Junior 2020

JUNIOR 2020GESCHIEDENIS

Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival: Toen & nu (2003-2011)

Nederland was samen met België en veertien andere deelnemende landen één van de grondleggers van het Junior Eurovisiesongfestival. Vanaf het begin in 2003 tot op heden stuurde Nederland elk jaar een inzending naar het kleine zusje van het Eurovisiesongfestival en is daarmee samen met Wit-Rusland recordhouder. In 2007 en 2012 mocht Nederland het festival zelfs organiseren. De eerste keer in Ahoy in Rotterdam, de tweede keer in de Heineken Music Hall (nu AFAS Live) in Amsterdam. Hoe deden de Nederlanders het op het Junior Eurovisiesongfestival en hoe klinken de kandidaten nu eigenlijk? In dit artikel kijken we terug naar de inzendingen van 2003 tot en met 2011, onderaan in het artikel vind je de link naar de jaren 2012 tot en met 2020.

2003 – Roel – Mijn ogen zeggen alles

Voor de eerste editie van het Junior Eurovisiesongfestival werd door de publieke omroep AVRO (nu gefuseerd tot AVROTROS) een nationale finale georganiseerd: Junior Songfestival 2003. Vanuit de Pepsi Stage in Amsterdam namen negen kandidaten het tegen elkaar op met een zelfgeschreven liedje. De presentatie was in handen van Angela Groothuizen. De finale werd gewonnen door de toen veertienjarige Roel Felius met zijn liedje Mijn ogen zeggen alles. De jury en het publiek waren het eens over de winnaar. Tijdens de internationale finale in het Deense Kopenhagen was hij zelfs een van de favorieten. Uiteindelijk kon hij de verwachtingen niet waar maken en eindigde op een 11e plaats met 23 punten van de 16 landen. Het festival werd gewonnen door de 11-jarige Kroatische Dino Jelušić met zijn lied Ti si moja prva ljubav.

play

Na het Junior Eurovisiesongfestival 2003 wilde Roel graag verder met zingen om er uiteindelijk zijn geld mee te verdienen. Hij zong onder andere met Jamai, de eerste winnaar van Idols (de Nederlandse versie van Idool), hij nam een nummer op tegen pesten en zinloos geweld en schitterde in verschillende shows in Frankrijk, Japan en Dubai. In 2013, tien jaar na zijn deelname, keek hij nog eens terug op zijn onvergetelijke avontuur.

play

2004 – Klaartje & Nicky – Hij is een kei

Ook in 2004 werd het Junior Songfestival weer gebruikt als nationale finale. Twee halve finales met vijf kandidaten zouden zorgen voor een finale met vier acts, twee uit elke halve finale. Presentatrice Angela Groothuizen maakte per ongeluk een fout en noemde Klaartje en Nicky als één van de twee winnaars van de eerste halve finale. Om de kijkers niet teleur te stellen werd besloten om de finale door te laten gaan met vijf kandidaten en dus ook Klaartje en Nicky toe te voegen. De dames bleken dubbel geluk te hebben, want in de finale wisten ze te winnen met hun aanstekelijke Hij is een kei. In het Noorse Lillehammer werden ze 11e met 27 punten van de 17 landen. Het festival werd gewonnen door de 9-jarige Spaanse María Isabel met haar lied Antes muerta que sencilla.

play

Inmiddels wordt de 27-jarige Klaartje nu Claire genoemd en is ze afgestudeerd als documentairemaker en scenarioschrijfster. De 26-jarige Nicky studeerde economie. Na een aantal jaren is het contact tussen de meiden verwaterd en spreken ze elkaar niet meer zo veel. Beiden doen niet veel meer in de muziekindustrie, maar worden nog wel regelmatig herkend door leeftijdsgenoten: ‘Het is niet iets wat heel snel valt, maar mensen van onze leeftijd kennen ons ook nog wel en dan komen we er toevallig op.’, zei Nicky in een interview met Linda.nl. Helaas traden Claire en Nicky recent niet meer samen op.

2005 – Tess – Stupid

In 2005 werd weer hetzelfde format voor het Junior Songfestival 2005 gebruikt als het jaar ervoor, deze keer met een wildcard voor de vijfde finalist. De 14-jarige Tess, die overigens in de organiserende stad Hasselt woonde, stuurde haar liedje Stupid in voor België en Nederland. In Nederland werd ze geselecteerd voor het Junior Songfestival 2005 en wist de finale te winnen. In haar thuisstad Hasselt wist ze de 7e plaats te behalen met 82 punten van de 16 deelnemende landen. Het beste resultaat voor Nederland tot dan toe. De Wit-Russische Ksenia Sitnik won het festival met haar lied My vmeste.

play

In september 2006 bracht Tess het liedje First Kiss uit en stond daarmee maar liefst 26 weken in de top 3 van de Kids Top 20, het langste ooit. In juni 2007 schreef Tess, samen met Filip Debolster, de titelsong van de Jetix jeugdserie Spetter genaamd Mijn allerbeste vriend. Ook zong Tess samen met Thomas Berge de Nederlandse vertaling van het lied You Are The Music In Me uit de film High School Musical 2. De single werd een vrij groot succes. Het liefst treedt Tess op met haar band, The Rhythm Chiefs, waar ook haar tweelingbroer Joël in speelt. Verder doet ze af en toe een gastoptreden met de Foreverband. Haar meeste tijd steekt ze in haar schoolopleiding (pop/jazz, kunsthumaniora) in Antwerpen, waar ze nu ook woont. In 2020 zong Tess haar liedje nog eens op NPO 3FM.

2006 – Kimberly – Goed

In 2006 nam Sipke Jan Bousema de presentatie van het Junior Songfestival over van Angela Groothuizen vanuit de Pepsi Stage in Amsterdam. Zes kandidaten werden geselecteerd om het tegen elkaar op te nemen. De toen 15-jarige Kimberly won de nationale finale met haar liedje Goed en mocht zo Nederland vertegenwoordigen op het internationale festival in Boekarest, Roemenië. In Boekarest werd ze 12e van de 15 landen met 44 punten. Het festival werd gewonnen door de 9-jarige Russische tweeling Maria en Anastasia Tolmacheva met het lied Vesenniy jazz. De twee vertegenwoordigden Rusland ook op het Eurovisiesongfestival van 2014 in Kopenhagen.

play

In 2009 bereikt de dan 18-jarige Kimberly de live shows van de Nederlandse X Factor. Ook werkte ze als poppenactrice in de Efteling. Daarna speelde ze in verschillende grote musicals . In de Nederlandse versie van The Lion King (Sarabi) en de Duitse versies van Aladdin (waarzegster) en Aida (Aida). Helaas is er geen beeldmateriaal van Kimberly beschikbaar.

2007 – Lisa, Amy & Shelley – Adem in, adem uit

In 2007 mocht Nederland voor het eerst het Junior Eurovisiesongfestival organiseren. Er werd gekozen voor Ahoy in Rotterdam als locatie. Sipke Jan Bousema nam voor het tweede jaar de presentatie van het Junior Songfestival op zich. Het format bleef dit jaar hetzelfde. De zusjes Lisa, Amy en Shelley wonnen de finale en werden zo gekozen om Nederland te vertegenwoordigen op thuisgrond met hun liedje Adem in, adem uit. Hoewel de meiden 1 van de favorieten waren eindigden de 3 op een 11e plaats van de 17 landen met 39 punten. Het festival werd gewonnen  door de 11-jarige Wit-Russische Alexey Zhigalkovich met zijn liedje S druz’yami.

play

Na het het Junior Eurovisiesongfestival kregen ze een platencontract met EMI Music, gevolgd door een deal bij Cloud9. Later braken ze met beide partijen en gingen hun werk in eigen beheer doen. Lisa, Amy en Shelley scoorden bij de jeugd hits met liedjes als 100%, Fout ventje, Boemerdeboem en Diep in de nacht. In 2014 deden de zusjes mee aan The voice of Holland als eerste drietal ooit in het programma. Ze debuteerden hier onder de nieuwe bandnaam OG3NE. Ze gingen door naar de tweede ronde onder leiding van Marco Borsato en wisten de competitie uiteindelijk te winnen. Hun carrière kreeg een kickstart, waarna ze in 2017 deelnamen aan het Eurovisiesongfestival in Kiev, Oekraïne. Daar behaalden ze opnieuw een 11e plaats met 150 punten. Verder waren de dames te zien in programma’s als Beste zangers, en Dance, dance, dance en traden ze al vele malen op in de Ziggodome in Amsterdam en Ahoy en Rotterdam. Ondertussen zijn de drie zusjes al vele albums en gouden platen verder. In onderstaande video kijken ze nog eens terug op hun avontuur in Rotterdam.

play
play

2008 – Marissa – 1 dag 2008 – Marissa – 1 dag

Voor de zesde Nederlandse deelname aan het Junior Eurovisiesongfestival kreeg AVRO meer dan duizend inzendingen. Na twee halve finales met tien deelnemers bleven er uiteindelijk nog vijf kandidaten over die het tegen elkaar opnamen in de finale van het Junior Songfestival 2008. De toen 15-jarige Marissa won de finale met haar lied 1 dag en kreeg zo de kans om Nederland te vertegenwoordigen in het Cypriotische Limassol. In Limassol eindigde Marissa op een 13e plaats van de 15 landen met 27 punten, tot dan toe het slechtste resultaat voor Nederland. Het festival werd gewonnen door Georgische groep Bzikebi met het aanstekelijke liedje Bzzz.

play

In 2012 nam Marissa samen met haar zus Danita deel aan de talentenjacht The Winner Is… van SBS 6. De twee zussen kwamen helaas niet verder dan de achtste finale. Sinds maart 2020 is Marissa de trotse moeder van haar dochtertje June. Verder is er weinig bekend over de verder carrière van Marissa.

play

2009 – Ralf Mackenbach – Click Clack

In 2009 bleef het format van de nationale voorronde hetzelfde, twee halve finales en een finale met vijf finalisten. De 14-jarige Ralf Mackenbach won de finale met zijn zelfgeschreven liedje Click Clack. Het aanstekelijke liedje werd zo’n succes in de Oekraïense hoofdstad Kiev dat Ralf wist te winnen met 121 punten. Armenië en Rusland eindigden op een gedeelde tweede plaats met vijf punten verschil. Ralf kreeg 12 punten van België, Roemenië en Zweden.

play

Na de winst op het Junior Eurovisiesongfestival 2009 speelde Ralf in verschillende films en series en sprak verschillende stemmen in. In 2010 bracht hij zijn de liedjes Doe de smoove, The only one, Wickie de Viking en Secret Girl uit. In september van datzelfde jaar kwam zijn album RALF uit en bereikte een 10e plaats in de Album Top 100, in België kwam het album terecht op plaats 59. In 2010 zetelde Ralf in de jury van Junior Eurosong 2010 en hielp zo de Belgische kandidaat te bepalen. Ook werd hij in 2010 aangenomen op de hbo-dansopleiding. Hij kreeg acteerlessen aan Centrum voor de Kunsten Eindhoven en behaalde in 2014 zijn vwo-diploma. Daarna studeerde hij technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 2017 rondde hij zijn bachelor af. Op 2 december 2019 behaalde Mackenbach de titel ingenieur met zijn studie Science and Techology of nuclear Fusion aan de TU/e. In 2020 is hij begonnen aan een PhD in kernfusie. In de video’s hieronder blikken Max en Anne (JESF 2018) 10 jaar na de winst nog eens terug en zie je Ralf in 2017 nog eens live optreden tijdens het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

play
play

2010 – Anna & Senna – My Family

Ook in 2010 verliep het Junior Songfestival via twee halve finales en een finale. Vanaf dan nam Ewout Genemans de presentatie over. In plaats van vijf halve finalisten bestond de show nu uit vier halve finalisten per halve finale, de finale bleef hetzelfde (de top twee uit elke halve finale en een wildcard). De twee vriendinnen Anna en Senna wonnen de finale verrassend genoeg met hun liedje My Family nadat ze tweede werden in de halve finale. De twee schreven het liedje zelf en werd daarna herschreven door Tjeerd Oosterhuis. Zodoende mochten Anna en Senna Nederland vertegenwoordigen in de Wit-Russische hoofdstad Minsk waar ze op een 9e plaats van de 14 landen eindigden met 52 punten. Het festival werd gewonnen door de Armeense Vladimir Arzumanyan met zijn liedje Mama.

play

In 2011 brachten Anna en Senna de liedjes Het is jij en Alleen maar een vriend uit. Senna studeert op dit moment aan de universiteit van Utrecht. Anna studeert rechten aan de Hanzehogeschool in Groningen. Senna is nog online actief en neemt regelmatig een cover op. Over Anna’s muziekcarrière is weinig bekend.

play

2011 – Rachel – Teenager

De 13-jarige Rachel was één van de twee topfavorieten tijdens de nationale voorronde in 2011 en won de halve finale waarin ze optrad. Tijdens de finale wist ze overtuigend te winnen, nadat ze van de kinderjury, de vakjury en het publiek twaalf punten kreeg. Rachel mocht Nederland vertegenwoordigen in de Armeense hoofdstad Jerevan. In Armenië werd al snel duidelijk dat het lied Teenager een grote kans op de winst maakte. Helaas voor Nederland kreeg Georgië net 5 punten meer, waardoor Nederland op een 2e plaats eindigde met 103 punten. De Georgische groep Candy won het festival met het nummer Candy Music.

play

Sinds een tijdje is Rachel samen met Laura Hussein onderdeel van het duo Hello August. In januari 2018 brachten ze hun debuutsingle Wrong Chick uit. Ook schrijft ze zelf liedjes en geeft ze zangles. In 2017 zong Rachel Teenager nog eens tijdens het 15 jaar Junior Songfestival concert in Hilvarenbeek.

Nieuwsgierig naar de jaren 2012 tot en met 2020? In het onderstaande artikel lees je er alles over.

Nederland op het Junior Eurovisiesongfestival: Toen & nu (2012-2020)