België

BELGIE

Wie is Hooverphonic, de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival?

De VRT brengt de kanonnen in stelling. Sinds kort is geweten dat de megagroep Hooverphonic voor België naar het Songfestival in Rotterdam gaat. De groep van Alex Callier en Raymond Geerts bestaat, net in 2020, vijfentwintig jaar en heeft dus best een lange geschiedenis. Wat moet je zeker weten over deze groep? Wij overlopen de belangrijkste mijlpalen doorheen de geschiedenis van de groep.

Wist je dat de groep oorspronkelijk Hoover zou heten? Dit feitje is ondertussen misschien al bekend, maar de naam werd door een auteursrechtenkwestie met een stofzuigermerk veranderd naar de naam die nu in heel België bekend is.

Stealing Beauty

De groep werd opgericht in 1995 en bracht een jaar later hun debuutalbum uit, A New Stereophonic Sound Spectacular, toen nog onder de groepsnaam Hoover. In hetzelfde jaar werd hun lied 2Wicky de soundtrack in de film Stealing Beauty van de Italiaanse schrijver en regisseur Bernardo Bertolucci.

Het derde album van Hooverphonic, dat in 2000 werd uitgebracht, was de internationale doorbraak voor de groep. De groep was toen al aan de vijfde zangeres toe met Geike Arnaert. Zij is de zangeres die tot op heden het langst bij de groep gezongen heeft (1997-2008) vooraleer ze solo ging.

Dat album, The Magnificent Tree, werd een groot succes in Europa en in de VS en bereikte in Israël de nummer 1-positie. Het album was een van de duurste Belgische muziekproducties ooit en staat in de top van de verkoopcijfers in België. Hooverphonic kwam ook meer in de kijker dankzij hun optreden tijdens de openingsceremonie van het Europees voetbal kampioenschap 2000 dat gehouden werd in België en Nederland. Meer dan een miljard mensen keken naar het optreden en de deur naar de Europese fans was geopend.

Het bekendste lied van dit album is Mad About You, dat gebruikt werd als soundtrack van de films Driven (2001), New Best Friend (2002), A Lot Like Love (2005) en Ma première fois (2012). Het nummer werd ook gebruikt in een aflevering van de politieserie Cold Case en de tv-serie The Umbrella Academy.

Boycot

In 2005 werd het dubbelalbum (No) More Sweet Music uitgebracht. Uit dat album deed het lied Wake Up het heel goed in het buitenland. De groep wilde het album ook Europees uitbrengen, maar toenmalig platenlabel Sony/BMG wilde dat niet doen vooraleer de groep zou bijtekenen voor nog twee albums en boycotte hen. Hooverphonic wilde niet toegeven aan die chantage en verbrak de samenwerking met hun platenlabel. Ze onderhandelden met verschillende andere labels en tekenden uiteindelijk bij PIAS. Ze behouden zelf de creatieve overhand en PIAS zorgt voor de distributie.

Nieuwe zangeres

In 2008 maakte Geike Arnaert bekend dat ze een andere muzikale richting uit wilde gaan en de groep zou verlaten. Twee jaar later werd een nieuwe zangeres gevonden, Noémi Wolfs. Zij was toen al de zesde zangeres van de groep.

Het eerste lied waarop Wolfs te horen was, was The Night Before, van het gelijknamige album dat in november 2010 werd uitgebracht. De zangeres en het lied werden voor het eerst voorgesteld in de televisieshow De Laatste Show.

Unfinished Sympathy

In 2012 bracht Hooverphonic het album Hooverphonic with Orchestra uit, met daarop een cover van het bekende Unfinished Sympathy van de Britse groep Massive Attack.

In 2015 stapt Noémi Wolfs uit de groep. De chemie was weg, zei Alex Callier daarover. De beslissing werd in onderling overleg genomen, zo klonk het.

De groep ging toen live verder met twee zangeressen en een zanger. Op het album In Wonderland waren toen zes verschillende stemmen te horen, drie vrouwen en drie mannen. Dat album bevatte tien liedjes die op het moment van schrijven niet geschikt waren voor de zangeres die ze toen hadden.

Eén van die liedjes is Badaboum, waarop de Franse zangeres Emilie Satt (Madame Monsieur, ESF18) te horen is.

The Voice

Alex Callier is coach in The Voice van Vlaanderen op VTM. Luka Cruysberghs deed mee in 2017 en hoewel alle coaches draaiden voor haar, koos ze voor Alex Callier. Onder zijn begeleiding won ze de wedstrijd. In de finale brachten ze samen het mooie Mad About You en was de chemie duidelijk zichtbaar.

Een jaar later werd Luka voorgesteld als nieuwe zangeres van de groep. Het is in deze bezetting dat de groep voor België naar het Eurovisiesongfestival gaat.

Het nieuwste album Looking for Stars met zangeres Luka kwam uit in november 2018. Momenteel scoort de groep met het gelijknamige nummer in Europa en binnenkort vertrekken ze op een Europese tour. De clip van Looking For Stars is een visueel verhaal en toont de creativiteit van de groep.

Platina en goud

De groep is zowel in België als daarbuiten best succesvol. Voor vijf albums behaalden ze platina, voor zes andere albums kregen ze goud. Hooverphonic verkocht in totaal al meer dan 2 miljoen albums.

België stuurde doorheen de jaren negen groepen naar het Eurovisiesongfestival. De laatste, Witloof Bay uit 2011, eindigde op een elfde plaats in de halve finale. VRT stuurde in 2008 de groep Ishtar, die moesten genoegen nemen met een zeventiende plaats in de halve finale. Aan enthousiasme zal het alleszins niet ontbreken, zo is duidelijk te horen in het interview dat onze redacteur Jasper had vlak na de bekendmaking.