Liverpool 2023

LIVERPOOL 2023EBU

Vakjury’s stemmen niet meer mee in halve finales Songfestival

De resultaten in de halve finales van het Songfestival 2023 worden volledig bepaald door kijkers thuis – ook uit niet-deelnemende landen. Dat maakte de EBU bekend in een persbericht.

Grote verrassing vanuit de organisatie van het Eurovisiesongfestival: het stemsysteem gaat vanaf 2023 opnieuw deels op de schop. Sinds 2010 werd de uitslag in zowel de twee halve finales als de finale bepaald voor de helft bepaald door vakjury’s en kijkers thuis. Maar vanaf volgend jaar geldt dat dus niet meer in de liveshows van dinsdag en donderdag. Enkel de televoters duiden de tien finalisten uit de twee halve finales aan. De jurystemming wordt er volledig geschrapt. Het is dus ook niet meer zo dat de jury’s er wel nog een tiende finalist mogen aanduiden, zoals dat het geval was in 2008 en 2009.

In de finale van het Songfestival blijft de mix van jury- en publieksstemming dus nog wél overeind. Ook de puntentelling zoals we ze sinds 2016 kennen, met eerst alle punten van de vakjury’s per land en vervolgens de publiekspunten in bulk aangekondigd, blijft overeind.

Globalisering

Er is nog een andere opmerkelijke wijziging. De uitslag van het Songfestival 2023 wordt namelijk niet enkel bepaald door kijkers en juryleden uit de in totaal 37 deelnemende landen. Kijkers uit elk ander land wereldwijd zullen via een onlineplatform kunnen meestemmen door zich te registreren met een kredietkaart om hun land van herkomst te verifiëren. Zowel in de twee halve finales als de finale krijgen de punten van de ‘internationale’ televoting het gewicht van één stemmend land, oftewel een puntenset van een tot en met twaalf punten.

Tegelijkertijd is er geen sprake van een internationale vakjury. Dat betekent dus dat ook in de finale van het Songfestival 2023 de stem van de kijker iets zwaarder zal doorwegen dan die van de juryleden.

Tegen onregelmatigheden

De koerswijziging van de EBU en de Reference Group van het Songfestival komt niet uit de lucht gevallen. In het EBU-persbericht dat de aanpassingen wereldkundig maakt wordt letterlijk verwezen naar de ‘ongeëvenaarde aard van de onregelmatigheden in de stemming van 2022’, waarbij punten van verschillende vakjury’s ongeldig werden verklaard. Een werkgroep van EBU-leden onderzocht manieren om ‘de integriteit van het evenement’ te bewaren, en de aankondigingen werden goedgekeurd en gaan dus vanaf volgend jaar in werking.

EBU grijpt in na “onregelmatige stempatronen” tijdens Songfestival 2022