse Massiel, al werd Congratulations één van de grootste hits die het Songfestival in de jaren 1960 had voortgebracht.

play

Eres tú (Spanje 1973)

De Spaanse inzending uit 1973 pakte zilver in Luxemburg, maar groeide in verschillende werelddelen uit tot een klassieker. Mocedades was de enige niet-winnaar die deelnam aan de EBU-show naar aanleiding van 50 jaar Songfestival in 2005. Eres tú werd daar elfde op veertien kandidaten, maar wel met tien Belgische en twaalf Nederlandse punten.

play

Džuli (Joegoslavië 1983)

De Montenegrijns-Belgische zanger Daniel werd vierde op het ESF 1983, maar oogstte nadien meer succes met de Engelstalige versie van zijn Songfestivallied. Julie kwam op de tweede plek van de toenmalige BRT Top 30 terecht.

play

Gente di mare (Italië 1987)

Het Songfestival in België werd gewonnen door Johnny Logan, maar ook het Italiaanse gelegenheidsduo Umberto Tozzi & Raf kwamen allesbehalve bekaaid af van hun deelname. De derde plaats in Brussel werd geëvenaard door een plaatsje in de top vijf van de Vlaamse hitlijst, en het lied blijft een klassieker.

play

Ooh… Aah… Just a Little Bit (Verenigd Koninkrijk 1996)

Verschillende niet-winnende Britse Songfestivalinzendingen piekten hoger in de Vlaamse hitlijst, maar toch is die van Gina G uit 1996 een vermelding waard. De jury’s klasseerden het lied pas achtste, weliswaar met de topscore van de Belgische jury, maar nadien groeide de Britse bijdrage uit tot een Grammy-winnende plaat die een hit werd tot in de Verenigde Staten. Het is zowat de grootste hit die de wedstrijd voortbracht in de jaren 1990.

play

My Star (Letland 2000)

De Letten begonnen met brio aan hun Songfestivalcarrière door bij hun debuut derde te finishen, inclusief een Belgische topscore. Nadien groeide het lied van de groep Brainstorm uit tot een onverwachte hit in Vlaanderen.

play

Divine (Frankrijk 2008)

Met zijn buitenissige song en dito optreden op het Songfestival 2008 werd Fransman Sébastien Tellier pas negentiende. Toch scoorde hij een hitje in de Ultratop en werd zijn lied gebruikt in een internationale reclamecampagne van automerk Renault.

play

Düm tek tek (Turkije 2009)

Het is een beetje valsspelen, maar de Turks-Belgische Hadise scoorde met haar Turkse Songfestivalinzending uit 2009 een monsterhit in de Vlaamse Ultratop 50 – opnieuw leidde dat tot een topscore tijdens het Songfestival zelf.

play

Allez Ola Olé (Frankrijk 2010)

Jessy Matador werd pas twaalfde op het Songfestival in Oslo, maar hield een grote zomerhit over aan zijn lied. Allez Ola Olé piekte op de vierde plek in de Ultratop 50.

play

Calm After the Storm (Nederland 2014)

Na een spannende puntentelling in Kopenhagen moesten Ilse Delange en Waylon het onderspit delven voor de Oostenrijkse Conchita Wurst, maar het gelegenheidsduo hield wel de grootste hit van het jaar over. Calm After the Storm kwam bovenaan de Ultratop 50 terecht.

play

Advertentie