Ex-deelnemers

EX-DEELNEMERS

Zo verging het Belgische kandidaten eerder op Songfestivals in Nederland

In ons boek 65 jaar België op het Songfestival krijg je in 664 pagina’s aan Belgische geschiedenis op de populaire liedjeswedstrijd voorgeschoteld. Zowel media, fans als vele artiesten zijn laaiend enthousiast over het boek. Twijfel jij nog om het boek te kopen? Dit overzicht van eerdere Belgische deelnames op Nederlandse bodem, waar je in ons boek alles over leest, maken je alvast nieuwsgierig. Klik op deze link om het boek te kopen.

Morgen, 18 mei, is het zover: de eerste halve finale van het Songfestival 2021 in Rotterdam, mét Hooverphonic voor België aan de startblokken. Nederland organiseert de liedjeswedstrijd al voor de vijfde keer in de geschiedenis. Hoe verging het de voorgangers van Alex, Geike en Raymond bij onze noorderburen? Hieronder vind je ze chronologisch terug.

1958: Fud Leclerc – Ma petite chatte (=5/10)

Het derde Songfestival vond plaats in televisiestudio’s in Hilversum. De Fransman André Claveau versloeg onder meer ex-winnares Lys Assia en de latere wereldhit Volare. Voor België nam zanger Fud Leclerc voor de tweede maal deel (en niet voor het laatst). Hij werd gedeeld 5e op 10 deelnemende landen.

play

1970: Jean Vallée – Viens l’oublier (=8/12)

Amsterdam huisvestte de wedstrijd in 1970. De Ierse Dana kaapte de overwinning weg, terwijl de toen nog nobele onbekende Julio Iglesias voor Spanje pas vierde strandde. Onze zanger Jean Vallée zou in 1978 tweede finishen bij onze zuiderburen, maar deed het bij onze noorderburen beduidend minder. Hij kwam niet verder dan een gedeelde achtste plek.

play

1976: Pierre Rapsat – Judy et Cie (8/18)

Ex-winnares Corrie Brokken verwelkomde de kijkers in Den Haag voor het 21e Songfestival. Het Britse kwartet Brotherhood of Man won met de klassieker Save Your Kisses for Me. België deed het nog eens behoorlijk met een plek in de middenmoot voor de ballade Judy et Cie, inclusief twaalf punten van de Finse vakjury:

play

1980: Telex – Euro-Vision (17/19)

41 jaar geleden vond het Songfestival tot hiertoe voor het laatst plaats op Nederlandse bodem – maar dus niet voor lang meer. In dezelfde zaal als die van 1976 won de Ier Johnny Logan voor de eerste keer, hier met What’s Another Year. België kwam helemaal als laatste op, en werd ook ei zo na laatste. Tien punten van de Portugese jury redden Telex en ons land van de rode lantaarn.

play

Benieuwd of Hooverphonic het beter doet? Dat weten we dinsdag 18 mei, rond 23.00 uur ‘s avonds!