San Marino

SAN MARINOLISBONNE 2018

Belgen en oude bekenden willen voor San Marino naar Songfestival 2018

De kans dat een inwoner van San Marino het staatje zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2018 in Portugal is vrij klein. Tot nu toe hebben slechts enkele kandidaten uit de staat zelf zich aangemeld om deel te nemen aan de liedjeswedstrijd. De selectie van San Marino verloopt dan ook heel internationaal. Echt iedereen maakt kans op het ticket naar Lissabon. Ook verschillende Belgen en artiesten die in het verleden opdoken in voorrondes wagen hun kans.

Nog tot het einde van deze maand kunnen kandidaten die zich geroepen voelen om San Marino te vertegenwoordigen op het Songfestival zich aanmelden via 1in360, het Britse platform dat dienst doet als selectiemethode. Verschillende Belgen hebben zich aangemeld.  Zo zien we de namen van Jens Geerts, Bjorn Rosier, Olivier Kaye, Benjamin Coveliers en Joena Steyaert passeren. Vooral die van Kaye is de meest opvallende, want er deden geruchten de ronde dat hij ook in de running was om ons land te vertegenwoordigen in Kiev.

De Belgen moeten het opnemen tegen honderden kandidaten uit alle hoeken van de wereld, maar het zijn Karl William Lund, Franklin Calleja, Sada Vidoo, Dinah Nah, Jessika, Syuzanna, Emma Sandström en Mahan Moin die Songfestivalfans al kennen uit verscheidene voorrondes. Dinah Nah (foto), die met Bad Idea meteen een originele song instuurt, nam zowel dit jaar als in 2015 deel aan Zweedse voorronde Melodifestivalen. Met haar eerste inzending, Make Me (La La La), had ze een hit beet.

Fans mogen wildcard uitdelen

70 kandidaten staan op een shortlist waaraan verschillende fanclubs punten mogen geven tot en met 1 december. De act met de meeste stemmen krijgt meteen een plekje in de shows van de eigenlijke voorronde. Er zullen nog wildcards worden uitgedeeld. In totaal zullen tien kandidaten doorstoten naar de voorronde van San Marino, de finale gaat door met drie kandidaten. Zoë, de Oostenrijkse kandidate van 2016, is een van de juryleden en legt in het onderstaande filmpje uit hoe kandidaten een tweede wildcard kunnen krijgen.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=TLPK9BbKmes