Nederland

NEDERLAND

Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 30 naar 16

De voorbije maanden gingen we samen met jullie en Songfestivalweblog opzoek naar dé ultieme Nederlandse Songfestivalinzending van de afgelopen 62 jaar. Vijftien inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op beide Facebookpagina’s. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in drie delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

30. Maywood met ‘Ik wil alles met je delen’ uit 1990 (6,46)

play

De zussen Maywood openen de top 30. Dat ze alles met iemand wilden delen, zongen ze in 1990. Of ze dat nog met elkaar willen; da’s nog maar de vraag. De twee dames hebben om de haverklap ruzie. Zelfs tot in de rechtbank … Ondertussen blijft hun Songfestivalklassieker best populair.

29. Willeke Alberti met ‘Waar is de zon?’ uit 1994 (6,53)

play

Toch wel een verrassing in deze zoektocht naar het beste Songfestivallied van Nederland. Warme Willeke deed het in 1994 ronduit slecht op het festival en haar inzending kan je bezwaarlijk een gigantische hit noemen. Heeft de populariteit van deze zangeres er voor gezorgd dat ze toch nog heel wat stemmen kreeg?

28. Edsilia Rombley met ‘On Top Of The World’ uit 2007 (6,63)

play

Haar liedje uit 1998 is uitermate populair bij fans van het Songfestival, zeker ook buiten haar thuisland. Maar 2007 … die terugkeer verliep niet zoals gepland of gehoopt. Zelf Edsilia Rombley kreeg Nederland niet uit het slop. Daarvoor was haar liedje achter gezien gewoonweg niet sterk genoeg. En jullie zijn het daar mee eens: geen plaats in de top 20.

27. Gerard Joling met ‘Shangri-La’ uit 1988 (6,77)

play

Best wel een klassieker van Nederland op het festival te noemen. Natuurlijk ging Céline Dion toen met alle aandacht lopen. Joling draait nog steeds mee in de showbizzwereld van Nederland en duikt soms zelfs op in België. Maar jullie waren weer eens onverbiddelijk: Gerard kreeg geen ticket voor de finale stemronde.

26. Glennis Grace met ‘My Impossible Dream’ uit 2005 (6,81)

play

Velen dachten dat deze Glennis Grace naar Tel Aviv zou trekken na haar succes in Amerika. Niet dus. Het blijft bij deze ene deelname. Een waar ze met gemengde gevoelens op terugkijkt. Sommigen vinden dat dit in Kiev wél de finale had moeten halen. Maar de binnengekomen stemmen in deze zoektocht zorgden toch voor een hetzelfde scenario: géén finale. Plaats 26.

25. De Spelbrekers met ‘Katinka’ uit 1962 (6,94)

play

Deze heren draaiden een tijdje mee in de strijd om de ultieme vijftien te halen. Ze kwamen uiteindelijk tien plaatsten te kort. Er kwamen hoge én lage scores binnen voor hun liedje. Die niet eensgezindheid speelde deze inzending parten. Het is dan ook een lied waar veel verschillende meningen over te horen zijn.

24. Justine Pelmelay met ‘Blijf zoals je bent’ uit 1989 (6,94)*  Staat boven 1962 omdat het meer hogere scores kreeg

play

Mevrouw Pelmelay is nog steeds een zeer sympathieke dame. Goed dat zij dus altijd zichzelf gebleven is. Ze draagt het festival nog steeds eens warm hart toe. Die laatste noot blijft voor commotie zorgen. Is dat de reden waarom plaats 24 het eindstation is geworden?

23. The Hearts of Soul met ‘Waterman’ uit 1970 (6,99)

play

Nét geen 7 op 10 voor Waterman uit 1970. Stella, een van de zusjes die je hier ziet zingen, zou later nog scoren voor België op het Eurovisiesongfestival. Hun lofzang over hun talisman is hier goed voor een plaats net buiten de top 20.

22. Conny Vandenbos met  »t Is genoeg’ uit 1965 (7,10)

play

Deze zangeres stierf in 2002 na een zeer korte strijd tegen longkanker. Ze is en blijft een bekende naam in de muziekwereld van Nederland. Al leverde het Songfestival haar niet zeer veel op, want ze scoorde er niet naar behoren. Jullie waren veel milder en geven haar prestatie een mooie eindnotering.

21. Marlayne met ‘One Good Reason’ uit 1999 (7,21)

play

Dit liedje van Marlayne heeft eigenlijk veel weg van One More Night van Esther Hart. En net zoals bij het Songfestival geldt hier de regel: liedjes die op elkaar lijken, vechten het onder elkaar uit. Resultaat: deze inzending van 1999 haalt de laatste stemronde niet, terwijl Esther nog kans maakt om verkozen te worden tot beste inzending van Nederland!

20. Douwe Bob met ‘Slow Down’ uit 2016 (7,26)

play

De Nederlandse inzending van 2016 mag de top 20 openen. Mooie prestatie! Al hadden sommige fans verwacht dat eigenzinnige Douwe Bob wél bij de laatste vijftien zou terecht komen. Uiteindelijk werd niet elke stemmer even enthousiast van zijn liedje.

19. Xandra met ‘Colorado’ uit 1979 (7,26)*  Staat boven 2016 omdat het meer hogere scores kreeg

play

De veel te vroeg overleden Sandra Reemer nam maar liefst drie keer deel aan het Songfestival. Toch heeft slechts één van haar liedjes de finale gehaald. Bolland & Bolland bezorgden Sandra, toen Xandra, haar liedje. Het zou haar laatste deelname worden.

18. Corry Brokken met ‘Net als toen’ uit 1957 (7,33)

play

Zo oud, en toch nog altijd zo populair. Op het tweede Songfestival hadden ze in Nederland al prijs: winst! Het lied klinkt nog steeds even charmant net als … toen. Corry had een jaar eerder al deelgenomen, en zou het jaar nadien terugkeren. Maar deze inzending is en blijft haar grootste klassieker op het festival. Had dit hoger moeten eindigen?

17. OG3NE met ‘Lights and Shadows’ uit 2017 (7,46)

play

De zusjes van OG3NE zijn in deze verkiezing een van de pechvogels: nét geen plaats in de finale. Het liedje blijft voor velen aan de flauwe kant. Al zorgde een zeer knappe live-prestatie in Kiev toch nog voor een mooie eindnotering: elfde. Hier dus iets lager, zeventiende.

16. Sandra Reemer met ‘The Party is Over Now’ uit 1976 (7,67)

play

Het lag allemaal heel erg dicht bij elkaar, maar uiteindelijk heeft ook de tweede inzending van lieve Sandra Reemer de finale niet gehaald. Ze maakt met één liedje kans om verkozen te worden tot dé nummer één.

DEEL 1: Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 60 naar 46

DEEL 2: Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 45 naar 31