Zwitserland

ZWITSERLAND

Zwitserland schaft voorronde af voor 2019

Die Entscheidungsshow, de voorronde die ze in Zwitserland al een tijdje gebruiken om de kandidaat voor het Songfestival te selecteren, keert volgend jaar niet terug. De omroep gaat intern een keuze maken, maar zal daarvoor wel hulp krijgen van buitenaf.

Omroep SRF heeft bekendgemaakt hoe ze hun kandidaat voor het volgende Eurovisiesongfestival zullen selecteren. Op hun website staat te lezen dat de voorronde om budgettaire redenen verdwijnt, maar het feit dat Zwitserland het al lang slecht doet op het festival speelde waarschijnlijk wel mee in de beslissing. Een nieuwe formule dus. Het team van SRF gaat een beroep doen op een ‘luisterpanel’ en er komt een vakjury van twintig experts. Iedereen kan zich trouwens inschrijven om deel uit te maken van dat panel, ze zoeken honderd personen.

Emoties los maken

De selectieprocedure zal niet uitgezonden worden op televisie. De uiteindelijke inzending zal gepresenteerd worden eens de beslissing gevallen is. Vanaf 1 september krijg je een maand de tijd om je kandidatuur in te sturen in de hoop Zwitserland te vertegenwoordigen in Israël. Je hoeft zelfs geen inwoner van het land te zijn. Opvallend: de omroep verwijst in het selectiereglement expliciet naar twee liedjes die dit jaar deelnamen aan het festival in Portugal. Ze vermelden Toy van Netta en You Let Me Walk Alone van Michael Schulte als twee liedjes die een herkenbare boodschap uitdroegen en emoties los maakten. Dáár zijn ze in Zwitserland blijkbaar naar op zoek.