Zweden

ZWEDEN

Ruim 36 miljoen stemmen in ‘Melodifestivalen 2016’

De SVT heeft vanochtend de exacte resultaten vrijgegeven van Melodifestivalen 2016. Grote verrassingen waren er niet.

De Zweedse omroep geeft jaarlijks de exacte stemmen vrij van alle uitzendingen, in het kader van transparantie. Fans hadden gehoopt op een splitsing van het aantal telestemmen en ‘hartstemmen’, maar die werd niet vrijgegeven.

Indrukwekkende cijfers

Eerst enkele indrukwekkende cijfers: in de zes uitzendingen werden in totaal exact 36 711 512 stemmen geteld. Dat ontzettend hoge aantal is te verklaren door de hjärtröster of ‘hartstemmen’ die sinds vorig jaar meetellen. Bij elk liedje kon de Zweedse kijker via een app een tot vijf hartjes geven aan een liedje, naargelang hoe goed hij/zij het vond, en die hartjes telden telkens mee als volwaardige stemmen.

Natuurlijk kon er ook nog gewoon via telefoon gestemd worden. Zoals gebruikelijk werden er twee tarieven gehanteerd, waarvan er een de opbrengst schonk aan Radiohjälpen, een Zweeds goed doel. Dit jaar bracht Melodifestivalen 4 633 907 Zweedse kronen in het laatje, of zo’n half miljoen euro.

Exacte resultaten

Als we kijken naar de exacte resultaten per kandidaat, vallen er weinig lijken uit de kast. In de eerste deltävling won Robin Bengtsson en werd Ace Wilder tweede. Wiktoria, Lisa Ajax en Frans schreven de andere voorrondes op hun conto. Frans deed dat als enige met meer dan een miljoen stemmen, wat zijn favorietenrol toen al bestendigde. In de andra chansen of herkansingsronde was het vooral nipt tussen zangeressen Isa en SaRaha. Die laatste won hun duel, maar met nog geen 12 000 stemmen meer dan haar concurrente.

In de finale ontving de 17-jarige laureaat Frans meer dan 1 800 000 stemmen, waarmee hij zijn concurrenten ver voorbleef. Opvallend is dat Lisa Ajax, winnares van de derde voorronde, flink het onderspit moest delven voor Oscar Zia, die uit dezelfde uitzending doorstootte naar de finale. Wat het meest in het oog springt, is het magere verschil in stemmen in de finale: het duo Samir & Viktor eindigde twaalfde en laatste bij de televoting met zo’n 845 000 stemmen, Wiktoria behaalde er iets meer dan 1 200 000 en werd tweede bij het publiek.

Alle exacte resultaten kunnen hier uitgevlooid worden.

Advertentie