Junior 2023

JUNIOR 2023

Wie wint het Junior Eurovisiesongfestival 2023? De kanshebbers

Na een week gevuld met repetities, persconferenties, interviews, feestjes en nog zoveel meer, is het eindelijk zover: de jonge talenten mogen vandaag optreden voor een volle zaal en miljoenen kijkers voor de buis. Na vandaag kennen we de winnaar van de 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival, maar wie van de deelnemers maakt nu het meeste kans? In dit artikel geven we een kort overzichtje.

Wie mag de felbegeerde trofee omstreeks 18.30 uur vanavond in de lucht steken? Het is een vraag waar op dit moment nog niemand het antwoord op heeft. Wel is geweten dat de strijd onverbiddelijk zal zijn. Er zijn immers zestien kanshebbers (foto) in de running voor die ene trofee. Een voorspelling doen is altijd lastig, zeker bij het Junior Eurovisiesongfestival waar wordt gewerkt met een online stemsysteem en mensen op hun eigen land mogen stemmen. In wat volgt proberen we toch enkele potentiële kanshebbers eruit te pikken. Helemaal onderaan dit artikel vind je een overzicht van de repetities en een sneak peek van elk deelnemend land.

Frankrijk

Laten we van start gaan met het gastland van de 21ste editie: Frankrijk. Onze zuiderbuur doet het sinds hun terugkeer in 2018 uitstekend op het kinderfestival. Ze waren tot nu toe altijd vaste klant in de top 5. Ook dit jaar lijken ze opnieuw de succesformule gevonden te hebben. Zoé Clauzure zal met haar Cœur ongetwijfeld een hele hoop harten veroveren in Europa vanmiddag. De jonge zangeres staat op het podium in een roze glitterjurk, de melodie blijft hangen en tijdens het optreden doet ze een paar mooie uithalen. Beginnen doet Zoé trouwens aan een – hoe kan het ook anders – roze piano in de vorm van een hart, waar ze naar het einde toe zelf op zal staan. De wedstrijd moet nog afgewerkt worden en het gezegde luidt dat we het vel van de beer niet mogen verkopen voordat hij geschoten is… Al zou het ons in ieder geval sterk verbazen mocht dit buiten de top vijf vallen.

Mocht Zoé het kinderfestival uiteindelijk winnen, schrijft ze trouwens geschiedenis voor Frankrijk. Na eerdere overwinningen in 2020 en 2022, zou het de derde trofee voor Frankrijk worden. Enkel de Georgische omroep met overwinningen in 2008, 2011 en 2016 wist hen dat voor te doen.

play

Armenië

We blijven in de sfeer van recente gastlanden (en winnaars) hangen. Ook Armenië lijkt dit jaar opnieuw een plaatsje in de hoogste regionen te gaan bemachtigen. Twee jaar geleden eindigde het land uit de Kaukasus op het hoogste schavot met Maléna, vanmiddag staan er vijf kleine Maléna’s op het podium die zich verenigd hebben onder de naam Yan Girls. Eén ding is duidelijk: de jonge meisjes hebben zich duidelijk laten inspireren door hun favoriete K-pop bands. Verwacht een energiek optreden met veel licht, een catchy song die blijft hangen in het hoofd én een draak op het podium. Eindigen doen we met de – ondertussen alom gekende – fameuze dance break, die we ook vaker tegenkomen op het Eurovisiesongfestival.

Net zoals het geval was voor Frankrijk, kunnen de jonge Armeniërs mogelijk geschiedenis schrijven. Ook voor hun zou het een derde overwinning worden, na eerdere overwinningen in 2010 en 2021.

play

Nederland

We begonnen met onze zuiderburen, we kijken ook graag even naar het noorden: wat zijn de kansen van Sep & Jasmijn? Voor Sep liepen de repetities niet van een leien dakje deze week. Hij voelde zich niet zo goed en, zoals je ziet in onderstaande video, spaarde zijn stem voor het grote moment van vandaag. Ondertussen zouden die problemen grotendeels opgelost zijn, althans voor zover we mogen uitgaan van signalen uit de zaal. In een peiling van gisteren onder de aanwezige persleden eindigde Nederland op een derde plek. De toeschouwers van de generale repetitie gisteravond zette Nederland dan weer op een vierde plek. Hoewel deze peilingen met een korreltje zout moeten genomen worden, zijn ze in zekere zin wel richtinggevend.

Nederland heeft een groot voordeel vanmiddag: ze mogen de show afsluiten, en dat doen ze dan ook op een heel mooie manier. Ze hebben zelfs een dj meegebracht. Een energiek optreden, het is misschien wel de rode draad doorheen deze editie van het Junior Eurovisiesongfestival. Zit een top 5 erin voor onze noorderburen? Of nog meer? Het wordt afwachten hoe Europa stemt.

play

Oekraïne

Als schattigheid een factor is bij het stemmen, dan wint de 9-jarige Anastasia Dymyd met gemak. Ze is één van de jongste deelnemers in dit deelnemersveld, maar hoeft zeker niet onder te doen voor haar oudere ‘conculega’s’. Ze brengt Kvitka, in het Nederlands wil dat zoveel zeggen als bloem. Het is een nummer over de hoop en de kracht, iets wat haar thuisland broodnodig heeft op dit moment. Ze zingt en danst, en de jonge zangeres doet dat allemaal op een zeer zuivere manier. Bewonderenswaardig, een ander woord weet ik er niet voor te vinden.

Ze komt vanmiddag als derde aan de beurt, of dat dit in haar voordeel dan wel nadeel is, is moeilijk te zeggen. In een klein deelnemersveld lijkt de impact van je plek in de startvolgorde mij eerder miniem te zijn. Winnen lijkt Anastasia mij niet te doen, een goede notering zou het toch wel moeten worden.

play

Verenigd Koninkrijk

De Britten staan sinds vorig jaar terug op het podium van het kinderfestival na een afwezigheid van 17 jaar. Ze werden in 2022 meteen vijfde in de eindnotering en wonnen zelfs de online stemming. Van een goede terugkeer gesproken! Dit jaar wordt het eiland vertegenwoordigd door de meidengroep STAND UNIQU3. Dat hun Back To Life een meezinger is met een catchy melodie weten we al sinds oktober. Ook live verliest het nummer die kracht niet volgens mij.

Wat mij betreft is er wel een ander ‘probleempje’: de effecten tijdens het optreden. Hoewel we natuurlijk nog maar een kort stukje hebben kunnen zien in onderstaande clip, vind ik dat er misschien sprake is van een overdaad aan effecten. Of er te weinig dan wel teveel effecten worden gebruikt is een zeer persoonlijke mening, misschien vindt het jeugdige publiek van het kinderfestival het net een meerwaarde. Afgezien van deze kleine bemerking, lijken de dames opnieuw een top vijf plaats voor het Verenigd Koninkrijk in de wacht te slepen.

play

Spanje

Eindigen doen we met de opener van vanmiddag: Sandra Valero uit Spanje. Haar missie is duidelijk: aan iedereen ‘Ik hou van u!’ zeggen, en dat in zoveel mogelijk verschillende talen. De titel van het nummer Loviu moet dan ook gelezen worden als het Engelse Love You. Hoewel haar startpositie bij lottrekking werd bepaald, kon het festival geen betere opener wensen. Sandra kreeg afgelopen week meer vertrouwen en dat zie je ook tijdens haar optreden. Een kleurrijk en energiek optreden met een opgewekte groep jonge talenten. Afsluiten doen de Spanjaarden met een beetje vuurwerk! Een goede notering zou toch tot de mogelijkheden moeten behoren.

play

De andere landen

Naast de zes bovenstaande landen, zijn er uiteraard nog tien andere jonge talenten die vandaag het beste van zichzelf zullen geven. Te denken valt bijvoorbeeld aan de loepzuivere Viola Gjyzeli uit Albanië, doorzetter Yulan uit Malta die na vier keer proberen haar thuisland mag vertegenwoordigen of Fia uit Duitsland die met haar Ohne Worte een mooie boodschap de wereld instuurt: woorden zijn niet altijd nodig om elkaar te begrijpen. De Duits-Chinese Fia is trouwens de eerste deelnemer ooit die een vorm van gebarentaal in haar inzending heeft verwerkt. Het nummer is iets ingetogener in vergelijking met de zes bovenstaande inzendingen, maar zou het verrassend goed kunnen doen.

Een kort overzicht van alle zestien talenten kan je in onderstaande video vinden.

play

Advertentie