Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Duncan Laurence en Rosa Linn in duet, ook Kalush Orchestra en The Rasmus werken samen

Vruchtbare grond in Turijn. Maar liefst drie kandidaten die dit jaar hun kans waagden op het Eurovisiesongfestival gingen een samenwerking aan met een andere deelnemer. Resultaat: twee nieuwe songs die op vrijdag 21 oktober op de fans losgelaten werden.

Would do it again of afgekort WDIA, zo heet het duet van oud-winnaar Duncan Laurence (2019) en Rosa Linn, die dit jaar Armenië vertegenwoordigde. Hun samenwerking resulteerde in een emotioneel nummer over een pijnlijke liefdesbreuk waarin eenzaamheid, verdriet en spijt centraal staan.

play

WDIA is voor Rosa Linn de opvolger van Snap, het nummer waarmee ze twintigste eindigde op het Eurovisiesongfestival dit jaar. Ondanks het povere resultaat in Turijn werd Snap tegen alle verwachtingen een wereldhit nadat het viraal ging op TikTok.

Duncan Laurence is al lang niet meer aan zijn proefstuk toe. Nadat hij in 2019 het Eurovisiesongfestival won met Arcade schoot zijn succes pijlsnel de lucht in en scoorde de Nederlandse artiest al enkele succesvolle hits. Ook WDIA bevat het gekende en succesvolle zachte Duncan-geluid.

Klaar om de vijand te doden

Van een hele andere orde is de samenwerking tussen de Oekraïense groep Kalush Orchestra en de Finse rockband The Rasmus. De winnaars van het 66e Eurovisiesongfestival gingen aan de slag met In the Shadows, de bekende hit van The Rasmus uit 2003.

De nieuwe versie werd omgedoopt tot In the Shadows of Ukraine. Met het nummer wil Kalush Orchestra de Oekraïners nog eens een hart onder de riem steken, net zoals bij Stefania, het lied waarmee de band uiteindelijk ook het Eurovisiesongfestival won.

‘Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te bereiken, hen op de hoogte brengen van deze oorlog en het Oekraïense volk te steunen’, liet de groep weten via Instagram.

De originele tekst van het nummer werd behouden, maar krijgt weliswaar een andere bijklank door de oorlog in Oekraïne. In de bijbehorende videoclip zien we soldaten en burgers in traditionele Oekraïense klederdracht die klaarstaan om de vijand op brutale wijze te doden. Een zwaarbeladen thema én videoclip dus. Gelukkig is ook het typische Oekraïense fluitje opnieuw van de partij, wat het geheel enigszins toch nog licht verteerbaar houdt.

play