Junior 2020

JUNIOR 2020GESCHIEDENIS

België op het Junior Eurovisiesongfestival: Toen & nu

België was samen met vijftien andere deelnemende landen één van de grondleggers van het Junior Eurovisiesongfestival. Vanaf het begin in 2003 tot 2012 stuurde ons land elk jaar een inzending naar het kleine zusje van het Eurovisiesongfestival. In 2005 mocht ons land het festival zelfs organiseren in de Ethias Arena in Hasselt. Hoe deden de Belgen het op het Junior Eurovisiesongfestival en hoe klinken onze kandidaten nu eigenlijk?

2003 – X!NK – De vriendschapsband

Tijdens het Junior Eurovisiesongfestival 2003 was VRT als eerste aan zet. Dit werd onderling met RTBF overeengekomen, aangezien de eerste Belgische inzending voor het grote festival, 1956, een Waalse inzending was. VRT organiseerde de nationale voorronde Eurosong for Kids 2003, die werd gewonnen door de band X!NK met het lied De vriendschapsband. De band werd gevormd door Jonas Meukens (leadzanger/gitarist) en zijn broer Niels Meukens (drummer) en de bevriende broers Philip (basgitarist) en Thomas Valkiers (gitarist). De vier mochten België vertegenwoordigen op het eerste Junior Eurovisiesongfestival vanuit het Deense Kopenhagen en werden daar 6e met 83 punten. België kreeg van alle landen punten. Het festival werd gewonnen door de 11-jarige Kroatische Dino Jelušić met zijn lied Ti si moja prva ljubav.

play

In 2009 ging de band uit elkaar. De bandleden zouden zich zo op nieuwe projecten en bands kunnen richten. Jonas is sinds 2011 de tourmanager van de band Psycho 44 en zanger bij de bands Get Off My Shoes en The Waiting Game. Niels speelt bij de band Warhola en speelt samen met Thomas bij de band Double Veterans. Thomas speelt daarnaast ook nog bij de band Sunpower. In 2019 zong Jonas op de Vlaamse feestdag van 11 juli het lied nog eens tijdens Vlaanderen feest vanop de Grote Markt in Antwerpen.

play

2004 – Free Spirits – Accroche-toi

In 2004 was RTBF aan de beurt. De omroep koos voor de band Free Spirits met het lied Accroche-toi (‘Hou vol’). De band bestond uit de toen 15-jarige Fabrice Morelle (keyboard), Olivier Losciuto (drummer) en Samuel Evrard (zanger/gitarist). In Lillehammer, Noorwegen, werd de groep 10e met 37 punten van de in totaal 18 landen. Het festival werd gewonnen door de 9-jarige Spaanse María Isabel met haar lied Antes muerta que sencilla.

play

Er is niet bekend wat er na het Junior Eurovisiesongfestival 2004 gebeurde met de band. Helaas zijn er ook geen recente opnames beschikbaar van het lied.

2005 – Lindsay – Mes rêves

In 2005 kreeg België voor het eerst de kans om het Junior Eurovisiesongfestival te organiseren. VRT en RTBF organiseerden het festival samen in de Ethias Arena in Hasselt. België won het recht van Kroatië en Nederland, die het festival ook graag wilden binnenhalen. De show werd gepresenteerd door de Vlaamse Marcel Vanthilt en de Waalse Maureen Louis. Voor het eerst kozen de twee omroepen de Belgische inzending samen via de voorronde Eurokids 2005. De Brusselse Lindsay won de finale met haar lied Mes rêves en mocht ons land op thuisgrond vertegenwoordigen. In Hasselt werd Lindsay 10e met 63 punten. De Wit-Russische Ksenia Sitnik won het festival met haar lied My vmeste.

play

Na het Junior Eurovisiesongfestival 2005 bracht Lindsay het liedje L’amitié uit, daarna was het stil rond haar. Helaas zijn er ook van haar geen beelden van een recent optreden.

2006 – Thor! – Een tocht door het donker

Na 2005 werd België alleen nog maar door VRT vertegenwoordigd. RTBF zag af van deelname, vanwege te lage kijkcijfers. Opnieuw werd de kandidaat gekozen via Eurosong for Kids. Thor Salden won de nationale voorronde met zijn liedje Een tocht door het donker en mocht zodoende ons land vertegenwoordigen in Boekarest, Roemenië. Thor! eindigde in Boekarest op een 7e plaats met 71 punten. België kreeg na 2003 voor de tweede keer van alle landen punten, maar van geen enkel land twaalf punten. Het festival werd gewonnen door de 9-jarige Russische tweeling Maria en Anastasia Tolmacheva met het lied Vesenniy jazz. De twee vertegenwoordigden Rusland ook op het Eurovisiesongfestival van 2014 in Kopenhagen.

play

In 2007 nam Thor het liedje We gaan naar zee nog op. In 2008 nam hij deel aan Ketnet Pop, maar kort daarna werd bekend dat hij zou stoppen met zingen. Naar eigen zeggen vond hij de optreden wel leuk, maar was het voor hem genoeg geweest. In 2015 nam hij nog enkele nummers op met de groep Netwerk. Op de twintigste verjaardag van Ketnet zong hij samen met Jonas van X!NK (2003), Tonya (finalist 2003) en Laura Omloop (2009) een medley van hun liedjes tijdens Throwback thursday in het Sportpladijs vanuit het Antwerpse Sportpaleis. Het optreden is te vinden onder het jaar 2009.

2007 – Trust – Anders

Voor het tweede jaar op rij was weer VRT aan zet, aangezien RTBF afhaakte na de editie van 2005. Deze keer werd een nieuwe voorronde gebruikt, Junior Eurosong 2007. Voor het eerst werden geen punten meer toegekend. Na een afvalrace bleef de band Trust met het lied Anders over en mocht daarom België vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival 2007 in Rotterdam Ahoy. De band bestond uit Eva Storme (zangeres), Mirek Coutigny (pianist), Matthieu Renier (toetsenist/gitarist) en Laurens Platteeuw (drummer). Trust eindigde in Rotterdam op een 15e plaats met 19 punten (12 punten als cadeau en 7 punten van Nederland). Het festival werd gewonnen  door de 11-jarige Wit-Russische Alexey Zhigalkovich met zijn liedje S druz’yami.

play

Eind 2010 besloten de vier leden te stoppen met Trust. Eva richtte daarna met haar twee broers Elias en Martijn de band Phonic Trust op. In 2013 nam Eva deel aan The Voice van Vlaanderen.

play

2008 – Oliver – Shut Up 

Voor het Junior Eurovisiesongfestival 2008 in de Cypriotische stad Limassol werd opnieuw gekozen via Junior Eurosong 2008. De voorronde duurde vier weken lang waarbij steeds kandidaten afvielen, er werden geen punten toegekend. De toen 15-jarige Oliver Symons won de finale met zijn lied Shut Up uit maar liefst 548 inzendingen. In Limassol werd Oliver elfde van de vijftien deelnemende landen met vijfenveertig punten. Het festival werd gewonnen door Georgische groep Bzikebi met het aanstekelijke liedje Bzzz.

play

Oliver richtte in 2010 de band Noble Tea op. Daarna studeerde hij aan de PXL-Music in Hasselt. Met zijn eindproject Warhola nam de band deel aan Humo’s Rock Rally en wist deze te winnen. Ook Niels Meukens, de drummer van X!NK, zit in deze band. In 2015 brachten ze hun eerste single Unravel uit. Daarnaast is Oliver ook nog producer bij onder andere Bazart, Felix Pallas en TsarB.

play

2009 – Laura – Zo verliefd (Yodelo)

Ook in 2009 werd weer via Junior Eurosong gekozen. Deze keer wel met een iets ander format. Tijdens drie voorrondes met elk vier kandidaten zongen alle kandidaten hun liedjes in twee verschillende versies. Telkens gingen twee kandidaten door naar de finale. Er werd opnieuw niet met een puntensysteem gewerkt. Rechtstreekse eliminaties zorgden ervoor dat de toen 10-jarige Laura met Zo verliefd (Yodelo) er met de winst vandoor ging. In het Oekraïense Kiev werd Laura 4e met 113 punten. Dat is nog steeds het beste resultaat ooit voor België op een Junior Eurovisiesongfestival. Het festival werd gewonnen door de Nederlandse Ralf Mackenbach met zijn lied Click clack.

play

Na het Junior Eurovisiesongfestival in 2009 nam Laura deel aan de derde editie van KetnetPop, zat ze in de vakjury van Junior Eurosong 2010 en las tevens de punten voor. Ze tekende een contract bij platenlabel EMI en bracht drie jaar op rij succesvolle Nederlandstalige kidspop-albums uit. Met de liedjes Verliefd (2010), Wereld in kleuren (2011) en Klaar voor (2012) werd ze een populaire jonge zangeres in Vlaanderen. In 2010 wint ze de prijs voor Beste Radio 2 Zomerhit Kidspop en werd ze genomineerd voor de MIA’s in de categorie Beste Kidspop. In november 2014 lanceerde ze haar album Meer via het platenlabel Warner Music Benelux. In 2019 werd ze Miss European Global Belgium. In de video’s hieronder kom je erachter hoe Laura tegenwoordig jodelt en hoor je haar samen met Jonas van X!NK (2003), Tonya (finalist 2003) en Thor een medley van hun liedjes brengen tijdens Throwback thursday in het Sportpladijs vanuit het Antwerpse Sportpaleis.

play
play

2010 – Jill & Lauren – Get Up!

Junior Eurosong werd ook dit jaar weer van stal gehaald, maar verhuisde deze keer van Een naar Ketnet. Ook het format werd weer aangepast. In vier halve finales, met elk twee deelnemers, ging steeds één kandidaat door naar de finale. In de finales stond dus vier acts. In de jury zat onder andere Ralf Mackenbach, de winnaar van het Junior Eurovisiesongfestival 2009. In de kinderjury zaten ex-deelnemers Laura Omloop, Eva Storme (Trust) en Thor Salden. De toen 15-jarige dames Jill en Lauren wisten de finale te winnen met hun catchy liedje Get Up!. Voor het eerst werd België door een duo vertegenwoordigd. In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werden ze 7e met 61 punten. Het festival werd gewonnen door de Armeense Vladimir Arzumanyan met zijn liedje Mama.

play

Lauren speelde sinds het Junior Eurovisiesongfestival in verschillende theatervoorstellingen en tv-series. In 2011 vertolkte ze onder andere een rol in de Ketnet-serie Galaxy Park. In 2013 won ze de prijs voor Actrice van het jaar tijdens Het gala van de gouden K’s. In 2015 nam ze deel aan het programma K3 zoekt K3 en wist de finale te behalen. Uiteindelijk won ze de wedstrijd niet. Ze besloot zich daarna meer te richten op haar studie psychologie aan de Universiteit van Gent, waaraan ze in 2014 begon, maar ook hierna speelde ze nog in verschillende musicals.

play

Toen Jill en Lauren in 2012 verdergingen met een solocarrière ging Jill verder onder haar artiestennaam Jill Shaw en bracht ze het nummer Summer Sucks uit. Ook nu is ze nog steeds actief als zangeres.

play

2011 – Femke – Een kusje meer

Vlak na het Junior Eurovisiesongfestival 2010 bevestigde ons land meteen de deelname voor 2011 en was daarmee het eerste land. Ook in 2011 werd gebruik gemaakt van Junior Eurosong om de kandidaat te bepalen. Het format bleef deze keer wel hetzelfde als in 2010. Tom Dice (ESF 2010) zat onder andere in de jury. Femke wist de finale te winnen van de drie andere kandidaten met haar liedje Een kusje meer. In de Armeense hoofdstad Jerevan trad Femke als laatste van de 13 landen aan en werd daar 7e met 64 punten. België kreeg alleen van Nederland twaalf punten. De Georgische groep Candy, die net voor België optrad, won het festival met het nummer Candy Music.

play

In 2016 bracht Femke twee liedjes uit, Vrij en Ik wacht, het tweede verscheen ook in het Frans als Jusqu’à la fin. Voor de vertaling werkte ze samen met haar zus. Naast haar zangcarrière studeert Femke de richting wiskunde aan de Universiteit Antwerpen.

play

2012 – Fabian – Abracadabra 

Voor de laatste Belgische inzending op het Junior Eurovisiesongfestival werd opnieuw voor een nieuw format van Junior Eurosong gekozen. Negen kandidaten werden opgedeeld in drie halve finales. Één kandidaat van elke halve finale ging door naar de finale. Ook werd er een wildcard uitgereikt door Ralf Mackenbach (winnaar JESC 2009) en Lauren De Ruyck (2010). Zoals in de halve finales besliste het publiek dat de toen 14-jarige Fabian ons land zou vertegenwoordigen op het Junior Eurovisiesongfestival 2012 in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam. Fabian behaalde een mooie 5e plaats met 72 punten, alleen in 2009 deel Laura Omloop het beter. De Oekraïense Anastasia Petryk won de editie van 2012 met het lied Nebo.

play

In 2013 speelde Fabian mee in de nieuwe videoclip van Femke Meines (JESC NL 2012). Datzelfde jaar kwam ook zijn nieuwe nummer Ondersteboven uit. Het meeste recente nummer De eerste keer bracht uit in 2016 uit. Tegenwoordig concentreert Fabian zich meer op sporten.

play

Helaas besloten VRT en Ketnet na 2012 niet meer te zullen deelnemen door tegenvallende kijkcijfers en omdat de focus meer op alle kinderen hoort te liggen. VRT en Ketnet wilden in de toekomst meer spenderen aan nationale muziekprogramma’s, waarbij de focus niet per se op het kiezen van een winnaar ligt.