Oostenrijk

OOSTENRIJKTURIN 2022

Oostenrijk stuurt DJ LUM!X en Pia Maria naar Songfestival 2022

De Oostenrijkse omroep ORF heeft bekendgemaakt dat het de komende maand mei een dj, LUM!X, en een zangeres, Pia Maria, naar het Eurovisiesongfestival in Turijn stuurt. Hun lied heet Halo en komt in maart uit. Momenteel is de jonge dj het lied nog aan het afwerken.

Voor LUM!X, geboren in 2002 als Luca Michlmayer, zal het Songfestival een beetje als thuiskomen voelen. Hij heeft nog in Turijn gewoond met zijn Italiaanse moeder. Luca begon op zijn 11 jaar al muziek te produceren en is ondertussen een van de meest succesvolle artiesten van Oostenrijk, met meer dan 700 miljoen streams en platina en gouden platen.

Twee tieners 

‘We hebben vorig jaar al gezien dat diversiteit een plus kan zijn op het Songfestival,’ vertelt hij. ‘Dus ik geloof dat Oostenrijk zeker aan die diversiteit voldoet door twee tieners te laten deelnemen. Op onze leeftijd ligt veel minder druk op ons. Zelfs als alles fout gaat, zullen andere perspectieven openen. Daardoor zijn we veel vrijer en kunnen we beter focussen op wat we willen en niet willen om een boodschap over te brengen.’ Uiteraard laat Luca ook zijn enthousiasme spreken. ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het Songfestival. Het is het grootste podium in Europa waarop je kunt staan en ik wil er absoluut aan deelnemen. Natuurlijk is het een uitdaging, maar we zullen samenwerken als een duo en elkaar steunen en vooruitduwen.’

Maak er iets van

LUM!X zal zelf niet zingen, dat laat hij over aan de 18-jarige Pia Maria uit Tirol, die als make-up artiest werkt. Zij laat weten dat ze trouw blijft aan zichzelf. ‘Ik hou ervan grappig te zijn, mensen blij te maken en samen met mensen te lachen. Ik wil anderen tonen dat er zoveel is wat je kunt doen en dat je niet altijd strikt een lijn moet volgen.’ Ook zij kijkt uit naar haar deelname. ‘Ik heb altijd al gekeken naar het Songfestival, ik denk dat het een heel cool evenement is. Ons doel is er wat nieuwe kracht aan toevoegen en onze generatie aanmoedigen. Grijp de kans en maak er iets van.’

Of de twee tieners de ban kunnen breken voor Oostenrijk in de eerste halve finale en voor het eerst sinds 2018 en Cesar Sampson een finaleplaats kunnen halen, is afwachten. In maart krijgen we voor het eerst de Oostenrijkse inzending voor Turijn te horen. Beluister hieronder alvast een van de liedjes waarmee LUMI!X dubbel platina behaalde.

play