Zweden

ZWEDEN

Songfestival 2024: deze geruchten en halve waarheden doen de ronde

Het Songfestival 2023 ligt alweer even achter ons, ondertussen wordt volop gespeculeerd over het volgende Songfestival in Zweden. Net zoals dat gaat bij de Zweedse voorronde Melodifestivalen lijkt ook nu weer iemand bij SVT zijn mond niet te kunnen houden en af en toe een nieuwtje door te spelen aan de pers in het land. Een overzicht.

We beginnen met de data. De grote finale van volgend jaar zou ofwel op zaterdag 11 mei ofwel op zaterdag 18 mei plaatsvinden. Dat blijkt uit gelekte documenten. Ook in dat document is te lezen dat SVT de finale zou willen inkorten met een uur. Nu duurt die show meestal vier uur lang. De vereisten voor de gaststad om het Songfestival te organiseren, staan ook in de gelekte documenten. Al staat daar niks wereldschokkend in, het komt er heel kort samengevat op neer dat de arena groot genoeg moet zijn en technisch uitgerust en dat de gaststad genoeg hotelbedden moet hebben.

Bidbook of niet

Welke steden meedingen naar de organisatie, is niet geweten. Hier en daar klonken wel geluiden van lokale politici dat de stad een bidbook in zou moeten dienen, maar wie dat effectief gedaan heeft, is niet bekend. Eerder gaven we al een overzicht van die geïnteresseerde steden. Voor hoofdstad Stockholm lijkt het binnenhalen van het Songfestival geen eitje te worden. De voetbalploegen die in de Tele2 Arena en de Friends Arena spelen, lieten weten niet te willen wijken wegens midden in het voetbalseizoen op dat moment. Die andere grote arena in de stad, de Avicii Arena, wordt gerenoveerd op het moment van het Songfestival.

Wereldtournee

Bijkomend probleem is ondertussen dat wereldster Taylor Swift een tournee aankondigde die op 17 mei de Friends Arena aandoet. Op het hoogtepunt (of de afbraak) van het Songfestivalgebeuren dus. Een nieuwe arena bouwen dan maar? Azerbeidzjan deed het al in 2012. Al zijn er stemmen die daar absoluut tegen zijn. Zo vindt gemeenteraadslid Dennis Wedin het ‘onaanvaardbaar dat het geld van de belastingbetalers in Stockholm naar een nieuwe arena zou gaan terwijl zoveel andere belangrijke projecten geld nodig hebben.’

Bekendmaking

Trekken we dan misschien naar Malmö (foto) of Göteborg? Beide steden organiseerden al eerder het Songfestival en zijn nu opnieuw geïnteresseerd om dat te doen. Zoals al eerder vermeld, weten we echter niet wie officieel een bidbook in diende. We weten ook niet of alles wat al in de Zweedse media verscheen zelfs waar is. Eind deze week zou mogelijk een antwoord kunnen komen op deze vragen. Ook in 2012 en 2015 werd de gaststad voor het volgende Songfestival bekendgemaakt op 8 juli. Afspraak over vier dagen? Nog even geduld voor we het weten.

Advertentie