Nederland

NEDERLAND

Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 45 naar 31

De voorbije maanden gingen we samen met jullie en Songfestivalweblog opzoek naar dé ultieme Nederlandse Songfestivalinzending van de afgelopen 62 jaar. Vijftien inzendingen zijn overgebleven en nemen het nu tegen elkaar op. Dat wil ook zeggen dat er een heleboel liedjes en artiesten gestrand zijn buiten de top 15. Die verschuivingen zorgden voor pittige discussies op beide Facebookpagina’s. Welke Songfestivalinzendingen konden jullie niet genoeg bekoren? We publiceren de volledige rankschikking in drie delen. Achter elk jaartal staat de gemiddelde score die jullie samen gaven.

45. Michelle met ‘Out On My Own’ uit 2001 (5,16)

play

Nederland stuurde bij het begin van de 00’s een atypisch liedje naar het festival. Veel punten kregen ze er niet voor. De startpositie, Michelle opende het Songfestival 2001, hielp ook niet. Met een gemiddelde dat heel dicht bij elkaar lag, verliest dit lied nipt het pleit van de inzending van 1956.

44. Corry Brokken met ‘Voorgoed voorbij’ uit 1956 (5,18)

play

Deze zangeres moest destijds een jaartje wachten op die grote Songfestivaloverwinning. In 1956 gooide Corry minder hoge ogen. Alhoewel, dat weet niemand. Enkel de naam van Lys Assia werd toen afgeroepen. Brokken stierf in 2016. Deze inzending kreeg van jullie een voldoende, maar dat was nooit genoeg om de beste inzending te worden.

43. Ben Cramer met ‘De oude muzikant’ uit 1973 (5,34)

play

De Nederlandse inzendingen die in de jaren zeventig te horen waren op het festival, zijn nog steeds vrij populair. Alleen dit lied deed het veel minder goed. Het nummer van Ben lijkt door velen al vergeten te zijn. Dat was in 1973 ook al zo, want ook toen scoorde Cramer zeer matig.

42. Linda Williams met ‘Het is een wonder’ uit 1981 (5,37)

play

Een wonder, dat had Linda inderdaad nodig om in deze stemming de finale te halen. De binnengekomen punten bleven aan de lage kant. Plaats 42 werd dus het eindstation. En zeggen dat deze inzending in ’81 nog goed was voor de negende plaats!

41. Rudi Carrell met ‘Wat een geluk’ uit 1960 (5,49)

play

Rudi heeft anno 2019 toch veel minder geluk. Jullie vonden zijn prestatie niet goed genoeg om de finale te halen. Zelfs de top 40 was te hoog gegrepen. Jullie geven hem een gemiddelde van 5,49 punten, in 1960 moest hij met veel minder tevreden zijn …

40. Re-union met ‘Without You’ uit 2004 (5,60)

play

In 2004 werd goed presteren op het Songfestival weer ietsje moeilijker: er kwam een halve finale. Deze twee heren verbaasden door Nederland meteen naar de finale te brengen. Een knappe prestatie als je weet wat er ons nadien allemaal nog te wachten stond. Jullie beloning bleef uit, geen hoge notering in jullie top 60.

39. Humphrey Campbell met ‘Wijs me de weg’ uit 1992 (5,85)

play

Campbell stond destijds precies drie keer op het podium. De kostuums, de danspasjes, de brede glimlachjes … Alles was zo goed als identiek in 1992. Jullie wezen deze bijdrage uiteindelijk de weg naar een povere plaats in het eindklassement.

38. Waylon met ‘Outlaw In ‘Em’ uit 2018 (5,92)

play

Hij had zich zijn comeback waarschijnlijk anders voorgesteld. Een teleurstellend resultaat in de finale, commotie op act en kledij, in de clinch met de Nederlandse pers … Waylon ging sowieso over de tongen in Lissabon. Maar kijk, de jongste inzending van Nederland haalt – verrassend? – de top 20 niet. Gelukkig kan Waylon op twee paarden wedden …

37. Milly Scott met ‘Fernando & Filippo’ uit 1966 (5,92)

play

Wat had Milly er destijds zin in. Ze kwam – gelukkig zonder klerenscheuren – van de showtrap afgelopen en was niet vies van enkele zwierige danspasjes. Weetje: dit liedje van Milly wordt vaak gezien als de eerste ‘zwarte’ inzending die Nederland inzond naar het Songfestival. Scott blijft hier dansen op plek 37, boven Waylon.

36. Bernadette met ‘Sing me a Song’ uit 1983 (5,98)

play

In 1983 werd zangeres Bernadette zevende met 66 punten. Niet slecht! In deze rangschikking verging het haar veel minder goed. Saai volgens de ene, leuk gevonden volgens de ander.

35. Saskia & Serge met ‘Tijd’ uit 1971 (6,01)

play

Dit lied kreeg al iets hogere punten van de stemmers. Goed voor een gemiddelde van 6,01. Dit duo zong over tijd op het Songfestival. Wel, na al die jaren gaat het nog steeds goed met deze twee artiesten. In het echte leven heten ze trouwens Ruud Schaap en Trudy van den Berg. Wist je dat?

34. Anneke Grönloh – ‘Jij bent mijn leven’ uit 1964 (6,06)

play

Hier passeert de inzending van 1964. Lieve Anneke stierf nog geen jaar geleden. Op 14 september 2018 verloor ze de strijd tegen haar slopende ziekte. Met haar liedje belandde ze al die jaren geleden op een tiende plaats. Een gedeelde met … België! Brandend zand was haar grootste hit.

33. Linda Wagenmakers met ‘No Goodbyes’ uit 2000 (6,15)

play

De Nederlanders stuurden in het ‘magische’ jaar 2000 een dansliedje naar het festival. Al ging de gigantische jurk – eerder een tent die je meeneemt naar een festival – met alle aandacht lopen. Waar hebben we dat nog gehoord? Uiteindelijk was Europa niet voldoende onder de indruk om veel punten te geven. Jullie eigenlijk ook niet: 6,15 als gemiddelde.

32. Harmony met ”t Is OK’ uit 1978 (6,16)

play

Lekker veel energie uit de Nederlandse hoek! In 1978 viel dit aanstekelijke liedje zeker en vast op. De top tien zat er jammer genoeg weer eens niet in. Deze inzending kreeg heel wat stemmen, maar de top 30 is te hooggegrepen volgens jullie oordeel.

31. Frizzle Sizzle met ‘Alles heeft een ritme’ uit 1986 (6,29)

play

1986 was eindelijk het jaar van België. Nederland scoorde niet grandioos, eerder matig. Dit liedje hoor je nog regelmatig op feestjes waar fans van het Songfestival zijn. Hadden we daarom meer verwacht van Alles heeft een ritme in deze stemming? Nét geen top 30.

Morgen tellen we voor de laatste keer af. Dan passeren dus ook de inzendingen die strandden vlák voor de ultieme top 15!

DEEL 1: Het beste Nederlandse Songfestivallied – Van 60 naar 46

Advertentie