Italië

ITALIE

Dit zijn de 20 ‘Campioni’ van ‘Sanremo 2018’

Op de Italiaanse televisie zijn de twintig kandidaten bekendgemaakt die deelnemen aan de ‘kampioenencategorie’ van het Italiaanse muziekfestival van Sanremo, waarvan de winnaar de kans krijgt naar het Eurovisiesongfestival te gaan.

De 68e editie van het Festival della Canzone Italiana di Sanremo vindt plaats tussen dinsdag 6 en zaterdag 10 februari volgend jaar, over vijf opeenvolgende avonden. Twintig Campioni ofwel gevestigde artiesten nemen deel, en blijven allemaal de hele week in de running om te winnen. Doorheen de week brengen ze hun nieuw lied verschillende malen en kan er elke dag gestemd worden. In de finale gaat de top drie door naar de superfinale, waaruit de winnaar wordt gekozen. Televoting, een vakjury en afwisselend een persjury en muzikantenjury bepalen de uitslag. De winnaar wordt aangeboden Italië te vertegenwoordigen op het Songfestival, maar mag weigeren. In dat geval zoekt de RAI intern naar een geschikte kandidaat.

Verschillende kandidaten namen al deel aan Songfestival

Eén van de kandidaten is Nina Zilli (foto), die Italië in 2012 vertegenwoordigde en negende werd met L’amore è femmina (Out of Love). Ook Riccardo Fogli en Luca Barbarossa hebben Songfestivalervaring: de zangers werden respectievelijk in 1983 gedeeld elfde met het lied Per Lucia en in 1988 twaalfde met Vivo (Ti scrivo). Dan is er ook nog Enrico Ruggeri, die met zijn rockband Decibel deelneemt. Ruggeri werd in 1993 twaalfde op het Songfestival met zijn liedje Sole d’Europa.

Vooral AnnalisaGiovanni Caccamo, Mario Biondi, Max Gazzé, Noemi en Ornella Vanoni zijn de grote kleppers in deze selectie. Ornella Vanoni maakt zich op voor haar negende deelname. De zangeres is intussen 83 jaar en heeft de langstlopende zangcarrière in Italië. Ze startte in 1956 al met zingen. Haar carrière is dus even oud als het Songfestival. André Vermeulen schreef op Facebook al dat hij uitkijkt naar haar deelname volgend jaar.

De volledige deelnemerslijst:

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Luca BarbarossaPassame er sale7
2Red CanzianOgnuno ha il suo racconto15
3The Kolors Frida 9
4Elio & le Storie TeseArrivederci20
5Ron Almeno pensami4
6Max GazzéLa leggenda di Cristalda e Pizzomunno6
7Annalisa Il mondo prima di teQ
8Renzo Rubino Custodire13
9Decibel Lettera dal duca16
10Ornella Vanoni met Bungaro & PacificoImparare ad amarsi5
11Giovanni CaccamoEterno10
12Lo Stato SocialeUna vita in vacanzaQ
13Roby Facchinetti & Riccardo FogliIl segreto del tempo18
14Diodato & Roy PaciAdesso8
15Nina Zilli Senza appartenere17
16Noemi Smettere mai di cercarmi14
17Ermal Meta & Fabrizio MoroNon mi avete fatto nienteQ
18Mario BiondiRivederti19
19Le VibrazioniCosì sbagliato11
20Enzo Avitabile & Peppe ServilloIl coraggio di ogni giorno12

Dit jaar eindigde Francesco Gabbani op een zesde plaats in Kiev met Occidentali’s Karma, ondanks het feit dat hij voor de finale de te kloppen favoriet voor de eindzege was.

Advertentie