Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Ook Songfestival voor kunstmatige intelligentie in Nederland

Het Eurovisiesongfestival van EBU vindt plaats in mei in Rotterdam, dat wisten we al, maar nu is ook bekendgemaakt dat een maand eerder een Songfestival voor kunstmatige intelligentie plaatsvindt. Het wordt georganiseerd door omroepen VPRO en NPO.

Dat nieuws werd bekendgemaakt door Karen van Dijk, hoofdredacteur van het AI Songcontest voor de VPRO. Ploegen van muzikanten, artiesten, wetenschappers en programmeurs zullen onderzoeken hoe creatief kunstmatige intelligentie (AI) is. De ploegen uit onder andere Australië, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, Polen en Zweden zullen ook zelf creatieve inbreng hebben. Experts in kunstmatige intelligentie en het internationale publiek zullen kunnen stemmen.

Ideale Songfestivallied

Vanaf 10 april kan iedereen gedurende vijf afleveringen volgen op het YouTube-kanaal van 3FM hoe de ploegen een lied proberen schrijven. Ze krijgen daarvoor een basisset met elementen die in het ideale Songfestivallied zouden zitten. De ploegen zouden het werk ook volledig door de AI kunnen laten doen, maar muzikanten hebben nog altijd liefst eigen inbreng. Horen we binnenkort een Songfestivallied dat mee geschreven is door kunstmatige intelligentie? (Zijn daar zelfs al regels voor in het reglement van EBU?) Zal het zo wel heel gemakkelijk worden om het Eurovisiesongfestival te winnen?

Hieronder alvast een voorbeeld van een Songfestivallied dat volledig geschreven werd door artificiële intelligentie, Blue Jeans and Bloody Tears.