Junior 2023

JUNIOR 2023

Komende week: Junior Eurovisiesongfestival 2023

De 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival 2023 staat komende zondag, 26 november, op de planning. Het wordt de tweede keer in de geschiedenis dat Frankrijk het festival organiseert. België is er al 11 jaar niet meer bij, al onze buurlanden, met uitzondering van Luxemburg,  staan wel weer aan de start.

Volgende week zondag is het eindelijk zover: de 21ste editie van het Junior Eurovisiesongfestival 2023. Plaats van de afspraak dit jaar is het Palais Nikaïa, een complex in de Zuid-Franse stad Nice. Hoewel het uitgangspunt van het Eurovisiesongfestival, zijnde het principe dat het winnende land het festival het jaar daarop moet organiseren, niet geldt voor het kinderfestival, was al snel duidelijk dat de Franse omroep na de overwinning van Lissandro (foto) in 2022 opnieuw de organisatie in handen wilde nemen.

Het is de tweede keer in drie jaar tijd dat het festival neerstrijkt op Franse bodem. Daarnaast is het de eerste keer sinds 2019 dat het festival niet in een hoofdstad plaatsvindt, al moet dit enigszins genuanceerd worden. In de officiële berichtgeving en het promotiemateriaal voor het Junior Eurovisiesongfestival 2021 werd ‘Parijs’ als gaststad vermeld, terwijl de locatie die in 2021 werd gebruikt in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt was gelegen.

Wie trouwens niet kan wachten op de liveshow van volgende zondag, kan via onderstaande link de openingsceremonie bekijken. Deze staat gepland op maandag 20 november om 17.00 uur. Wie al helemaal in de stemming wil komen, kan vanmiddag om 16.00 uur afstemmen op het officiële YouTube-kanaal van het Junior Eurovisiesongfestival waar een Rewatch Party van de vorige editie wordt georganiseerd.

play

Presentatoren

De openingsceremonie zal worden gepresenteerd door Carla Lazzari en Manon Théodet. Carla kan je misschien nog kennen van het Junior Eurovisiesongfestival 2019 waar ze met haar Bim Bam Toi op een vijfde plaats eindigde of van haar aandeel in de presentatie tijdens de editie van 2021.

De show van volgende zondag zal dan weer voor rekening genomen worden door Laury Thilleman en Olivier Minne. Die laatste was ook al te zien als presentator tijdens het Junior Eurovisiesongfestival 2021. Laury is nieuw op het Songfestivaltoneel. Ze is een Franse actrice, journaliste, model, presentatrice en voormalig Miss France. De Franse influencer Ophenya, die meer dan 800 000 volgers heeft op Instagram, wordt de digitale ambassadeur van deze editie. Naast de digitale content die ze komende week zal maken, zal Ophenya ook te zien zijn op het podium. De voorbereidingen in Nice zijn intussen in volle gang.

Deelnemers

Net zoals vorig jaar zullen zestien landen deelnemen aan het Junior Eurovisiesongfestival. Voor het eerst sinds 2020 zien we nog een keer een debutant verschijnen op het kinderfestival. Estland, de laatste Baltische staat die nog nooit op het Junior Eurovisiesongfestival verscheen, staat voor het eerst op de deelnemerslijst. Duitsland debuteerde in 2020, maar nam na twee deelnames een pauze. Ook zij zijn er dit jaar opnieuw bij. Dat er een nieuwkomer en een terugkerend land op de deelnemerslijst staan, wil meteen ook zeggen dat we vaarwel zeggen aan twee landen die er vorig jaar wel bij waren. Servië slaat dit jaar een jaartje over omwille van financiële redenen. Kazachstan geeft er ook de brui aan.

Leuk weetje: het is de eerste keer in de geschiedenis dat alle zogenaamde Big Five landen (Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk) die een bevoorrechte positie verkrijgen op het Eurovisiesongfestival, aanwezig zullen zijn op het kinderfestival in eenzelfde editie.

Voor de laatste Belgische inzending moeten we al terug naar 2012. Nederland doet wel nog altijd mee. Het is trouwens het enige land dat aan alle edities heeft deelgenomen. Onze noorderburen worden dit jaar vertegenwoordigd door het duo Sep & Jasmijn met het nummer Holding On To You. 

De live-uitzending en tickets

De show is op 26 november 2023 om 16.00 uur rechtstreeks te volgen op het YouTube-kanaal van het Junior Eurovisiesongfestival, evenals via de Nederlandse televisie op NPO3. Tickets zijn nog te koop via deze link.

In onderstaand overzicht vind je alle nummers van dit jaar terug.

play

AlbaniëAlbanië: Viola Gjyzeli - Bota Ime

play

ArmeniëArmenië: Yan Girls - Do It My Way

play

DuitslandDuitsland: FIA - Ohne Worte

play

EstlandEstland: ARHANNA - Hoiame Kokku

play

FrankrijkFrankrijk: Zoé Clauzure - Cœur

play

GeorgiëGeorgië: Anastasia & Ranina - Over The Sky

play

IerlandIerland: Jessica McKean - Aisling

play

ItaliëItalië: Melissa & Ranya - Un Mondo Giusto

play

MaltaMalta: Yulan Law - Stronger

play

NederlandNederland: Sep & Jasmijn - Holding On To You

play

Noord-MacedoniëNoord-Macedonië: Tamara Grujeska - Kazi Mi, Kazi Mi Koj

play

OekraïneOekraïne: Anastasia Dymyd - Kvitka

play

PolenPolen: Maja Krzyżewska - I Just Need A Friend

play

PortugalPortugal: Júlia Machado - Where I Belong

play

SpanjeSpanje: Sandra Valero - Loviu

play

Verenigd KoninkrijkVerenigd Koninkrijk: STAND UNIQU3 - Back To Life

Advertentie