Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

BBC: ‘Bekendmaking gaststad 2023 in herfst’

Op de bekendmaking van de gaststad voor het Eurovisiesongfestival 2023 moeten we deze zomer niet meer rekenen. Dat blijkt uit een persbericht dat de Britse openbare omroep BBC verspreid heeft om het proces voor de kandidaatstelling van steden officieel op te starten. Een beslissing wordt verwacht in de herfst.

Steden kunnen zich kandidaat stellen door een bid book in te sturen naar een daartoe bedoeld e-mailadres van BBC. Het proces zal plaatsvinden in twee rondes. Om in overweging genomen te kunnen worden, moeten steden aan een aantal minimumvoorwaarden voldoen. Die steden moeten aan kunnen tonen dat ze de capaciteit, de vaardigheden en de ervaring hebben om een evenement van deze schaal en complexiteit te kunnen organiseren. Als voorbeeld daartoe geeft BBC dat de arena van het afgelopen Songfestival plaats bood aan minstens 10000 mensen en een perscentrum. Ook genoeg hotels en een luchthaven moeten in de buurt zijn.

Lange lijst kandidaten

Van zodra EBU nog maar bekendmaakte in gesprek te zijn met BBC over een mogelijke organisatie in 2023, liet de ene na de andere Britse stad al weten interesse te hebben. Dat waren er maar liefst zeventien, zo schreven we eerder al. Ondertussen heeft de Welshe hoofdstad Cardiff echter laten weten geen bid book in te zullen dienen. Ambtenaren lieten weten dat de organisatie van het Eurovisiesongfestival zou vereisen dat te veel andere evenementen geannuleerd zouden moeten worden, schrijft BBC. In een gezamenlijk statement laten de gemeenteraad van Cardiff, de overheid van Wales en het Principality Stadium, waar het Songfestival door zou moeten gaan zijn, weten dat het niet mogelijk zou zijn een bid book in te dienen. ‘Cardiff heeft een heel sterke geschiedenis in het organiseren van grote evenementen en het stadion zou een natuurlijke keuze geweest zijn voor zo een significante productie.’ De stad was in gesprek met de BBC om de opties te bekijken, maar kon geen werkbare oplossing vinden.

Shortlist

Na de eerste ronde van het proces zal BBC een shortlist maken nadat het de kandidaatgaststeden beoordeeld heeft op basis van hun vermogen om aan de vereisten te voldoen en de antwoorden waaruit bekwaamheid en ervaring moet blijken. De Britse regering kan bij dit proces geraadpleegd worden, de uiteindelijke beslissing over de Songfestivalgaststad ligt bij EBU en BBC. Die beslissing wordt dus in de herfst verwacht.

Update 8 augustus: op vrijdag 12 augustus zal tijdens de BBC Radio 2 Breakfast Show al een shortlist bekendgemaakt worden.

Advertentie