Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJKEBU

Glasgow of Liverpool: waar vindt Songfestival 2023 plaats?

Van zeven naar twee. De Britse omroep BBC maakte eerder vandaag bekend dat de shortlist met kandidaat-steden voor het 67e Eurovisiesongfestival ingekort zou worden. Iets voor 16 uur Belgische tijd viel het verdict: het gaat nog tussen Glasgow en Liverpool.

Nadat er midden augustus al sterk in het lijstje met potentiële gaststeden gesnoeid werd, maakten nog zeven steden kans om het 67e Eurovisiesongfestival te organiseren. Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle en Sheffield waren nog in de running. Die lijst werd vandaag ingekort tot nog twee kanshebbers: Glasgow en Liverpool.

‘Beste totaalpakket’

Het was Phil Harrold, voorzitter van het BBC-selectiecomité, die bekendmaakte dat Glasgow en Liverpool als laatste twee steden overblijven. ‘Het Songfestival is een zeer complex evenement en Liverpool en Glasgow bieden het beste totaalpakket aan. We zullen nu onze onderhandelingen met beide steden voortzetten om dan de uiteindelijke gaststad te bepalen’, klinkt het in een officieel persbericht.

Harrold bedankte uitdrukkelijk ook de andere steden die zich kandidaat gesteld hadden en had lovende woorden veil voor de creatieve ideeën die op tafel gelegd werden. ‘We waren ontzettend onder de indruk van de kwaliteit en creativiteit van alle steden. De competitie was van een zeer hoog niveau‘, liet hij optekenen.

Ook Martin Österdahl, die in 2020 de fakkel overnam van Jon Ola Sand als Executive Supervisor van het Songfestival, heeft veel vertrouwen in de twee overgebleven steden. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat Glasgow en Liverpool het meest geschikt zijn om deze uitdaging aan te gaan en we kijken ernaar uit om de gesprekken met beiden verder te zetten’, klinkt het overtuigend.

Schotse rokjes of bakermat van The Beatles?

Op een definitieve keuze is het nog even wachten. De BBC laat weten dat die ‘binnen een aantal weken’ zal vallen. Eén ding staat vast: het 67e Eurovisiesongfestival wordt sowieso een natte bedoening. Niet zozeer omwille van het typische Britse weer, wel omdat Glasgow en Liverpool beide beschikken over een arena die zich aan het water bevindt.

De OVO Hydro in Glasgow beschikt over een capaciteit van 14.300 plaatsen. De arena bevindt zich vlakbij het station en in de buurt van heel wat hotels. Grote evenementen zoals BBC Sports Personality of the Year en de Commonwealth Games vonden er plaats. Leuk detail: in 2020 deed de arena al dienst als decor in de Netflix-film Eurovision Song Contest: the Story of Fire Saga. Een voorteken voor de grootste stad van Schotland?

Liefhebbers van The Beatles zullen allicht liever naar Liverpool trekken. Met een capaciteit van 11.000 plaatsen hoeft de M&S Bank Arena alvast niet onder te doen. De gemakkelijke toegankelijkheid wordt ook hier gegarandeerd: een conferentiezaal, hotels en treinstation bevinden zich in de nabijheid van de concertzaal. ‘Wij zijn klaar om de show te organiseren, voor Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk en voor Europa’, klinkt het gedecideerd bij Joanna Anderson, burgemeester van Liverpool.

Niet aan hun proefstuk toe

Dat de Britten een goed georganiseerde show zullen neerzetten, staat buiten kijf. Het wordt dan ook de negende keer dat het Songfestival op Britse bodem plaatsvindt. Londen mocht vier keer de honneurs waarnemen. Ook Edinburgh, Brighton en Harrogate viel de eer al te beurt. De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk het Eurovisiesongfestival organiseerde dateert van 1998. De 43e editie van het Songfestival vond toen in Birmingham plaats en werd één van de meest memorabele edities ooit dankzij de overwinning van Dana International. De lat voor Glasgow of Liverpool ligt dus hoog.

play