Verenigd Koninkrijk

VERENIGD KONINKRIJK

Binnenkort ‘Belgisch’ rotatiesysteem voor Britse Songfestivalinzendingen?

Woensdag beslist de show ‘Eurovision: You Decide’ de Britse opvolger voor Lucie Jones. Voor de derde keer op rij zullen een vakjury en de kijker thuis kiezen wie de juiste kandidaat is. Als het van Schots parlementslid Alyn Smith afhangt, is het de volgende jaren anders.

Alyn Smith zei in een interview met de krant Sunday Herald dat hij het beu is dat de BBC, de Britse omroep, het Eurovisiesongfestival als een ‘belachelijk iets’ zou beschouwen. Hij gelooft ook dat BBC goede inzendingen zou weigeren omdat ze meer belang hechten aan spektakel. Smith wil weer meer aandacht voor de liedjes en heeft daarom een opmerkelijk voorstel gedaan aan de EBU.

Komt bekend voor

In het voorstel staat dat Smith graag een rotatiesysteem wil gaan hanteren als het om de keuze van de inzending gaat. Engeland, Schotland, Wales en NoordIerland zouden zo allemaal een kans krijgen een kandidaat te selecteren voor het muziekfestival. Dat wil zeggen dat er verschillende omroepen zoals BBC Scotland, UTV en S4C allemaal toch inspraak hebben in een inzending. Elk jaar zou een andere omroep de opdracht krijgen een kandidaat aan te brengen. In de praktijk zou het voorstel alvast haalbaar zijn, want al die Britse (deel)omroepen zijn actieve EBU-leden.

Komt dat bekend voor? Natuurlijk, wij in ons kleine landje doen hetzelfde: VRT en RTBF wisselen elk jaar om een gepaste kandidaat te vinden die België zal vertegenwoordigen, en die aanpak leverde ons toch alleszins geen windeieren op in de laatste drie Songfestivals. Ook in landen als Israël, Oekraïne en Rusland zijn er meerdere omroepen (zowel private als commerciële) die zich jaarlijks of afwisselend bezighouden met het Songfestival.

Op de kaart

Een laatste standpunt dat Alyn Smith innam, is dat er door de manier van omgaan met de wedstrijd van de BBC er zeer weinig aandacht komt van beroemde Engelse artiesten, terwijl zij volgens hem het Verenigd Koninkrijk terug op de kaart kunnen zetten.

De Sunday Herald ging op zoek naar gehoor bij de BBC en kreeg die ook, weliswaar in een eerder droge verklaring: ‘De BBC is lid van de EBU en dusdanig verantwoordelijk voor de inzending van het Eurovisiesongfestival.’

Krijgt ongetwijfeld nog een vervolg. Ben jij het ermee eens dat deze aanpak het imago van het Verenigd Koninkrijk op het Songfestival kan opkrikken?

 

Advertentie