Junior 2023

JUNIOR 2023

Vanmiddag: Junior Eurovisiesongfestival 2023

De Franse omroep stak na de overwinning van Lissandro in december 2022 niet onder stoelen of banken dat ze de volgende editie maar al te graag zelf wilde organiseren. In april 2023 liet de EBU deze wens in vervulling gaan, vandaag krijgen we de praktische uitwerking ervan: de apotheose van de 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival. Als Belg kan je de show volgen via deze link op het YouTube-kanaal van Junior Eurovision of via de zenders NPO 3, France 2 of het Duitse KiKA. Afspraak om 16.00 uur!

Vandaag is het de dag van de waarheid voor enkele jonge talentjes in Europa: de finale van het Junior Eurovisiesongfestival 2023. Plaats van de afspraak dit jaar is het Palais Nikaïa, een complex in de Zuid-Franse stad Nice. Live vanuit het mooie Nice treden zestien landen aan om te strijden voor de felbegeerde overwinning. Hoewel het uitgangspunt van het Eurovisiesongfestival, zijnde het principe dat het winnende land het festival het jaar daarop moet organiseren, niet geldt voor het kinderfestival, was al snel duidelijk dat de Franse omroep na de overwinning van Lissandro in 2022 opnieuw de organisatie in handen wilde nemen.

Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat de Fransen het festival organiseren. Daarnaast is het de eerste keer sinds 2019 dat het festival niet in een hoofdstad plaatsvindt, al moet dit enigszins genuanceerd worden. In de officiële berichtgeving en het promotiemateriaal voor het Junior Eurovisiesongfestival 2021 werd ‘Parijs’ als gaststad vermeld, terwijl de locatie die in 2021 werd gebruikt in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt was gelegen.

België bedankt al sinds 2013 voor het kinderfestival. Het festival wordt in België dan ook niet meer uitgezonden op de openbare omroep. Al onze buurlanden, met uitzondering van Luxemburg, zullen wel schitteren op het podium. Wie live wil kijken, zal dus zijn toevlucht moeten nemen op het YouTube-kanaal van Junior Eurovision. Als je liever via televisie kijkt, kan je vanmiddag afstemmen op de Nederlandse zender NPO 3, de Franse zender France 2 of de Duitse zender KiKA De show op NPO3 wordt van commentaar voorzien door Bart Arens (dj) en Matheu Hinzen (JESF 2019, Nederland)

Presentatoren en interval acts – Opgelet: spoilers!

De show van vanmiddag zal worden gepresenteerd door Laury Thilleman en Olivier Minne. Die laatste naam doet misschien wel een belletje rinkelen. Olivier was namelijk al één van de presentatoren tijdens het Junior Eurovisiesongfestival 2021. Laury is nieuw op het (Junior) Eurovisiesongfestival. Ze is een Franse actrice, journaliste, model, presentatrice en voormalig Miss France. De Franse influencer Ophenya, die meer dan 800 000 volgers heeft op Instagram, wordt de digitale ambassadeur van deze editie. Afgelopen week maakte ze heel wat digitale content voor het Junior Eurovisiesongfestival en was ze ook live aanwezig in de arena in Nice. Vandaag zal je haar waarschijnlijk ook zien verschijnen op het grote podium en in de greenroom bij de kandidaten.

De opening van de show zal worden verzorgd door alle deelnemers samen. Zij brengen namelijk al meteen het themalied van deze editie genaamd Heroes. Niet toevallig verwijst de titel naar de gelijknamige slogan voor de editie van 2023. Wie je vandaag ook zeker op je scherm zult zien verschijnen is de winnaar van vorig jaar. Lissandro (JESF 2022, Frankrijk) brengt zijn Oh Maman! nog een keer opnieuw, het nummer dat vele harten in Europa in december 2022 wist te veroveren. Ook Amir (ESF 2016, Frankrijk) zal op het podium verschijnen als interval act. Hij brengt niet enkel zijn Songfestivalnummer J’ai Cherché, maar ook zijn nieuwe single Il y a. Eindigen zouden we doen met een boodschap voor vrede en het nummer We Are The World.

De stemming

Net zoals bij het Eurovisiesongfestival bestaat het stemsysteem uit twee delen: de juryleden en de kijker thuis. Beide groepen hebben elk voor vijftig procent inspraak in de einduitslag. Er zijn wel enkele grote verschillen: twee van de juryleden zijn kinderen tussen de 10 en 15 jaar, er is geen televoting per telefoon, maar enkel via een online voting platform. Daarnaast is het verplicht om op drie landen te stemmen én is het toegelaten om op jouw eigen land te stemmen. Ook voor Belgen en andere inwoners uit niet-deelnemende landen is deze online voting interessant, want ook zij kunnen online stemmen. De nationale jury van elk deelnemend land heeft zaterdagavond tijdens de juryfinale hun stem mogen uitbrengen.

Op vrijdag 24 november werd het online voting platform voor de kijker thuis een eerste maal geopend. Wie dit artikel leest voor zondag 26 november 15.59 uur kan nog snel via deze link stemmen. Om 16.00 gaan de lijnen dicht en start de show in de Zuid-Franse stad Nice. Als alle zestien deelnemers met hun liedjes hebben opgetreden gaat de stemming opnieuw open. Je krijgt dan vijftien minuten de tijd om nog eens je stem uit te brengen. Ook tijdens deze stemming zal je verplicht worden om voor drie landen te stemmen én kan je opnieuw op jouw eigen land stemmen.

Deelnemers

Net zoals vorig jaar zullen zestien landen deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival. Voor het eerst sinds 2020 zien we nog een keer een debutant verschijnen op het kinderfestival. Estland, de enige Baltische staat die nog nooit op het Junior Eurovisiesongfestival verscheen, staat voor het eerst op de deelnemerslijst. Duitsland debuteerde in 2020, maar nam na twee deelnames een pauze. Ook zij zijn er dit jaar opnieuw bij. Dat er een nieuwkomer en een terugkerend land op de deelnemerslijst staan, wil meteen ook zeggen dat we vaarwel zeggen aan twee landen die er vorig jaar wel bij waren. Servië slaat dit jaar een jaartje over omwille van financiële redenen. Kazachstan geeft er ook de brui aan, al zullen zij het festival wel nog uitzenden. Wie vanavond op het eerste schavot prijkt, zal zijn of haar naam mogen toevoegen aan onderstaand lijstje.

play

Leuk weetje trouwens: het is de eerste keer in de geschiedenis dat alle zogenaamde Big Five landen (Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk) die een bevoorrechte positie verkrijgen op het Eurovisiesongfestival, aanwezig zullen zijn op het kinderfestival in eenzelfde editie.

Voor de laatste Belgische inzending moeten we al terug naar 2012 toen Fabian ons met zijn Abracadabra een vijfde plaats bezorgde. Nederland doet wel nog altijd mee. De band tussen onze noorderburen en het kinderfestival lijkt sterk, want het is het enige land in Europa dat aan alle edities heeft deelgenomen. Onze noorderburen worden dit jaar vertegenwoordigd door het duo Sep & Jasmijn met het nummer Holding On To You. De twee jonge talenten treden aan als zestiende, en mogen dus de show afsluiten vanmiddag.

In onderstaand overzicht zijn alle deelnemers met hun liedjes terug te vinden in volgorde van optreden.

Advertentie