Junior 2023

JUNIOR 2023

Dit is startvolgorde Junior Eurovisiesongfestival 2023

De zestien deelnemers van de 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival kennen allemaal hun startpositie van zondag! Na een openingsceremonie vol dans en zang, en enkele obligatoire interviews, was het tijd voor de fameuze loting. Tijdens de ceremonie werd geloot voor de plaats van Frankrijk en de landen die het festival mogen openen en afsluiten. De dertien andere landen moesten nog enkele uren in spanning afwachten.

Het Junior Eurovisiesongfestival 2023 is nu écht begonnen! Eerder vandaag vond de officiële opening plaats tijdens de openingsceremonie die werd gepresenteerd door Carla Lazzari (JESF 2019, Frankrijk) en Manon Théodet. Het iconische Hotel Negresco dat gelegen is op de Franse Rivièra deed dienst als locatie. Het eerste deel van die ceremonie was vooral gericht op het introduceren van alle zestien kandidaten. Elk deelnemend land kreeg dan ook hun momentje op de rode loper. Nadien was het tijd voor een streepje muziek. Alle Franse artiesten die in het verleden deelnamen aan het kinderfestival, met uitzondering van 2004, mochten voor de gelegenheid nog een keer hun nummer brengen. Hierbij werden ze, geheel aangepast aan de prachtige setting van de locatie waar de ceremonie plaatsvond, begeleid door een pianist.

Nadien kregen ook Christian Estrosi (burgemeester gaststad Nice) en Alexandra Redde-Ameil (delegatiehoofd Frankrijk ESF en uitvoerend producent voor het JESF 2023) het woord. “Vive la musique et vive l’Eurovision Junior 2023“, riep die laatste het Europese publiek toe. Ook Martin Österdahl, de Executive Supervisor van de EBU, mocht nadien het publiek toespreken.

De eigenlijke loting duurde maar een kleine tien minuten. Enkel Frankrijk en de landen die op zondag de show openen dan wel afsluiten kregen een positie via loting toegewezen. Spanje krijgt dit jaar de eer om de show op gang te trappen. In 2022 mocht Nederland de show openen, dit jaar mag het Nederlandse duo Sep & Jasmijn het spektakel afsluiten. Zij treden aan als zestiende. Frankrijk kwam dan weer terecht, via de onschuldige hand van Lissandro (JESF 2022, winnaar Frankrijk), op de twaalfde plaats.

De andere deelnemers kregen hun plek in de startvolgorde toegewezen achter gesloten deuren. De EBU en Franse omroep bepaalden namelijk zelf de plek van de andere 13 deelnemers. Deze toewijzing gebeurde niet op een willekeurige basis via loting, maar wel met het idee in het achterhoofd om een zo aangename en gevarieerde show te creëren. Hieronder vind je een volledig overzicht van de lijst.

De kers op de taart volgde na de loting: alle deelnemers van 2023 brachten samen met de voormalige Franse deelnemers (Angélina, Carla, Valentina, Enzo en Lissandro) het themalied van deze editie genaamd Heroes. Wie de openingsceremonie heeft gemist, kan deze via onderstaande link (her)bekijken.

play

Advertentie