België

BELGIE

Het beste Belgische songfestivallied – Van 45 naar 31

De voorbije maanden ging Songfestival.be samen met jou op zoek naar dé ultieme Belgische Songfestivalinzending van de afgelopen 61 jaar. 15 inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op onze Facebookpagina. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in 3 delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

45. Frédéric Etherlinck met ‘La voix est libre’ uit 1995 (3,79)

play

Frédéric Etherlinck, een oerdegelijke Belgische naam, brak geen potten met zijn lied en vertolking. Door velen al lang vergeten, dat bewijst ook het lage gemiddelde van 3,79 punten.

44. Micha Marah met ‘Hey Nana’ uit 1979 (3,88)

play

Sympathieke Micha is zelf de eerste om te zeggen dat haar liedje niet veel voorstelde. En onze stemmers zijn daar in gevolgd, door haar bitter weinig punten te geven.

43. Bob Benny met ‘September, gouden roos’ uit 1961 (4,06)

play

Opmerkelijke vaststelling: Bob Benny scoorde op het festival met zijn lied uit 1959, maar niet in onze stemronde. Terwijl deze inzending uit 1961 geen potten brak maar het hier wel beter doet. Volgens de zanger had hij zijn slechte score te danken aan de Kongocrisis, waarin ons land een rol speelde.

42. Axel Hirsoux met ‘Mother’ uit 2014 (4,10)

play

Dat jaar maakten we kennis met Conchita Wurst én onze eigenste Axel Hirsoux. Ook zijn lage score in deze stemming is een kleine verrassing. Vier jaar geleden won hij nog met man en macht de publieksstemming tijdens Eurosong, terwijl hij nu met een buis naar huis moet.

41. Serge & Christine Ghisoland met ‘A la folie ou pas du tout’ uit 1972 (4,42)

play

Dit zingende koppel, nee niet Nicole & Hugo, hoopten op eeuwige roem door aan het festival deel te nemen. Veel lof kwam er niet, want scoren zat er niet in. Serge en Christine, die blijkbaar nog steeds getrouwd zijn, halen de top 40 niet.

40. Nuno Resende met ‘Le grand soir’ uit 2005 (4,42)* Staat boven 1972 omdat het meer hogere scores kreeg

play

In deze stemronde vielen verschillende reacties én punten. Fans gaven hoge punten, andere stemmers hadden weinig goeds te zeggen over het lied van Nuno. Uiteindelijk namen de lage scores de bovenhand. In 2005, onze allereerste keer in de halve finale, gingen we weer eens ten onder.

39. Morgane met ‘Nous on veut des violons’ uit 1992 (4,57)

play

Nee, ook deze Morgane kon jullie niet bekoren. Op het festival zelf, zeventien was ze toen, was haar dat ook al niet gelukt. Nog maar eens een lage notering voor België. Hier strandde de zangeres op plaats 39.

38. Jacques Raymond met ‘Waarom’ uit 1963 (4,60)

play

Deze Jacques Raymond zien we straks nog een keertje terug, iets dat hij zelf nooit verwacht had. In ’63 nam hij solo deel voor ons land. Hij deed het best oké, met een tiende plaats. Maar zijn lied en vertolking zelf zijn ons niet echt bijgebleven.

37. Clouseau met ‘Geef het op’ uit 1991 (4,90)

play

Dit had niet iedereen zien aankomen: de populaire jongens van Clouseau die in deze stemronde een buis kregen en dus vrij laag scoorden. De laatste buis zelfs, want de komende inzendingen haalden wél een voldoende. Ze zijn nog steeds erg graag gezien in Vlaanderen, maar laten we 1991 maar snel vergeten.

36. Sergio & The Ladies met ‘Sister’ uit 2002 (5,16)

play

Flamboyante Sergio is de eerste die van de onze stemmers een voldoende heeft gekregen: 5,16 als gemiddelde. Had je meer verwacht van Sister? Wel, dan heb je dat gemeen met de man zelf. Want Sergio dacht dat hij in 2002 alles en iedereen zou overwinnen. Niet dus.

35. Jacques Raymond & Lily Castel met ‘Goedemorgen morgen’ uit 1971 (5,18)

play

Ook best opmerkelijk: Goedemorgen morgen groeide in Nederlandstalig België uit tot een echte klassieker, meer zelfs dan Baby, Baby. En toch waren onze stemmers karig met punten. Komt dat door het plotse invallen van dit duo? Ze deden hun best, maar het is en blijft het liedje van Nicole & Hugo.

34. Bobbejaan Schoepen met ‘Straatdeuntje’ uit 1957 (5,29)

play

Bobbejaan vertegenwoordigde ons op het tweede Eurovisiesongfestival ooit. Stel je voor. Hij moest er uiteindelijk zijn voorlaatste plaats delen met … Lys Assia, de allereerste winnares van het Songfestival. Het jaar nadien kwam zij terug, Schoepen had het wel gezien. Geen top 30 voor de pretparkbouwer.

33. Jean Vallée met ‘Viens l’oublier’ uit 1970 (5,36)

play

Dana won dat jaar met haar All Kinds of Everything. Ook België nam deel, maar onze inzending is veel minder blijven hangen. Zelfs toen niet, want veel punten kreeg arme Jean niet.

32. Telex met ‘Eurovision’ uit 1980 (5,44)

play

Tien jaar na Vallée probeerde België het met Telex. Geniaal volgens de ene, compleet belachelijk volgens de ander. Het gemiddelde van 5,44 was niet genoeg om de top 30 te halen. Toch blijft Eurovision een opmerkelijke en verrassende Belgische inzending.

31. Jacques Hustin met ‘Fleur de liberté’ uit 1974 (5,73)

play

De hoogst genoteerde in dit tweede deel. 1974 is het favoriete Songfestivaljaar van velen omdat ABBA toen met de eindoverwinning aan de haal ging. Acht plaatsen lager kom je deze Jacques Hustin tegen voor België. Een resultaat waar ons land toen best tevreden mee was.

DEEL 1: Het beste Belgische Songfestivallied – Van 60 naar 46