Oekraïne

OEKRAINE

Oekraïense omroep UA:PBC kampt met geldproblemen

De Oekraïense omroep, UA:PBC, maakte vanochtend aan de pers bekend dat het maar de helft van de financiële steun heeft ontvangen die bij wet is vastgelegd. Dat heeft grote gevolgen voor de toekomst van de nog vrij jonge omroep. Van de zevenduizend medewerkers zullen er deze maand nog vierduizend het schip moeten verlaten. Of dit effect zal hebben op de deelname van Oekraïne aan het Songfestival is nog niet duidelijk. Voorlopig gaat de omroep gewoon door met alle voorbereidingen voor het Songfestival in mei.

Volgens de Oekraïense wet zou UA:PBC 0,2 procent van de totale uitgaven van het vorige jaar moeten ontvangen. Aan de hand van deze wet zou de omroep in 2018 1,5 miljard Oekraïense grivna krijgen, wat neer komt op ongeveer 46 miljoen euro. Desondanks ontving de omroep maar 776 miljoen Oekraïense grivna, wat maar de helft van het door de regering gegarandeerde budget voorstelt. Volgens Zurab Alasania, hoofd van de stuurgroep, zal het deels niet uitbetalen van de subsidie het einde kunnen betekenen van UA:PBC. Als er niets verandert, zal de omroep eind april al moeten stoppen met uitzenden.

De omroep, die nog maar pas zijn eerste verjaardag vierde, ondergaat momenteel een grote verandering. Het wil zijn 28 regionale units samenbrengen, waardoor er minder arbeidskrachten nodig zijn. Ook zal de omroep digitaal gaan uitzenden. De Oekraïense regering is al langer opzoek naar een duurzame oplossing om de openbare media te kunnen subsidiëren. Tegelijkertijd zal het dus nu op korte tijd een oplossing moeten vinden om tot het einde van het jaar te kunnen blijven uitzenden.

Niet de eerste keer

Het is voor de Oekraïense publieke omroep niet de eerste keer dat het met financiële problemen kampt. In 2015 kon het land de licentiekosten voor het uitzenden van de show niet opbrengen en moest helaas thuisblijven. Maar ook kort voor het Junior Eurovisiesongfestival 2016 maakte destijds de NTU bekend dat er geen geld was om Sofia Rol naar Malta te laten vliegen met haar nummer Planet Craves For Love. Na een crowdfundingsactie haalden ze 20.000 euro op waardoor Sofia toch een veertiende plaats kon behalen.

Nonsens?

Begin 2017 reorganiseerde NTU als UA:PBC en had na de overwinning van Jamala in 2016 het recht om het festival te organiseren. Tijdens planning en uitvoering liepen de kosten op en viel ontslag na ontslag. In 2018 organiseerde de omroep samen met de commerciële omroep STB voor de derde keer de nationale finale Vidbir, deze samenwerking werkte kostenbesparend.

Nadat een aantal fans verontrustend reageerden op Mélovin’s twitter, reageerde hij zelf in het Russisch met: « Maak je geen zorgen, het is allemaal nonsens ».

De EBU kwam uiteindelijk met het volgende statement:

Als een situatie ontstaat waarbij een omroep niet aan de vereisten kan voldoen, liggen er altijd plannen klaar. Dat is normaal bij zo’n groot evenement waarbij veel internationale belanghebbenden deelnemen. De EBU blijft echter hard samenwerken met UA:PBC om hun deelname aan het Eurovisie Songfestival 2018 veilig te stellen.