Analyse

ANALYSE

Verhoogt Songfestival in Nederland winstkansen voor België?

Sinds 30 augustus staat het vast dat de finale van het Eurovisiesongfestival 2020 op 16 mei in Rotterdam zal plaatsvinden. Het is van 2011 in Duitsland geleden dat de liedjeswedstrijd naar een van de buurlanden van België komt. De laatste editie bij onze noorderburen dateert zelfs al van 39 jaar geleden, toen Den Haag in 1980 de organisatie van Israël mocht overnemen. We nemen een kijkje in de geschiedenis om na te gaan of naast het organiserende land wonen, vaker de eindwinst oplevert. (rbe)

Een liedjeswedstrijd met al 64 jaargangen en 52 verschillende deelnemende landen brengt heel wat statistieken met zich mee. Deze data kunnen gebruikt worden om te kijken hoe vaak een buurland van het gastland als winnaar van het Eurovisiesongfestival is gekroond. Voor we in de cijfers duiken, is het belangrijk een aantal zaken op te merken. Om te beginnen is er in dit artikel enkel rekening gehouden met Europese landsgrenzen, waardoor bijvoorbeeld Sint-Maarten niet als grens telt van Nederland en Frankrijk. Daarnaast zijn er een aantal grenzen veranderd doorheen de jaren. In dit geval is voor elke editie rekening gehouden met de grenzen van die jaargang. Tot slot is het belangrijk te bemerken dat winnende landen niet altijd het volgende Songfestival hebben georganiseerd. Zowel het winnende land als het gastland werden meegenomen in de berekeningen.

Dubbel het plezier

Als er gekeken wordt over de 64 edities heen, is er in twaalf gevallen een van de aangrenzende landen op de eerste plaats geëindigd. Tijdens de eerste editie van het Songfestival in 1956 ging gastland Zwitserland nog met de overwinning aan de haal. Een jaar later wist Nederland in Frankfurt am Main voor het eerst als buurland te winnen met het liedje Net als toen.

Luxemburg en Frankrijk zorgden in 1961 en 1962 voor een een-tweetje door bij elkaar te gaan winnen. Het was nog nooit gebeurd dat een buurland tweemaal op rij op het hoogste schavotje stond. Dit gebeurde opnieuw in de jaren 1969 en 1970. Het jaar 1969 staat bekend als het jaar waarin zowel gastland Spanje, Nederland, Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk wonnen. Door het ex aequo van deze vier landen, was de kans natuurlijk heel groot dat er in twee opeenvolgende edities van het Songfestival een buurland kon winnen.

Geen brug te ver

De laatste keer dat een buurland met de winst kon gaan lopen, was in 2013. Dat jaar overtuigde Emmelie de Forest met Only Teardrops voor Denemarken in het Zweedse Malmö. Deze stad ligt slechts op een steenworp van Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken en gaststad in 2014. Beide steden zijn via de bekende Sontbrug verbonden en liggen slechts 30 kilometer uit elkaar. Dat is de kortste afstand ooit tussen twee verschillende opeenvolgende gaststeden.

Jaar Gaststad Winnaar Bijkomende info
1957 Frankfurt am Main Nederland Zwitserland won het jaar voordien
1961 Cannes Luxemburg  
1962 Luxemburg City Frankrijk  
1969 Madrid Frankrijk Ook Spanje, Nederland en Verenigd Koninkrijk wonnen
1970 Amsterdam Ierland Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Frankrijk wonnen het jaar voordien
1981 Dublin Verenigd koninkrijk  
1983 München Luxemburg  
1985 Göteborg Noorwegen  
1990 Zagreb Italië Zagreb was nog deel van Joegoslavië
1997 Dublin Verenigd Koninkrijk  
2000 Stockholm Denemarken  
2002 Tallinn Letland  
2009 Moskou Noorwegen  
2013 Malmö Denemarken  

 

Statistieken aan onze kant

Over de jaren heen is er in 14 van de 64 (afgerond 22%) gevallen een buurland met de eindwinst van het Songfestival gaan lopen. Het is natuurlijk belangrijk om ook het aantal buurlanden van de organisator in acht te nemen. Op de voorgaande 64 edities waren gemiddeld 16% van de deelnemers buren van het gastland. Mochten de winstkansen voor elke deelnemer gelijk zijn, zou er dus slechts in 16% van de jaren een buurland mogen winnen. In werkelijkheid is het 6% vaker gebeurd dat een buurland won. Het lijkt er dus op dat België – én Duitsland – een statistisch voordeel hebben om er in mei 15 op 65 van te maken!