Eurosong 2023

EUROSONG 2023ALGEMEEN

Reacties op ‘Eurosong 2023’: ‘Moet die pop de verloofde van Loredana voorstellen?’

In aanloop naar de grote finale van Eurosong 2023 zendt Eén sinds afgelopen maandag Eurosong uit, een dagelijks programma waarin de zeven artiesten het nummer kiezen waarmee ze op zaterdag zullen aantreden. In een Songclub presenteren de Belgische kanshebbers voor het ticket naar Liverpool hun twee liedjes aan elkaar én geven ze elkaar advies over het nummer waarmee ze tijdens de finale een gooi zouden moeten doen naar de overwinning. Het concept wordt niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Wij brengen de meningen over het programma in kaart.

Jasper van Loy is in Humo niet mild en kent twee op vijf sterren toe: ‘Als tv-programma is Eurosong 2023 geen douze points waard.’ De muziekjournalist vergelijkt het concept van de Songclub met de jaarlijkse teambuilding van een bedrijf: ‘Hoogstens gezellig, maar geen plek waar meer gebeurt dan het verglijden van de tijd. Het staatsbelang is bezigheidstherapie geworden.’ Een andere vergelijking wordt gemaakt met Liefde voor muziek, maar dan zonder de extatische reacties.

Liefde voor muziek 2.0

Ook De Standaard ziet overeenkomsten met het VTM-programma: ‘Wie deze week op Eén afstemt voor Eurosong 2023, dreigt het gevoel te krijgen dat hij zich van zender heeft vergist. Je ziet de artiesten elk om de beurt twee nummers brengen, in een bescheiden setting, met een publiek van enkel de conculega’s. Nadien wordt er wat gekeuveld over de songs. Dat is zowat exact het format van het succesvolle VTM-programma Liefde voor muziek, dat dit jaar aan zijn negende seizoen toe is.’ Opvallend: De Standaard kent dezelfde score toe, twee op vijf sterren.

Vrijblijvend advies vanuit medekandidaten

In de recensies lezen we daarnaast vraagtekens achter de wijze waarop de artiesten hun inzending mogen selecteren: ‘Het advies van de mede kandidaten mag aanvaard worden, maar evengoed genegeerd. Voelt u de vrijblijvendheid ook al in de lucht hangen?’ schrijft van Loy. Nick de Leu, cultuurredacteur van De Standaard, doet er nog een schepje bovenop: ‘Na twee minuten zat de feedbackronde er al op en werd de titel van de uitverkoren song meegedeeld, zonder verder commentaar. Niet dat de artiest zich zorgen had moeten maken over pittige kritiek: het advies van de songclub is namelijk niet bindend.’

Buitenlandse Twitteraars

Op Twitter zijn kijkers ook niet bang om enkele meningen te delen. Buitenlandse fans vragen zich onder andere af wie de pop met beeltenis van partner Pat Krimson, vanuit Peter Van de Veire aangeboden aan Loredana, nou eigenlijk moet voorstellen en vinden het bijzonder dat Eurosong kenmerken vertoont van een realityshow.

Eurosong is deze week elke werkdag te zien na het zevenuurjournaal, rond 19.45 uur op Eén. De herhaling is één dag later te zien om 13.55 uur en online op VRT MAX.