Malmö 2024

MALMO 2024ALGEMEEN

Dit was 6e repetitiedag Songfestival 2024 in Malmö

We zijn nog amper vijf dagen verwijderd van de eerste halve finale van het 68e Eurovisiesongfestival. Intussen zijn alle kandidaten in Malmö aangekomen om zich volop voor te bereiden op het grote moment; schitteren op Europa’s grootste podium. Songfestival.be brengt elke dag om 19.00 uur een overzichtsartikel met de laatste updates over de repetities.

De eerste negen landen uit de tweede halve finale mochten vandaag voor een tweede keer de arena in. In tegenstelling tot de eerste repetitieronde krijgen de kandidaten nu maar twintig minuten tijd. De kledij die we te zien krijgen betekent niet hoofdzakelijk de definitieve outfit te zijn. Net zoals gisteren verwachten we op het einde van de dag een officïële video op het YouTube-kanaal van Eurovision.tv. Daarin krijgen we een kort stukje te zien van hoe de act in beeld zal gebracht worden. Verschillende omroepen brachten in de loop van de dag via sociale media al bewegende beelden naar buiten.

play

Malta | Sarah Bonnici – Loop

Weinig of zelfs geen wijzigingen ten opzichte van haar eerste repetitie. Dat is wat we kunnen concluderen uit de beelden die vrijgegeven werden na Sarah’s tweede repetitie. De brunette dartelt vrolijk rond in haar zilverkleurige bodysuit. Heel sexy, maar het gros van de kijkers zal toch meer oog hebben voor de Mediterraanse halfnaakte lijven van de Maltese dansers. We geven het grif toe, het laat ons ook niet onberoerd.

EBU – Sarah Louise Bennett

@eurovisionxoxo 🇸🇪 Eurovision 2024: Second Rehearsal: 🇲🇹 Footage🔥 #eurovisionsongcontest #foryou #eurovision2024 #eurovision ♬ Loop – Sarah Bonnici

Albanië | Besa – Titan

‘Ik kan toch nooit tippen aan de puntschouders van Joost’, moet Besa uit Albanië gedacht hebben. Een vestimentaire wissel dus voor de zangeres. Besa verscheen vandaag op het podium in een titaniumkleurig pakje. Ook de danseressen hebben hun discobroek uit de koffer gehaald.

EBU – Sarah Louise Bennett

Griekenland | Marina Satti – Zari

Ook de Grieken voegen op het eerste zicht geen nieuwe ingrediënten toe aan hun recept, dat volgens de bookmakers door veel kijkers gesmaakt zal worden. Marina wordt op het podium bijgestaan door drie mannelijke dansers en één danseres. De act oogt alvast heel strak en energiek.

EBU – Sarah Louise Bennett

Zwitserland | Nemo – The Code

Daar is die gekke roze stuiterbal uit de Alpen weer. De meningen over Nemo’s outfit zijn verdeeld. Dat verklaart misschien waarom Zwitserland vandaag bij de bookmakers naar een tweede plek gezakt is. Dat Nemo hoe dan ook een puike prestatie zal neerzetten met een topnotering voor Zwitserland, staat buiten kijf.

EBU – Alma Bengtsson

Tsjechië | Aiko – Pedestal

Ook Aiko uit Tsjechië zal stof doen opwaaien met haar kledijkeuze … alhoewel, veel stof heeft de pantyjurk van de zangeres niet om het lijf. En dat moeten we helaas ook zeggen over het nummer Pedestal. Een voetstukje nam de zangeres met Russische roots niet mee naar Malmö. Haar danseressen mogen de honneurs waarnemen om de zangeres omhoog te tillen. De kans dat ze deze krachttraining nog eens op zaterdag zullen moeten herhalen lijkt echter steeds kleiner te worden.

EBU – Sarah Louise Bennett

Oostenrijk | Kaleen – We Will Rave

Zoals we al in ons verslag van maandag schreven heeft Kaleen verschillende outfits meegenomen naar Malmö. Vandaag krijgen we dan ook een ander pakje te zien, waarmee ze ons doet denken aan Kylie Minogue en Madonna. De lange donkerblonde lokken van de Oostenrijkse choreografe hangen – in tegenstelling tot maandag – niet meer los. Kaleen had deze ochtend na het douchen duidelijk zin in een paardenstaartje. We zien in de strakke act een lichtspektakel met laserstralen. Genoeg om door te stoten naar de finale ? Dit kan een dubbeltje op zijn kant worden.

EBU – Sarah Louise Bennett

Denemarken | Saba – Sand

Op basis van de foto’s lijkt de Deense iets zelfverzekerder voor de dag te komen dan maandag. Geen verrassingen tijdens het optreden van Saba. Haar act was dan ook al kant-en-klaar in de finale van Dansk Melodi Grand Prix. We krijgen een close-up van Saba die in een clair-obscur-setting zandkorrels door haar hand laat glijden. Een prachtig beeld dat perfect dienst zou doen op de affiche van een museum voor schone kunsten.

EBU – Sarah Louise Bennett

Armenië | Ladaniva – Jako

Er lijkt meer volk dan toegelaten te staan op het podium tijdens het optreden van Ladaniva. Schijn bedriegt. De Armenen maken gretig gebruik van LED-schermen om frontzangeres Jaklin een keer of zeven te projecteren. Repetitieve elementen zijn dan ook eigen aan dit aanstekelijke deuntje. Wij zijn de tel kwijtgeraakt hoeveel keer La lai lai lai weerklinkt in de zaal.

EBU – Sarah Louise Bennett

Letland | Dons – Hollow

Wie vandaag als laatste voor de tweede keer het podium op mocht, is Dons uit Letland. Veel dons is er bij de Letse versie van Mr. Propre niet te zien. Zowel de schedelpan als de blauwe body van de zanger zijn erg glad. Net zoals Oostenrijk maakt Letland gebruik van een geometrische figuur met lichtstralen. De pyramide ging naar Kaleen, Dons doet het met een cirkel.

EBU – Sarah Louise Bennett

Daarnaast was het vandaag ook een belangrijke dag voor de Big 5 en gastland Zweden. Nieuw dit jaar is dat deze landen hun nummers al een eerste keer ten berde zullen brengen tijdens één van de twee halve finales. Deze zes landen repeteerden daarom vandaag voor de eerste keer. Hieronder een overzicht.

Verenigd Koninkrijk | Olly Alexander – Dizzy

Olly Alexander had spektakel beloofd en dat krijgen we wel degelijk te zien tijdens de opvoering van Dizzy. Dat het Eurovisiesongfestival nu eenmaal een gayvriendelijk feestje is, heeft de Brit goed begrepen. Samen met zijn vier halfnaakte dansers voert de zanger een homo-erotische act op in de douches van een boksclub. Of dit in alle landen even toegankelijk zal zijn, lijkt ons twijfelachtig. Dat Dizzy echter de guilty pleasure wordt van heel wat fans, staat als een paal boven water.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Verenigd Koninkrijk:

@eurovision @Olly Alexander has us feeling a certain type of way with all that hanging around… let’s call it Dizzy 🇬🇧 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Duitsland | Isaak – Always on the Run

Na het Brits feestje lijken we als zondaars ter helle zijn nedergedaald tijdens het optreden van Isaak. De Duitser zet namelijk het hele podium in de fik. Geen wonder dat je on the Run zou gaan. De Duitser wordt op het podium bijgestaan door vier backing vocals, een brandende ton van enkele boze ACV-manifestanten en een zwart zeteltje uit de wachtkamer van een Zweedse therapeut. Hoewel de Duitsers met al dat vuur de temperatuur omhoog willen krikken, worden wij er toch niet warm van. Sorry, Isaak!

TikTok-snippet Duitsland:

@eurovision @ISAAK sets the stage alight at his very first rehearsal for Germany 🇩🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Zweden | Marcus & Martinus – Unforgettable

Ook het organiserend land mag vandaag eens proeven van de sfeer op het podium in Malmö. Een grote dag voor de jonge Noorse tweeling die dit jaar Zweden vertegenwoordigt. De broertjes lijken zich wel te vermaken tijdens hun videospelletje op het podium. Het gevaar in deze act is dat er te weinig interactie zal zijn met het publiek én de kijker thuis. Voor de rest; kwalitatieve Zweedse pop, maar zonder meer.

EBU – Corinne Cumming

TikTok-snippet Zweden:

@eurovision @Marcus & Martinus had their first rehearsal at Malmö Arena and it’s one we won’t be forgetting in a hurry 🇸🇪 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Frankrijk | Slimane – Mon amour

Vlak voor de pauze is het de beurt aan Slimane. De Fransen kiezen voor een minimalistisch decor met heel veel wit. De vloer, de micro en ook de kleren van Slimane, alles is gehuld in de kleur van de hoop. De hoop op de overwinning? Het zou zomaar kunnen. Uit de eerste beelden lijken er tijdens het optreden van Slimane heel wat close-up-shots genomen te worden, wat ons dan (met heimwee) doet terugdenken aan Barbara Pravi, die drie jaar geleden knap tweede werd. Doet Slimane dit jaar nog beter?

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Frankrijk:

@eurovision Je rejoue la scène… That’s how good @Slimane first rehearsal was 🇫🇷 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Spanje | Nebulossa – Zorra

De ouderdomsdeken van deze editie komt als voorlaatste aan de bak. De 55-jarige Mery vormt samen met keyboardspeler Mark het duo Nebulossa. We worden met deze act teruggekatapulteerd naar de eighties, gigantische pofmouwen inclusief. Wie naar de finale van Benidorm Fest gekeken heeft, zal merken dat heel veel elementen netjes overgenomen zijn voor het optreden in Malmö. De knielaarzen van de dansers konden misschien nog net in de handbagage van de Spaanse zangeres. Voor de rode sofa zal de betere verhuisfirma haar diensten verleend hebben.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Spanje:

@eurovision @NEBULOSSA have arrived to Malmö exactly as we'd hoped – más ZORRA todavía 🇪🇸 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Italië | Angelina Mango – La noia

Als allerlaatste vandaag is Angelina Mango uit Italië aan de beurt. Wat meteen in het oog springt, is de drukke achtergrond met rozen en print op de pakjes van zowel de zangeres zelf als de danseresjes. Wellicht onbedoeld creëren de Italianen een kameleoneffect. Het is met momenten zoeken naar de zangeres tussen de kledij, achtergrond en decorstukken. Misschien had de setting toch een tikkeltje ‘saaier’ gemogen.

EBU – Sarah Louise Bennett

TikTok-snippet Italië:

@eurovision Will the queen please take the throne… @angelinamango__ makes her entrance onto the rehearsal stage 🇮🇹 #Eurovision2024 ♬ original sound – Eurovision

Met de eerste repetitieronde van de Big Five en het gastland Zweden hebben we elk land nu al minstens één keer aan het werk gezien. Tijdens de repetitie van morgen, vrijdag 3 mei, zijn de laatste zeven landen uit de tweede halve finale voor een tweede keer aan zet.