Zweden

ZWEDENALGEMEENEX-DEELNEMERSLIVERPOOL 2023

Finale ‘Melodifestivalen 2023’: wie klopt Loreen?

Wie houdt Loreen weg uit Liverpool? Dat is de hamvraag van dit weekend. De Zweedse winnares van het Songfestival in 2012, toen met Euphoria, lijkt op weg naar nieuw groot succes op het Eurovisiesongfestival. Vanavond is ze alvast de te kloppen favoriet in de finale van Melodifestivalen. Als we de bookmakers mogen geloven, bespaart de rest van het deelnemersveld zich beter de moeite. Loreen en haar lied Tattoo steken met kop en schouders boven de rest uit in alle pronostieken.

Traditiegewijs is Melodifestivalen een van de laatste, spannendste voorrondes van het jaar. De hoogmis van de Zweedse showbizz lijkt dit jaar echter al een uitgemaakte zaak.

Verpletterende Loreen

Volgens diverse bookmakers is het zo goed als zeker dat Loreen met haar lied Tattoo de overwinning haalt en dus opnieuw naar het Eurovisiesongfestival mag namens Zweden. Gemiddeld 84 procent van de gokkers ziet de zangeres vanavond zegevieren. Elf jaar na haar verpletterende Songfestivaloverwinning met Euphoria zou de zangeres opnieuw een gooi kunnen doen naar de eerste plaats van het klassement in Europa’s grootste liedjeswedstrijd. De enige vraag die blijkbaar nog rest, is met hoeveel straatlengtes voorsprong Loreen het zal halen.

Andere kapers op de kust? 

Het lijkt dus alsof Loreen onklopbaar is, maar de teerlingen zijn vooralsnog niet geworpen. Gevaarlijkste kapers op de kust zouden Marcus en Martinus zijn met hun nummer Air (videoclip hieronder, nvdr). 8 procent van de gokkers zetten hun geld in op dat duo om het Zweedse liedjesfeest te winnen. Eventuele andere gevaren voor Loreen zijn volgens de bookmakers Maria Sur met Never Give Up en de band Smash into Pieces met hun lied Six Feet Under, al blijven zij met respectievelijk 3 procent en 2 procent toch relatief ver achterophinken. Mariette en Paul Rey, gezichten die we wel vaker terugzien bij Melodifestivalen, maar nog nooit het Songfestival haalden, lijken ook nu enkel figuranten. Ze halen minder dan 1 procent van de gokstemmen.

play

Miss Eurovision

Het is duidelijk: er moet veel gebeuren om Loreen van het Eurovisiesongfestival in Liverpool weg te houden. Hebben we in mei dan ook een Miss Eurovision, na Mister Eurovision Johnny Logan, die tweemaal als zanger won voor Ierland? Ook dat lijkt nog niet zo gek. Toen Loreen nog maar de eerste noten van Tattoo de wereld ingooide, twee weken geleden in de voorronde van Melodifestivalen, pakte Zweden meteen de eerste plaats bij de bookmakers van het Eurovisiesongfestival zelf, een serieus signaal. Maar toch, de soep wordt uiteraard nooit zo heet gedronken als ze opgediend wordt. Toch nog even vanavond afwachten. Rond 22.00 uur weten we of Loreen de eerste horde naar een tweede Songfestivaloverwinning kan nemen. De finale start om 20.00 uur; je vindt alle info en bijhorende links op onze website.

play

Advertentie