Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023LIVERPOOL INFO

Programma ‘Eurovision Village’ Liverpool krijgt vorm

Niet alleen de gastartiesten die tijdens het Eurovisiesongfestival 2023 op zullen treden geraken bekend, ook het programma van Eurovision Village aan Pier Head in Liverpool krijgt vorm. Vanaf vrijdag 5 mei tot en met de dag van de grote finale op zaterdag 13 mei kan iedereen in het fandorp terecht. Daar zullen tot ongeveer honderd acts te zien zijn. Het volledige programma is bekend.

Al is het event alleen de eerste acht dagen (van de negen) gratis. Wie bijvoorbeeld de finale op zaterdag op groot scherm wil zien, moet een ticket kopen van 15 pond. Dat kan vanaf 14 april (ondertussen is dit uitverkocht). Een deel van Eurovision Village wordt Discover Ukraine-gebied, waar Oekraïense creatievelingen gevierd zullen worden en waar een heleboel Europese voeding en drank geproefd kan worden.

Themadagen mét kroning Charles

Iedere dag waarop het Village geopend is, is opgebouwd rond een thema. De eerste dag wordt dat Welcome to Eurotopia. De huidige Songfestivalwinnaars, Kalush Orchestra, openen het fandorp. Daarna is het de beurt aan een groep van Oekraïense en Britse muzikanten, met Natalie McCool, Stealing Sheep, Helleroid, Krapka;KOMA en Iryna Muha. Een dag later, op 6 mei, opent Eurovision Village met de kroning van de Britse koning Charles op groot scherm. Daarna is het de beurt aan artiesten uit het Songfestivalverleden om op te treden. Ook deze dag is er The Royalty Ball, een spektakel van kostuum, gechoreografeerde dans en het beste van de mode van het noordwesten.

Viering van nieuwe muziek en Oekraïne

Op 7 mei, een feestdag in het Verenigd Koninkrijk, is er Firstival. Uiteraard is ook deze dag weer gevuld met optredens, van onder andere neojazzzinger Ni Maxine, Mic Lowry en het House Gospel Choir. Maandag 8 mei is gewijd aan Oekraïne onder de noemer This Is Ukraine. Eerst wordt het beste van nieuwe muziek voorgesteld, georganiseerd door BBC Introducing, met daarna een resem Oekraïense artiesten waaronder Antytila, Go_A (ESF 2020 en 2021), alyona alyona en Jerry Heil.

Night at the Opera

De dag van de eerste halve finale, 9 mei, wordt geopend door English National Opera does Eurovision. Het ENO Chorus and Orchestra brengt samen met voormalige Songfestivaldeelnemers en internationale operasterren klassieke arrangementen van sommige van de grootste Songfestivalhits. Het thema van deze dag is dan ook Night at the Opera.

Dag zes van de feestelijkheden (10 mei) wordt genoemd naar de slogan van het festival dit jaar, United by Music. The National Lottery and Music Venue Trust brengt een programma van muziekiconen en artiesten op de rand van de grote doorbraak. The Lightning Seeds, Girls Don’t Sync, Miles Kane en Michael Aldag

QIRIM

Op de dag van de tweede halve finale stelt Songfestivalwinnares Jamala haar nieuwe album QIRIM, geïnspireerd door de folkliedjes van de Krim, voor. Ze doet dat samen met de BBC Philharmonic. De voorlaatste dag van het hele gebeuren, 12 mei, is EuroEve. Eerst treden de Songfestivallegendes van TikTok op, daarna is het vrouwen boven. Onder andere Sophie Ellis Bextor treedt op en er is het allerlaatste optreden van Charlotte Church’s Late Night Pop Dungeon. Ook Fleur East, bekend van onder andere het lied Sax, komt langs om op te treden.

Finale

De dag van de finale wordt een mega line-up van popartiesten beloofd. Zo komen Katrina van Katrina & The Waves en The Vengaboys optreden. Ook Brooke (Ierland, ESF 2022) zal te horen en te zien zijn. Dit is de enige dag waarvoor tickets nodig zijn om erbij te kunnen zijn. Ondertussen zijn die, jammer genoeg voor wie er geen heeft, uitverkocht. Voor wie er wel heeft en nog vragen heeft, kan op de officiële website terecht. Ook twintig van de deelnemende artiesten aan het Songfestival dit jaar treden doorheen de week op. Het volledige programma met de exacte tijdstippen is te vinden op de site van Visit Liverpool,