Kroatië

KROATIETEL AVIV 2019VOORRONDES 2018

Kroaten kiezen op 16 februari via ‘Dora’

HRT, de Kroatische omroep maakte eerder al bekend dat ze hun kandidaat voor het Songfestival in 2019 opnieuw gaan kiezen via hun show Dora, die sinds 2011 niet meer werd gebruikt. De omroep gaf nu ook meer informatie vrij. De finale zal plaatsvinden op zaterdag 16 februari. 

Uit alle inschrijvingen zullen in totaal zestien artiesten strijden om Kroatië te vertegenwoordigen op het Songfestival in Tel Aviv. Geruchten gaan dat Jacques Houdek, vorig jaar deelnemer in Kiev, zich zal aanmelden. Volgens de plaatselijk pers zal alles in goede banen worden geleid door Uršula Toljzij werkt sinds enkele jaren voor de omroep en is de dame die de Kroatische punten meedeelt tijdens de finale. Daarnaast is ook bekend gemaakt dat Željen Klašterka zal aantreden als delegatiehoofd.

Aanpassingen

Dit jaar zal Dora enkele aanpassingen ondergaan om het voor buitenlandse tekstschrijvers mogelijk te maken deel te nemen. Volgende talen worden toegelaten: Engels, Frans, Kroatische en Italiaans. Maar, het desbetreffende nummer moet gebracht te worden door een Kroatische zanger(es) of groep.

De voorronde keert terug naar de stad Opatija, meer bepaald naar het concertgebouw Marino Cvetkovic. Op zaterdag 16 februari vindt de finale plaats. De deelnemers worden later bekendgemaakt.

Comeback van ‘Dora’

Dora werd in 1993 in het leven geroepen om een kandidaat te zoeken voor Kroatië. HRT annuleerde in 2011 de show wegens tegenvallende resultaten en afnemende interesse van het publiek. Sindsdien werd intern gekozen.

Kroatië op het Songfestival

De Kroaten debuteerde nsamen met drie andere landen op het Songfestival in 1993. Hun beste resultaat kregen ze in 1999 waarin Doris Dragovic als vierde eindigde in Jeruzalem met het nummer Marija Magdalena met 118 punten in totaal. Het land nam niet deel in 2014 – 2015 wegens een reeks van slechte resultaten en financiële moeilijkheden. Kroatië nam opnieuw deel vanaf 2016. In 2018 haalde Franka geen finale met Crazy. Zij eindigde als zeventiende in de halve finale.

play