Eurosong 2023

EUROSONG 2023EX-DEELNEMERSFP-NONNL-SIDEINTERVIEWS

Drie maanden na ‘Eurosong 2023’: hoe vergaat het concurrenten Gustaph?

De finale van Eurosong 2023 ligt inmiddels alweer drie maanden achter ons. Gustaph bereidt zich momenteel volop voor op zijn grote moment in Liverpool, maar hoe gaat het ondertussen met de zes andere Eurosong-kandidaten? Songfestival.be grasduinde even door de laatste maanden van de kandidaten en strikte enkele deelnemers voor een gesprek.

Ameerah – ‘Heel blij voor Gustaph, draad snel weer opgepikt in LA’

Tijdens Eurosong 2023 viel ze op met haar opzwepende song The Carnival en intrigerende act, maar intussen is Ameerah, de artiestennaam van zangeres Astrid Roelants, weer volop aan de slag in haar tweede thuis Los Angeles. ‘Ik heb echt genoten van het hele avontuur. Het was zo fijn om nog eens op het podium te staan in België en er eens op tv te komen, want dat was toch al een tijdje geleden. Hoewel we natuurlijk allemaal wilden winnen die avond, ben ik nog steeds heel blij voor Gustaph’, klinkt het uit het verre Amerika.

‘Na Eurosong ben ik nog eventjes in België gebleven, ik heb nog de MIA’s meegepikt, maar nadien heb ik snel weer de draad opgepikt als songwriter in LA voor verschillende artiesten. Ik ben niet in een zwart gat gevallen’, laat Ameerah optekenen.

‘Gustaph is intussen een close vriend geworden. We hebben frequent contact en ik heb z’n hele avontuur in aanloop naar Liverpool dus wel wat meegepikt. Uiteraard zal ik de shows in mei op de voet volgen, maar helaas ben ik niet in Europa dan. Ik heb zelfs eventjes overwogen om de shows live in Liverpool mee te volgen, maar mijn agenda laat het niet toe. In ieder geval zal ik wel kijken met een aantal Belgen hier in de States. Het wordt sowieso leuk, want het Songfestival, dat blijft voor mij toch echt wel heerlijke nostalgie’, besluit Astrid, die ons vroeg in de Amerikaanse ochtend op weg naar de studio snel even te woord stond.

Chérine – Populair bij Songfestivalfans en clip uitgebracht

In januari was ze eventjes de gedoodverfde favoriete om Eurosong te winnen met het aanstekelijke ça m’ennuie pas, maar uiteindelijk werd Chérine vierde in een razend spannende puntentelling. Onze redactie kon Chérine niet strikken voor een korte babbel; ze geniet momenteel van wat vakantie in Egypte. In ieder geval heeft ook zij niet stilgezeten de laatste maanden. ça m’ennuie pas werd nog een bescheiden hit in Vlaanderen en ook bij buitenlandse fans binnen de Eurovision community blijft het een populair nummer. Begin maart bracht Chérine nog de officiële videoclip uit van het liedje (zie post Instagram hieronder).

View this post on Instagram

A post shared by Chérine ? (@cherinemroue)

gala dragot – Druk bezig met nieuwe muziek

gala dragot, de jongste deelnemer van Eurosong 2023, maakte in januari indruk, zowel in België als op internationale fora. Met het mysterieuze en donkere t’inquiète werd ze knap derde, maar daarna werd het iets stiller rond de jonge zangeres. Songfestival.be kreeg gala niet te pakken voor een update van haar muzikale plannen, maar op Instagram (zie post hieronder) is wel te zien dat ze druk bezig is met nieuw werk.

View this post on Instagram

A post shared by gala dragot (@galadragot)

Hunter Falls – ‘Genoten van Eurosong, maar nu tijd voor iets anders’

Hunter Falls, die in januari nog de finale van Eurosong 2023 opende met zijn eigen geschreven song Ooh La La, heeft alvast niet stilgezeten de afgelopen maanden. ‘Na de finale in januari moest ik toch eventjes bekomen en heb ik een hele korte pauze ingelast om wat uit te rusten. Nadien ben ik er eigenlijk weer heel snel ingevlogen met een aantal schrijverskampen in Nederland en Spanje’, laat de zanger in een fijn gesprek met Songfestival.be weten.

‘Ik heb er goede contacten gelegd en een aantal nummers geschreven voor andere artiesten in het buitenland en ook voor mezelf. Ik combineer dat allemaal met mijn eigen zaak, B&B Daya aan het station van Leuven, en mijn werk op de muziekschool Muzikaal Hoofdkwartier.’

Hunter heeft de laatste tijd dus vooral zijn petje van songwriter opgezet, maar er zijn nog grootse plannen als zanger ook. ‘Mijn vriendin is meegegaan naar een aantal schrijverskampen en heel onverwacht hebben we er samen een liedje geschreven, voor onszelf over ons eigen leven. Het is een emotioneel duet, een ballade, die vermoedelijk kort na de zomer zal uitgebracht worden. Ik heb echt veel zin om nog jaren door te gaan als zanger en nieuwe muziek uit te brengen’, klinkt het bij de artiest.

Aan het hele Eurosong-avontuur heeft Hunter alvast een fijne WhatsApp-groep overgehouden. ‘Er is nog heel frequent contact tussen de deelnemers van Eurosong. We hebben een groepje waarin we op de hoogte blijven van elkaars nieuwtjes. Tom en Kato stelden trouwens voor om met de hele groep samen te kijken naar de halve finale van Gustaph, dus dat is echt fijn’, aldus Falls.

Tot slot polste onze redactie naar de verdere Songfestivalambities van Hunter Falls, maar die lijken op vandaag alvast opgeborgen. ‘Het was heel leuk, een hele fijne ervaring, maar ik denk dat het tijd is om andere muzikale paden te verkennen en weer iets nieuws te doen. Eurosong is eigenlijk heel klein begonnen, maar uitgegroeid tot iets veel groters dan ik vermoedde. (lacht)

Als de vraag toch ooit zou komen, dan zal ik op dat moment wel zien hoe mijn gevoel zit, maar op kortere termijn is het niet meer aan de orde’, besluit de sympathieke Leuvenaar.

Loredana – Huwelijk en andere muzikale projecten

Loredana, de Limburgse zangeres die met haar dansnummer You Lift Me Up de finale in januari in Paleis 12 met vuurwerk afsloot, kregen we niet te pakken voor een reactie. Ongetwijfeld zit ze bedolven onder een drukke agenda want de laatste maanden is er veel gebeurd voor de zangeres.

In februari trad ze in het huwelijksbootje met haar grote liefde en manager Pat Krimson (post Instagram hieronder) en nadien nam ze deel aan een schrijverskamp in de Ardennen, schitterde ze in Tulpen uit Antwerpen en komend weekend kruipt ze nog eens in haar ridderpak voor de liveshow van The Masked Singer.

Loredana lijkt dus erg gefocust op andere muzikale projecten en een nieuwe gooi naar Songfestivalroem zit er wellicht niet meteen in. Onlangs lieten zij en Pat ook al weten dat Eurosong voor hen een afgesloten hoofdstuk is.

The Starlings – ‘Liever geen interviews meer over Eurosong

Ten slotte contacteerde onze redactie ook Tom en Kato van The Starlings. Intussen scoort het duo een grote hit in Vlaanderen met Rollercoaster, het liedje waarmee ze nipt tweede werden in Eurosong. Ze prijkten zelfs eventjes op de eerste plaats in de MNM 50 (hun vreugde op dat moment in de post van Instagram hieronder) en geven intussen weer veel optredens. Eurosong 2023 zelf echter is voor het koppel een afgesloten hoofdstuk. ‘Bedankt om aan ons te denken, maar over Eurosong gaan we nu geen interviews meer geven. We willen hier niet eindeloos over blijven doorgaan en commentaar blijven krijgen’, klinkt het oprecht en eerlijk.