Italië

ITALIE

Vanavond start ‘Sanremo 2018’

Om 20.35 uur vanavond start de 68e editie van het Festival della Canzone Italiana di Sanremo, in de volksmond beter bekend als het Festival van Sanremo.

Er doen acht artiesten mee in de categorie Nuova proposte voor nieuwkomers, maar voor Songfestivalfans is uiteraard vooral de categorie Campioni van belang. De eindwinnaar van die groep krijgt het voorrecht om namens Italië deel te mogen nemen aan het Eurovisiesongfestival. Hij/zij mag evenwel voor die eer bedanken, en in dat geval gaat de Italiaanse omroep RAI zelf op zoek naar een geschikte kandidaat binnen het deelnemersveld.

De liveshows starten om 20.35 uur op RAI1 en duren allen tot na middernacht. Die zender is in Vlaanderen te bekijken via kanaal 180 bij Telenet en kanaal 285 bij Proximus.

Vijf avonden

Dit jaar zitten er twintig artiesten in de Campioni-reeks, die allemaal tijdens de vijf avonden van de wedstrijd in de competitie blijven. Vanavond brengen ze allemaal voor het eerst hun lied, morgen en overmorgen tien ervan opnieuw, vrijdag alle twintig in duet met een andere artiest, en zaterdag in de finale uiteindelijk zingen ze allen nog een laatste maal. Er kan vijf avonden lang gestemd worden door de Italiaanse kijkers, een vakjury en afwisselend een persjury en een muziekpoll, en alle stemmen worden zaterdagavond opgeteld om drie superfinalisten te bepalen. De winnaar van die stemming wordt de 68e winnaar van Sanremo en zien we misschien terug in Lissabon.

Het deelnemersveld van de Campioni vind je hieronder terug, en het bevat niet minder dan vier ex-Songfestivalkandidaten: Nina Zilli (foto) vertegenwoordigde haar in 2012 en werd negende met L’amore è femmina (Out of Love). Ook Riccardo Fogli en Luca Barbarossa hebben Songfestivalervaring: de zangers werden respectievelijk in 1983 gedeeld elfde met het lied Per Lucia en in 1988 twaalfde met Vivo (Ti scrivo). Dan is er ook nog Enrico Ruggeri, die met zijn rockband Decibel deelneemt. Ruggeri werd in 1993 twaalfde op het Songfestival met zijn liedje Sole d’Europa.

#Deelnemer(s)NummerPlaats
1Luca BarbarossaPassame er sale7
2Red CanzianOgnuno ha il suo racconto15
3The Kolors Frida 9
4Elio & le Storie TeseArrivederci20
5Ron Almeno pensami4
6Max GazzéLa leggenda di Cristalda e Pizzomunno6
7Annalisa Il mondo prima di teQ
8Renzo Rubino Custodire13
9Decibel Lettera dal duca16
10Ornella Vanoni met Bungaro & PacificoImparare ad amarsi5
11Giovanni CaccamoEterno10
12Lo Stato SocialeUna vita in vacanzaQ
13Roby Facchinetti & Riccardo FogliIl segreto del tempo18
14Diodato & Roy PaciAdesso8
15Nina Zilli Senza appartenere17
16Noemi Smettere mai di cercarmi14
17Ermal Meta & Fabrizio MoroNon mi avete fatto nienteQ
18Mario BiondiRivederti19
19Le VibrazioniCosì sbagliato11
20Enzo Avitabile & Peppe ServilloIl coraggio di ogni giorno12

Advertentie