Zweden

ZWEDEN

Måns Zelmerlöw wordt songfestival-commentator

De Zweed Måns Zelmerlöw blijft voor de derde opeenvolgende keer nauw verbonden met het Eurovisiesongfestival in zijn thuisland. Dit jaar wordt hij co-commentator van de drie uitzendingen voor de Zweedse omroep SVT.

Zelmerlöw won in 2015 het ESF in Wenen met de song Heroes. Vorig jaar praatte hij de shows aan elkaar voor eigen publiek, in het kielzog van Petra Mede. En dit jaar kruipt de zanger in het commentatorenhokje in Kiev om voor de Zweedse kijkers de liedjes te introduceren als co-commentator.

Måns wordt geflankeerd door Edward af Sillén, die het nieuws bekendmaakte op Twitter. Sillén heeft ook al enkele ervaringen met het songfestival, maar meer op de achtergrond: hij schreef de scripts van Zelmerlöw en Mede voor de drie songfestivaluitzendingen van vorig jaar. Ook de scenario’s van de songfestivals in 2010 in Oslo en 2013 in Stockholm, evenals de show naar aanleiding van zestig jaar Eurovisiesongfestival in Londen van twee jaar geleden, zijn uit zijn pen gevloeid. Bovendien geeft hij al sinds 2009 het Zweedse commentaar bij de SVT.