Zweden

ZWEDENALGEMEENEX-DEELNEMERSLIVERPOOL 2023

Biografie Loreen: een duik in cv van het ‘fenomeen’

Loreen mag 11 jaar na haar indrukwekkende Songfestivaloverwinning opnieuw de Zweedse vlag vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Euphoria werd destijds een monsterhit, maar na het grote succes van het lied werd het weer stiller rond de zangeres. Songfestival.be dook in Loreens cv om te ontdekken wat de zangeres de laatste jaren op muzikaal vlak gedaan heeft, na Euphoria.

De bijna veertigjarige Lorine Zineb Noka Talhaoui, beter gekend als Loreen natuurlijk, mag in mei nogmaals de honneurs waarnemen op het Eurovisiesongfestival voor Zweden. De Zweedse zangeres met Marokkaanse roots zal met Tattoo een gooi doen naar een nieuwe Songfestivaltrofee. Loreen werd Europees bekend na haar overwinning in 2012, maar nadien doofde het grote commerciële succes uit en werd ze buiten de Zweedse landsgrenzen hoofdzakelijk nog gevolgd binnen de Eurovision community. Misschien ook ter volledigheid van deze terugkijk op Loreens loopbaan: er was ook al muzikaal leven voor Euphoria.

Pop Idols 2004 en Melodifestivalen 2011

Loreen kwam voor het eerst piepen op het muzikaal toneel in 2004. Ze werd toen vierde in de Zweedse versie van Pop Idols. In 2005 bracht ze met de band Rob’n’Raz nog het bescheiden hitje The Snake uit, maar daarna was het wachten tot 2011, toen liet de zangeres weer stevig van zich horen. Ze nam voor het eerst deel aan Melodifestivalen met het liedje My Heart is Refusing Me. Ze haalde de finale niet, maar ze maakte wel indruk met haar optreden. Hoewel dit nummer nooit het echte Songfestivalpodium haalde, is het wel een gekende plaat binnen de community. Vorig jaar nog gaf Loreen een gastoptreden in Eurovision in Concert in Amsterdam en zong ze dit lied, naast Euphoria uiteraard. Hieronder nog eens haar optreden tijdens Melodifestivalen 2011.

play

Eurovisiesongfestival 2012

2012 blijft natuurlijk het jaar van de grote doorbraak: een indrukwekkende overwinning van Melodifestivalen met Euphoria in eigen land en ook op het Eurovisiesongfestival in Bakoe liet ze geen spaander heel van de tegenstand; ze won heel overtuigend met maar liefst 113 punten voorsprong op de zilveren medaille. Het lied scoorde nadien in talrijke hitlijsten in Europa en blijft na al die jaren nog steeds een klassieker in de Eurovisiegeschiedenis. Zo won ze overigens ook tien jaar op rij de Eurovision Top 250. Vorig jaar echter moest ze voor het eerst vrede nemen met een tweede plek, na SloMo van Chanel.

play

Melodifestivalen 2017

De zangeres opende nog het Eurovisiesongfestival in 2013 in Malmö met een andere versie van Euphoria, maar nadien liet ze niet meer echt van zich horen buiten Zweden, buiten dan de feestjes binnen de Eurovision community en bij haar trouwe fanbase. In 2017 verraste ze echter door opnieuw deel te nemen aan Melodifestivalen. Het toch zwaarder beladen nummer Statements toonde een andere kant van de zangeres en die werd niet door het grote publiek gesmaakt. Loreen slaagde er niet in om door te stoten naar de finale van Melodifestivalen en maakte vooralsnog geen comeback op het Songfestival zelf. Hieronder nog eens het optreden tijdens Melodifestivalen 2017.

play

Nieuw kapsel en muziek

Wie Loreen nadien nog bleef volgen via diverse kanalen zag opnieuw een andere kant van de zangeres. De iconische zwarte lokken die in Bakoe wild bespeeld werden door de Zweedse windmachine, ruimden plaats voor een korte coupe (foto Instagram). Ook qua muziekstijl maakte ze recent nog een andere bocht. In 2020 nam ze deel aan Så mycket bättre, de Zweedse versie van Liefde voor Muziek. Ze zong daarin voor het eerst in het Zweeds en bracht nadien ook een volledige Zweedstalige plaat uit.

View this post on Instagram

A post shared by LOREEN (@loreenofficial)

Eurovisiesongfestival 2023

In Zweden en binnen de community bleef Loreen de afgelopen jaren dus nog steeds populair en actief, maar het grote Europese commerciële succes bleef na Euphoria toch uit. Binnen twee maanden staat ze opnieuw op het grootste Europese muzikale podium met Tattoo. Op dit moment is ze de grote favoriete om te winnen in Liverpool, maar het wordt afwachten tot mei om te zien of ze het grote succes van Euphoria, zowel op het Songfestival als commercieel nadien, zal kunnen evenaren.

Advertentie