Estland

ESTLANDMALMO 2024VOORRONDES 2024

5miinust & Puuluup voor Estland naar Songfestival

Ook in Estland is de kogel door de kerk. De kerels van 5miinust & Puuluup treden in de voetsporen van Alika en verdedigen de Estse driekleur op het komende Eurovisiesongfestival. Voor het eerst sinds 2013 zal de Estse taal nog eens weerklinken op het Songfestival. Het nummer (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (vrij vertaald: wij weten niets over die medicijnen) wordt volledig in de moedertaal van de mannen gezongen.

play

De finale van Eesti Laul 2024 werd opgesplitst in twee delen. Omstreeks 18.30 uur (Belgische tijd) werd de aftrap gegeven van de finale, waarin de tien finalisten voorgesteld werden aan het publiek en de kijker thuis en vervolgens hun inzending ten berde brachten. Nadat alle artiesten de revue gepasseerd waren, werd de finale onderbroken voor het Estse nieuws en weerpraatje met de lokale Jacotte Brokken. Zo kreeg de kijker thuis ruim de tijd om zijn/haar finalist naar de overwinning te stemmen.

Na een halfuur pauze ging de tweede helft van de finale van start, waarin Alika – de Estse kandidate van vorig jaar – een rockversie van haar nummer Bridges mocht brengen. Kort daarop werden de punten van de internationale jury bekendgemaakt. Die werd vertegenwoordigd door Australië, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Denemarken, IJsland en gastland Zweden. De jury’s plaatsten Ollie met zijn rocksong My Friend op het hoogste schavot. Ook bij het publiek thuis wist Ollie te overtuigen. Samen met Nele-Liis Vaiksoo en 5miinust & Puuluup stootte hij door naar de superfinale.

Superfinale

Om alle kandidaten evenveel kansen te geven, werd de teller in die zogenaamde superfinale opnieuw op nul gezet en de lijnen opnieuw geopend. De kijkers thuis kregen uiteindelijk het laatste woord. Die beslisten om niet Ollie, maar wel de groep 5miinust & Puuluup naar Malmö te sturen. Estland komt net zoals België in de tweede halve finale aan de beurt.

Eeuwige tweede

Een bittere pil voor kandidaat Ollie, die net zoals vorig jaar het ticket richting Songfestival aan zijn neus ziet voorbijgaan. Ook toen werd hij tweede en moest de duimen leggen voor Alika.

Hieronder vind je de volledige puntentelling ter vervollediging.

#Deelnemer(s)LiedInternationale jury (50%)Televoting (50%)TotaalPlaats in finalePlaats in superfinale
10Nele-Liis VaiksooKäte ümber jää103
5OllieMy Friend122
95miinust & Puuluup(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi81
4Anet VaikmaaSerotoniin76134
6Daniel LeviOver the Moon57125
2Carlos UkaredaNever Growing Up6286
3Ewert and the Two DragonsHold Me Now4377
7Uudo Sepp & Sarah MurrayStill Love1568
8Peter PõderKorra veel2469
1Brother ApolloBad Boy31410