Israël

ISRAELMALMO 2024

Zo klinkt ‘Hurricane’, nummer waarmee Israël deelneemt aan Songfestival 2024

Tijdens een speciale tv-show stelde de Israëlische omroep KAN deze avond Hurricane voor. Dat is het nummer waarmee Eden Golan haar thuisland zal vertegenwoordigen in Malmö. Eden wist begin februari de wedstrijd HaKokhav HaBa te winnen en werd  daarmee automatisch de Israëlische kandidate voor de nakende editie van het Eurovisiesongfestival.

De afgelopen weken en dagen vloeide al heel wat inkt over de deelname van Israël aan het Songfestival. October Rain, het oorspronkelijke nummer waarmee Eden zou deelnemen, werd door de EBU geweigerd wegens ‘te politiek geladen‘. Ook de tweede inzending, met als titel Dance Forever, zou verwijzen naar het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering, waarbij 364 doden vielen. Bijgevolg werd ook dat lied door de EBU afgekeurd.

Presidentiële tussenkomst

Het zag er enige tijd naar uit dat we Israël dit jaar niet op het Songfestival zouden zien, omdat de Israëlische omroep KAN aanvankelijk weigerde om het lied aan te passen. Uiteindelijk mengde zelfs president Yitzhak Herzog zich in het debacle omdat hij een deelname van Israël aan het Songfestival van kapitaal belang vindt.

KAN zwichtte uiteindelijk onder de aanhoudende druk en herwerkte het lied naar Hurricane, een nummer over een jong meisje dat uit een persoonlijke crisis komt en haar problemen overwonnen heeft.

Hieronder kun je de Israëlische inzending beluisteren:

play

Schrijf je in voor onze Songfestival.be-quiz en win concerttickets voor Franse Songfestivalkandidaat Slimane! Alle info vind je in onderstaand artikel:

Schrijf je in voor 5e Songfestival.be-quiz en win tickets voor Slimane!

Advertentie